loreen plagirala pjesmu?

Teorije zavjera uzele maha: 'Eurosong je namješten, jasno je i zašto'

14.05.2023 u 15:15

Bionic
Reading

Društvenim mrežama šire se teorije zavjere prema kojima je Eurosong bio namješten u korist Švedske jer je dogodine 50. obljetnica od pobjede grupe ABBA, a postoje i navodi da je 'Tattoo' zapravo plagijat

Ubrzo nakon što je Loreen proglašena za pobjednicu ovogodišnjeg Eurosonga, društvenim mrežama počela se širiti teorija zavjere prema kojoj je natjecanje namješteno u njenu korist.

Teorija se temelji na premisi kako je sve bilo namješteno u korist Loreen kako bi dogodine finale moglo biti održano u Švedskoj jer se tada obilježava 50. godišnjica od pobjede svjetski poznate grupe ABBA.

Pojedini obožavatelji Eurosonga raspisali su se na Twitteru kako njena pobjeda ne bi trebala čuditi jer je ionako sve isplanirano da se dogodine dostojno obilježi ono što smatraju velikom obljetnicom.

'Nema šanse... namjestili su sve samo da bi se natjecanje dogodine održalo u Švedskoj - ljut sam!', 'Htjeli su da Švedska pobijedi samo kako bi dogodine nastupala ABBA. Recite mi da ovo nije namješteno. Vrijeme je da se odustane od glasovanja žirija, s obzirom na to da se bliži 50 godina ABBA-e, ne treba biti znanstvenik da biste shvatili da će Švedska pobijediti. Ne govorim da je namješteno, ali pobjeda Švedske godinu dana prije 50, godišnjice Abbine pobjede mi izgleda kao prevelika slučajnost', neki su od komentara koji su ubrzo pobrali tisuće lajkova.

Da stvar bude gora po ovogodišnju pobjednicu, španjolske novine ABC optužile su je za plagiranje, tvrdeći kako pjesma 'Tattoo' neodoljivo podsjeća na druge popularne izvedbe.

  • +4
Loreen - pobjednica Eurosonga 2023. Izvor: Profimedia / Autor: Oli SCARFF / AFP / Profimedia

Ističu kako je u stihovima i melodiju vrlo očigledan prizvuk pjesme 'The Winner Takes It All' koju potpisuje upravo ABBA, a tvrde i kako 'Tattoo' puno previše podsjeća na 'Euphoriju' s kojom je Loreen pobijedila 2012. godine.

Zanimljivo, i tada je bila prozivana za plagiranje jer je dio medija tvrdio kako dijelove pjesme 'Euphoria' podsjećaju na stihove 'Stole My Heart' grupe One Direction te Rihannine pjesme 'We Found Love'.

  • +21
Eurovizija - finalna večer Izvor: Profimedia / Autor: Jessica Gow/TT / Shutterstock Editorial / Profimedia

Iako ih Loreen nije komentirala, na ove navode nisu ostali imuni švedski mediji koji su poručili kako su svjesni da se 'gnjev zbog uspjeha Švedske i konstantno visokih pozicija na Eurosongu neće tako brzo smiriti'.

Švedska pjevačica slavila je s 583 boda temeljenih na glasovima publike i žirija iz 37 europskih zemalja i Australije, dok je naš Let 3 završio na 13. poziciji.

doček ispred hotela

Emotivni zagrljaji: Ovako su Letovce dočekale supruge i prijatelji

Pogledaj galeriju