nominirani i rolling stonesi

Taylor Swift nominirana i za Brit Awards, no Raye bi mogla pomesti konkurenciju

24.01.2024 u 21:20

Bionic
Reading

Pjevačica Raye dobila je rekordnih sedam nominacija za najvažniju britansku glazbenu nagradu Brit Awards, a među nominiranima su i Rolling Stones te Blur

Raye (26) je nominirana za umjetnicu godine, njezin album "My 21st Century Blues" nominiran je za album godine, a hitovi "Escapism" i "Prada" za pjesmu godine.

Pjevačica je nominirana i u žanrovskim kategorijama za najbolju pop izvedbu, R&B izvedbu, te za najbolju novu umjetnicu.

S tih sedam nominacija postavila je rekord za jednog umjetnika u godinu dana, istaknuli su organizatori, Britanska fonografska industrija (BPI).

"Oči mi se ispune suzama kada o tome razgovaramo, to je previše, zaista previše. Mogu reći jedino da je to čudo", rekla je tijekom objave nominacija.

Raye se razišla sa svojim izdavačem 2021. i postala neovisna umjetnica.

"Prije godinu i pol ... što se tiče industrije, bila sam na dnu i vani. Nisam mogla ni zamisliti da ću, ako ponovno pokušam, osvojiti sedam Brit nominacija", rekla je.

Reperi Central Cee i J Hus dobili su po četiri nominacije, uključujući obojica za umjetnika godine. To je rodno neutralna kategorija za koju ima 10 nominiranih nakon što su organizatori udvostručili njihov broj jer su bili kritizirani zbog isključivo muških kandidata prošle godine.

U toj su kategoriji nominirani i pjevači Arlo Parks, Dua Lipa, Jessie Ware i Olivia Dean, reperi Dave i Little Simz i producent Fred Again.

Više od 55 nominiranih ove godine su žene, ili kao solo umjetnice ili dio ženskog benda.

Lipa je dobila tri nominacije - za umjetnicu godine, za pop izvedbu i za pjesmu godine za hit "Dance The Night" iz filma "Barbie".

Britanski bend Blur dobio je tri nominacije, uključujući za album "The Ballad of Darren", njihov prvi od 2015., zatim u žanrovskoj kategoriji alternativne/rock izvedbe, te za bend godine.

The Rolling Stones, koji su prošle godine objavili album "Hackney Diamonds", svoj prvi album s originalnim materijalom od 2005. i prvi otkako je bubnjar Charlie Watts umro 2021., nominirani su u kategoriji alternativne/rock izvedbe, što je njihova prva Brit nominacija u više od 10 godina.

Rodno neutralna kategorija za međunarodnog umjetnika godine ima također 10 nominiranih među kojima su Taylor Swift, Miley Cyrus, Lana Del Rey, SZA, Burna Boy i Kylie Minogue.

Indie rock bend The Last Dinner Party pobijedio je u kategoriji zvijezde u usponu.

Nagrade će biti dodijeljene 2. ožujka.