PUSTIT ĆETE SUZU

'Ti nisi ti' - drama koju nećete tako brzo zaboraviti

09.11.2022 u 08:27

Bionic
Reading

'Ti nisi ti', duboko emotivna drama s Hillary Swank, jedan je od onih filmova na koji bi čak i najtvrđi gledatelji potajno mogli pustiti pokoju suzu

Ti nisi ti (You're Not You), američka drama iz 2014. godine nastala pod redateljskom palicom Georgea C. Wolfea te bazirana na istoimenom romanu spisateljice Michelle Wildgen, duboko je emotivna priča o jednom neočekivanom prijateljstvu vješto isprepletena s onom o realnostima života s teškom bolešću koju bi bila prava greška zaobići.

Neobično (dirljivo) prijateljstvo

Kate Parker, a koju tumači dvostruka oskarovka (zahvaljujući odličnim ulogama u kultnim filmovima Dečki ne plaču i Djevojka od milijun dolara) te jedna od ponajboljih glumica suvremenog Hollywooda Hillary Swank, na prvi pogled ima sve - od zgodnog muža Evana (Josh Duhamel) i dobrih prijatelja, preko lijepo uređene kuću, pa sve do uspješne glazbene karijere.

Međutim, sudbina ponekad zna biti uistinu okrutna, a što će Kate spoznati bolje od većine nakon što se ispostavi da boluje od amotrofične lateralne skleroze ili ALS-a - neizlječive bolesti motornih neurona koja joj svakoga dana polako, ali zato bolno sigurno oduzima slobodu, kontrolu nad vlastitim tijelom i samopouzdanje.

Zbog navedenog zdravstvenog stanja Kate ubrzo biva osuđena na pomoć drugih uključujući i novu skrbnicu Bec (Emmy Rossum), energičnu (da ne kažemo divlju ili razularenu) studenticu u kojoj će Kate ispravno uvidjeti nešto uistinu posebno: pravog prijatelja, onog koji će biti tu kada se put počne mračiti i kada se sve oko nje (uključujući i njen brak, a poradi Evanove nevjere), ali i u njoj samoj počne raspadati.

Glumački izvrstan (posebno se ističu Rossum i Swank), razoružavajuće topao i promišljen, Ti nisi ti - inače dostupan na streaming servisu Pickbox NOW - katarzično je gledateljsko iskustvo koje bi čak i one nešto "tvrđe" gledatelje moglo navesti da potajno puste koju suzu.