Preminuo u 62. godini

Tom Sizemore živio je podjednako žestoko poput opakih likova koje je glumio, a presudila mu je moždana aneurizma

04.03.2023 u 09:50

Bionic
Reading

Glumac Tom Sizemore preminuo je u 62. godini života nakon što je pretrpio moždanu aneurizmu. Živio je podjednako žestoko kao neki od likova koje je tumačio, s obzirom da je završio u zatvoru čak tri puta i gotovo cijelog života vodio borbu s drogama i alkoholizmom

Tužna vijest stigla je iz kalifornijske bolnice u Burbanku u kojoj je bitku za život izgubio 61-godišnji glumac Tom Sizemore. Presudila mu je moždana aneurizma koju je pretrpio 18. veljače te se od onda nalazio u stanju kome na intenzivnom odjelu bolnice u kojem je, prema izvještajima obitelji, preminuo mirno u snu.

Rođen 29. studenog 1961. Thomas Edward Sizemore Jr. odrastao je u Detroitu kao sin oca odvjetnika i majke gradske pravobraniteljice. Prvi glumački uspjeh dogodio se kada ga je Oliver Stone angažirao za malu ulogu u filmu 'Rođen 4. srpnja'.

Proslavio se 1998. godine u kultnoj Oscarom nagrađenoj ratnoj drami Stevena Spielberga 'Spašavanje vojnika Ryana' u kojoj je nastupio uz Toma Hanksa i Matta Damona. Karijeru su mu obilježile uloge 'zločestih' i žestokih momaka koje je igrao u filmovima kao što su 'Rođeni ubojice', 'Wyatt Earp', 'Vrućina' i 'Pad crnog jastreba', a ulogu u filmu 'Zaštita svjedoka' dobio je nominaciju za Zlatni globus.

Tom Sizemore živio je podjednako žestoko kao neki od likova koje je tumačio na filmskim platnima. Zbog fizičkog nasilja nad djevojkom Heidi Fleiss odslužio je osam mjeseci zatvorske kazne, a već u listopadu 2004. prekršio je uvjetnu kaznu zbog posjedovanja droge te je bio prisiljen vratiti se u ćeliju. Isto se ponovilo 2007. kada je bio prisiljen odslužiti još nekoliko mjeseci zbog ponovnog posjedovanja metamfetamina.

  • +5
Tom Sizemore Izvor: Profimedia / Autor: Startraks Photo / Shutterstock Editorial / Profimedia

'Bog mi je želio poručiti da se moram prestati drogirati jer svaki put kad uzmem drogu u ruke, policija me uhvati', rekao je Sizemore u zatvorskom intervjuu.

Osim problema s narkoticima, glumac je 2010. priznao je kako je tek drugi puta u odrasloj dobi preživio 365 fana bez kapi alkohola nakon što je godinama vodio svakodnevnu borbu s alkoholizmom.

Bio je u braku s glumicom Maeve Quinlan od 1996. do 1999. godine, a sada 17-godišnje blizance Jaggera i Jaydena rodila mu je Janelle McIntire s kojom je bio u vezi od 2003. do 2006. godine. Janelle se opisuje kao 'misteriozna žena' o kojoj javnost ne posjeduje gotovo nikakve podatke.

Presudila mu je aneurizma mozga, vrsta moždanog udara koji uzrokuje proširenje stijenke krvne žile u mozgu za barem 50% više od normalnog volumena. Ruptura aneurizme zahtjeva hitnu medicinsku pomoć te nerijetko dovodi do stanja kome, kao što je bio slučaj kod Toma Sizemorea.

Postoji veći broj uzroka koji dovode do moždane aneurizme, među kojima su starija dob, pušenje, povišen krvni tlak, otvrdnuće arterije, pretjerana konzumacija alkohola, idr. Najčešći simptomi su iznenadna i jaka glavobolja, mučnina i povraćanje, ukočen vrat, zamagljen ili dupli vid, zbunjenost i gubitak svijesti.