SCHEHERAZADE OD 140 METARA

Traje potraga za vlasnikom superjahte: Zovu je 'Putinova jahta', a gigantska ljepotica bila je glavna atrakcija i u luci Gruž

09.03.2022 u 19:53

Bionic
Reading

Europske vlasti, kao i talijanska policija, pokušavaju ući u trag vlasniku superjahte vrijedne nevjerojatnih 700 milijuna dolara, nakon što su krenule glasine kako je ista zapravo 'igračka' ruskog predsjednika Vladimira Putina

Kako je za New York Times potvrdio kapetan na superjahti Scheherazade, talijanska policija ukrcala se na 140 metara dugu jahtu prošlog petka, dok je ona bila usidrena u marini Carrara, i od posade traže dokaze o vlasništvu jahte koju mnogi odavno nazivaju 'Putinovom jahtom'.

'Traže temeljito i silno se trude doznati. Ovdje nije riječ o lokalnim policajcima, već o ljudima u tamnim odijelima', rekao je kapetan Guy Bennett-Pearce, koji je odbio otkriti identitet vlasnika jahte na kojoj je među posadom zaposleno 70 posto Rusa.

Ipak, rekao je kako nije imao drugog izbora, pa će tijekom ovoga tjedna ipak predati vlasničke papire i otkriti vlasnika. Riječ je o jednoj od najskupljih jahti na svijetu, na kojoj se bazen pritiskom samo jednog gumba pretvara u plesni podij, dok je sve presvučeno zlatom, a na njoj ima mjesta i za čak dva helikoptera.

  • +6
Potpuno nova Lurssenova superjahta uplovila u Luku Gruž Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal / V.R.

Inače 'Scheherazade' nosi ime po djelu ruskog kompozitora Nikolaja Rimskog-Korsakovog, a posljednja dva ljeta plovila je skroz do Sočija, ruskog grada na obali Crnog mora gdje Putin navodno ima svoju privatnu palaču.

Sam Bennet-Pearce informacije o vlasništvu zapravo ne smije otkriti, budući da je potpisao ugovor o neotkrivanju podataka, ali je za medije ipak negirao da je riječ o Putinu, rekavši kako ga nikada nije vidio niti upoznao.

Inače, u lipnju 2020. ova je ljepotica uplovila i u dubrovačku luku Gruž i tada je zbog svoje veličine, ali i impozantnog izgleda, ostavila sve bez riječi. Tada se šuškalo da je naručena za bliskoistočnog milijardera. Dizajnirao ju je Norvežanin Espen Øino, a registrirana je u poreznom utočištu - na Kajmanskim otocima.