TEŽAK ŽIVOTNI PUT

Tko je Zdenka Infeld? Danas svi samo govore o jednoj od najbogatijih Hrvatica o kojoj javnost malo toga zna

08.12.2021 u 14:00

Bionic
Reading

Zdenka Infeld, jedna od najbogatijih Hrvatica podijelila je svoju inspirativnu životnu priču na gostovanju u emisiji 'U svom filmu' na HRT-u. Pokopala je oba supruga, a danas 61-godišnjakinja ima pravo carstvo zahvaljujući uspješnim tvornicama u Austriji i Danskoj

Tvrtka u vlasništvu Zdenke Infeld je jedan od najvećih proizvođača žica za gudačka i trzajuća glazbala na svijetu. Godinama je kao samohrana majka radila nekoliko poslova odjednom, a onda joj je život priredio filmski zaokret. Rođena Zagrepčanka jedna je od najbogatijih Hrvatica.

U prvom braku je bila s Morisom Palislamovićem iz Banja Luke, s kojim je dobila dvoje djece, sina i kćer. Nakon samo četiri godine braka, Moris je poginuo u prometnoj nesreći, a tada 22-godišnja Zdenka se šest mjeseci oporavljala od ozljeda.

  • +2
Zdenka Infeld Izvor: Cropix / Autor: Darko Tomas / CROPIX

Krajem 70-ih se zaposlila u zagrebačkoj tvrtki na kontroli rada, gdje je radila 12 godina. Na zagrebačkom Dobrom dolu otvorila je antikvarijat specijaliziran za namještaj, a istodobno na Voćarskoj cesti i mini market. Oba posla je uspješno vodila do 2005. i odlaska u Beč.

'Do 2005., kao samohrana majka dvoje djece, uspjela sam u Soblincu pokraj Zagreba napraviti veliku kuću, a u Zagrebu sam kupila stan na Borongaju, koji sam zatim prodala i kupila neuseljiv stan u Gajevoj te ga temeljito renovirala. Cijelo to vrijeme radila sam nekoliko poslova, u bavljenju antikvitetima puno sam lijepih predmeta i umjetnina zadržala za sebe i tako sam stvorila svoju značajnu kolekciju', otkrila je u razgovoru za Jutarnji list. Budućeg 16-godina starijeg supruga Petera upoznala još početkom 80-ih. On je s majkom Margaret stvorio jednu od najvećih kolekcija slika u Austriji i jednu od najznačajnijih u Europi s oko 14 tisuća slika.

Zajedno su proživjeli tek pet godina jer 2009. od bolesti preminuo u 67. godini. Nakon udaje Zdenka je upisala studij menadžmenta i počela raditi u suprugovoj tvrtki Thomastik Infeld. U to vrijeme on je izgubio sve što ima jer ga je prevarilo pet Austrijanaca koje je postavio za voditelje Zaklade Infeld koju je osnovao. Zdenka je na austrijskom sudu 2005. tužila odgovorne u Zakladi Infeld, a proces je dobila 2013., četiri godine nakon Peterove smrti. Te je godine dobila je i austrijsko državljanstvo.

'Ja sam prva žena u Europi koja je pobijedila neku zakladu, a znam da je zbog prijevara putem zaklada u raznim oblicima u Austriji na cesti ostalo 1500 obitelji, razvlastili su i vlasnike najveće pivovare u Njemačkoj, koji su ostali bez svega', kazala je za Jutarnji list. Kaže da je biznis imala u malom prstu te da ima Božji dar da brzo pamti, lako uči, uporna je, samouvjerena, dobar organizator, ima dobru komunikaciju s ljudima.

Od 2007. godine pa do danas, pod njezinim vodstvom, tvrtka ThomastikInfeld udvostručila je rezultate, a 2016. preuzela je i konkurentski danski Jargar Strings. Na njihovim žicama sviraju najveća svjetska imena i 70 posto najvećih svjetskih orkestara, poput njujorške i bečke filharmonije.Vlasnica je jedne od najvećih kolekcija umjetnina u Europi i imanje obitelji Esterhazy, najvećih ugarskih veleposjednika. Zdenka trenutno živi u velikom penthouseu u centru Beča.