VIJEST KOJA JE ŠOKIRALA SVE

Preminula Tina Turner

24.05.2023 u 20:47

Bionic
Reading

Nakon duge bolesti u svom domu u Küsnachtu blizu Züricha u Švicarskoj preminula je legendarna Tina Turner

'Tina Turner, kraljica rock ‘n‘ rolla umrla je danas u miru sa 83 godine nakon duge bolesti u svom domu u Küsnachtu blizu Züricha u Švicarskoj. S njom svijet gubi glazbenu legendu i uzor', izjava je glasnogovornika Tine Turner kojom je potvrdio da je legendarna kraljica rock'n'rolla preminula je u 84. godini života.

Rođena kao Anna Mae Bullock u Tennesseeju 26. studenog 1939., Tina Turner bila je američka soul, R&B, dance, disco, pop, rock pjevačica, glumica, plesačica i tekstopisac.

Nosila je titulu ‘kraljice rock and rolla‘, nagrađena je s osam Grammy nagrada, a časopis Rolling Stone stavio je Tinu na listu Besmrtnika - najvećih izvođača svih vremena.

Tina je dobila i svoje mjesto u Rock and Roll Hall of Fame muzeju, Clevelandu. Dobitnica je Grammy Hall of Fame Award nagrade. Jedna je od najpopularnijih i najuspješnijih ženskih rock izvođačica svih vremena s prodanih gotovo 200.000.000 albuma, što kao samostalna izvođačica, što kao članica sastava bivšeg supruga Ikea Ike & Tina Turner.

  • +20
Tina Turner Izvor: Profimedia / Autor: Buena Vista Pictures/courtesy E / Everett / Profimedia

Rođena je u američkoj saveznoj državi Tennessee u zemljoradničkoj obitelji, a prvi put se istaknula kao jedna od pratećih vokala u sastavu njezinog supruga 'The Kings of Rhythm'.

Uskoro je napredovala u bendu, a bračni bar je postigao komercijalni uspjeh pjesmama 'Fool in Love' i 'It's Gonna Work Out Fine', koje su završile visoko na američkim glazbenim top-ljestvicama. Ostale uspješnice uključuju pjesmu 'Nutbush City Limits' iz 1973., koja govori o malom gradu u kojem je Tina rođena. Međutim, Ikeovo tjelesno i emocionalno zlostavljanje je počelo ostavljati posljedice.

On je bio taj koji je promijenio njeno ime, Anna Mae Bullock, u Tina Turner, što je odluka koju je donio bez njenog znanja i još jedan primjer njegovog ponašanja prema njoj. Prisjetila se traume koju je doživjela tijekom njihovog odnosa u svojim memoarima iz 2018. 'My Love Stor', u kojima je spolne odnose s pokojnim glazbenikom usporedila s 'vrstom silovanja'.

Nakon što je pobjegla od svog zlostavljača, nastavila je s izgradnjom vlastite karijere i postala jedna od najvećih pop i rock zvijezdi 80-ih i 90-ih godina, s hitovima kao što su 'Let's Stay Together', 'Steamy Windows', 'Private Dancer', glazbom za film o James Bondu 'Golden Eye', 'I Don't Wanna Fight' te duet s Rodom Stewartom 'It Takes Two'.

U intervjuu za južnoafričko izdanje časopisa Marie Claire iz 2018. Tina Turner, koja je u Zagrebu imala koncerte 1979. i 1990. godine je rekla: 'Ljudi misle da je moj život bio težak, ali ja mislim da je to bilo prekrasno putovanje. Što si stariji, to više shvaćaš da nije stvar u tome što se dogodilo, nego kako se nosiš s tim.'