'KRALJ RICHARD'

Tko je bila Yetunde Price, samozatajna polusestra slavnih tenisačica Serene i Venus Williams

21.12.2021 u 06:39

Bionic
Reading

'Kralj Richard' biografski je dramski film o životu Richarda Williamsa (Will Smith), ocu i treneru slavnih tenisačica Serene i Venus Williams. Jedan od istaknutijih likova filma je Yetunde Price (Mikayla Lashae Bartholomew), samozatajna starija polusestra slavnih tenisačica, koja im je do svoje tragične smrti 2003. godine bila osobna asistentica

Na spomen sestara Williams mnogima će odmah na pamet pasti pehari u njihovim rukama podignuti visoko u zrak, no rijetki će se sjetiti trnovitog puta kojim su kročile do mjesta na kojem se danas nalaze.

Film 'Kralj Richard', s Willom Smithom u glavnoj ulozi oca i trenera slavnih sestara, Richarda Williamsa, zadire u pozadinu obitelji Williams i poteškoće s kojima su se susretali na putu sestara do statusa teniskih zvijezda, od financijskih problema i rasizma do nasilja, zbog kojeg je prerano svoj život okončala njihova starija polusestra Yetunde Price.

Yetunde je Venus i Sereni bila osobna asistentica

Venus i Serena, od ukupno osmero djece svojih roditelja, smatrale su Yetunde jednom od najbližih sestara pa su je angažirale kao osobnu asistenticu. Yetunde bi se tako sestrama često pridružila na turnirima, uključujući US Open 1997. i Wimbledon.

Bliski prijatelji Yetunde rekli su da je Venus i Serenu, iako su je zasjenile, doživljavala kao svoje male sestre. Imala je blizak odnos s njima, navodi Showbiz Cheat Sheet, tako da su razgovarale svaku večer prije spavanja.

Bila je medicinska sestra i vlasnica frizerskog salona

Prije nego je sestrama postala osobna asistentica, Yetunde je devet godina radila kao medicinska sestra u bolnici St. Francis Medical Center u Lynwoodu (Kalifornija). Zbog tog je posla ostala u Comptonu, navodi Los Angeles Times, čak i kad se cijela njezina obitelj procvatom karijere njenih sestara preselila na Floridu.

S najboljom prijateljicom otvorila je frizerski salon u Lakewoodu.

  • +2
Kralj Richard Izvor: Profimedia / Autor: Warner Bros. - Overbrook Enterta / AFP / Profimedia

Ostala je prizemna i diskretna u vezi svoje slavne obitelji

Unatoč činjenici da je obiteljski bila vezana s jednima od najpoznatijih sportašica na svijetu, Yetunde je ostala vrlo prizemna. Od svojih je sestara odbijala primati poklone, pisao je Irish Independent, prihvaćajući samo one koje je svojim radom mogla zaslužiti.

Diskretna je bila i u vezi Venus i Serene. Neki od njenih prijatelja nisu znali da je obiteljski povezana s njima, pisao je Los Angeles Times, sve dok je nisu vidjeli u televizijskom prijenosu kako sjedi pored Serene.

Život je tragično okončala pod paljbom pripadnika bande

Yetunde je s dečkom bila u terencu 14. rujna 2003., kada je pripadnik bande Southside Crips otvorio vatru na njihov automobil, izvijestio je časopis People.

Navodno Yetunde nije bila meta, nego je počinitelj Robert Edward Maxfield njihovo vozilo zamijenio za vozilo pripadnika suparničke bande. Vezano uz njenu tragičnu smrt, Maxfield nije osporavao samovoljno ubojstvo iz nehaja pa je 2006. osuđen na 15 godina zatvora. Pušten je 2018. godine, ali je ponovno uhićen iste godine, pisao je People, zbog navodnog kršenja uvjetnog puštanja na slobodu.

Venus i Serena još uvijek održavaju sjećanje na Yetunde

Sestre Williams su u uspomenu na sestru osnovale Yetunde Price Resource Center u Comptonu 2016. godine. Centar nudi programe treninga otpornosti (engl. resiliency training), terapiju ekspresivnom umjetnošću, rješavanje sukoba, prevenciju nasilja i brigu o sebi i susjedstvu.

Serena je pogledala film 'Kralj Richard', a o emocijama koje je osjetila vidjevši povratak svoje sestre u život, makar kroz film, progovorila je u razgovoru za Red Table Talk, za kojim ih je umjesto Jade Pinkett Smith dočekao njen suprug Will.

'Mislim da sam cijelo vrijeme plakala. Kad god bi se pojavila u filmu, jednostavno sam... Samo sam počela plakati', rekla je Serena.