KANDIDATI SVE BLISKIJI

Tko je kome slao poljupce u Masterchefu?

04.12.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Jedanaesti tjedan u Masterchefovoj kuhinji započeo je Kutijom iznenađenja. U prošloj emisiji show je napustio Časlav, kandidata je još osmero s brojčanom nadmoći žena. No titula drugog hrvatskog Masterchefa rezervirana je za samo jednog od njih

Marko Matei rekao je da u kući Časlav jako nedostaje: 'Časlav nam je bio tata, moralna podrška. Plemenit je i inteligentan.' Dodao je da Ivani najviše nedostaje te da plače svaki put kad pomisli na njega.

Ivana je svoj cilj o ulasku u 'top 20' ostvarila i ne želi biti pohlepna. Časlavu je na rastanku napisala pjesmu, a kad ga je ispraćala, darovala mu je krušku koja simbolizira njihovo upoznavanje na audiciji. 'Ostalo je pet cura i tri dečka. Ovo je godina žena, bio bi red da žensko pobijedi ove godine', rekla je Kike kroz smijeh.

U današnjoj Kutiji iznenađenja natjecatelji su našli juneći but, slanutak, luk, rajčicu, đumbir, star anis, korijander zrno, korijander svježi, kumin, rižu basmati, kurkumu, svježi čili, češnjak, mango, kiselo vrhnje, krastavac, mentu, jabuku, cimet, ljutu papriku, slatku papriku, garam masalu, limeta, kokos i komorač. Nije bilo teško pogoditi da se kandidati nalaze u Tjednu egzotične kuhinje, a sve su namirnice vezane uz Indiju.

Radovan je istaknuo da ne postoji maštovitija kuhinja od indijske kad je u pitanju korištenje začina. Upozorio je kandidate da sa začinima budu oprezni i da jelo treba imati autorski potpis. Opcija slanja kandidata na galeriju je uključena.

Marko Matei: 'Nisam zaslužio biti u finalu'

Marko Palfi je Indiju posjetio s prijateljima prije pet godina. U svom odlasku je bio neodlučan, ali ga je potaknula tadašnja djevojka, današnja supruga. Kaže da se miris garam masale i jakih začina osjeti u zraku odmah na aerodromu. 'Meni je ovo danas definitivno povratak u Indiju i kuhanje po guštu', rekao je.

Ines je 90 posto namirnica prepoznala otprve i misli da će dosta toga iskoristiti. Indiju poznaje kao veliku i siromašnu zemlju, lijepo prikazanu u filmu 'Milijunaš s ulice'. Ivana nije pretjerano sretna zbog Tjedna egzotične kuhinje. Marko Matei je to što su tri tjedna od finala komentirao: 'Iskreno, ja nisam zaslužio biti u finalu. Daleko sam od toga, ali dat ću sve od sebe!' Kandidati su za kuhanje dobili sat i pol vremena.

Ivana na galeriji: 'Pala sam na osnovama!'

Za vrijeme kuhanja Ivana je završila na galeriji jer je pogrešno obrađivala rižu. Radila je curry te je namjeravala još i desert. Ne zamjera žiriju što ju je poslao na galeriju. 'Pala sam na osnovama, pala sam pored svega na riži', komentirala je.

Dok je obrađivao mango, Marko Matei se porezao. 'Kad sam se porezao, Ivana je poslala pusu i zaliječila je. Nije više bilo krvi', komentirao je kroz smijeh Marko Ivanin ljekoviti poljubac.

Nikola je pak radio fuziju Indije i karipskog otočja. Na Gastroakademiji im je već pokazano kako se radi klasični curry, pa se odlučio za nešto neobičnije kao što je fuzija ove interesantne zemlje.

Petra Plantak
danas kuha bez mesa. Kazala je da bi voljela posjetiti Indiju jednog dana kad bude imala novca za to. Ines se odlučila za pripremu dva tanjura. Palfi je, poput većine kandidata, radio curry.


Kandidati bez ideja?! Gotovo svi rade curry

Na redu za kušanje prva je bila Ines. Mate kaže da ne da nije loše, nego je zbilja fino. Tema je pogođena. 'Lijepo si pripremila indijsku svetu životinju – bili bi ponosni', komentirao je. Dinu je Nikolino jelo bilo neslano, tupo, ali su arome fine. 'Imam i dalje nade u tebe. Nemoj da te predugo čekam', obratio mu se. Petra Gerić se, kako Mate kaže, s rižom za dlaku izvukla od Ivane koja kušanje gleda s galerije. 'Drugi put ćeš bolje skuhati', kazao je Radovan Kiki.

Petra Plantak, za razliku od ostalih kandidata, nije radila curry. Mate ju je pohvalio za hrabrost, jer u kuhanju nije koristila meso te joj se zahvalio na tome.

'Imaš problem s mentom, zgnječio si je. Fali ti kick, a mogao si staviti i slanutak da ti zgusne. Meni ovo nije ukusno', komentirao je Dino jelo Marka Palfija.

Riža Marka Mateija je, prema Dinu, bila masna i nije mu jasno zašto je takva. Radovan ima malo drugačijeg mišljenje od ostatka žirija: 'Ja sam nakon ovog svega što sam čuo mislio da je loše, ali nije loše. Ovo nije indijska već bečka kuhinja.'

Prva 'prava pobjeda' Ines

Dino je rekao da su kandidati danas bili podjednako uspješni. Kao troje najboljih danas žiri je izdvojio Ines, Nikolu i Petru Plantak. 'Glatko pobjedu odnosi Ines', nastavio je Mate. Radila je dva jela, oba su bila ukusna s indijskim okusima. 'Kad iza kuhanja vidim pamet, ideju i razumijevanje, drago mi je. To si ti danas imala', pohvalio je Radovan Ines.

Petru je iznenadilo što ju je žiri pozvao naprijed, nije mislila da je toliko dobro. 'Mogla sam pobijediti da sam posolila! Odsad solim rukama', rekla je u šali. Nikolu jako interesira koja će biti glavna namirnica sutra.

Kike je rekao da Ines bolje kuha otkad je kuću napustio Marko Raić. Ines je današnja pobjeda najdraža dosad za razliku od prethodne dvije. 'Drugi kandidati su me počeli shvaćati malo ozbiljnije i drago mi je da su primijetili da i ja nešto vrijedim i znam. Čuvajte me se, krećem', poručila je.