neumorni irci

Svoj veliki hit U2 je odsvirao na koncertu tisućiti put. Znate li o kojoj je pjesmi riječ?

25.10.2018 u 20:57

Bionic
Reading

Irski rokeri trenutno odrađuju europski dio svoje velike turneje 'Experience + Innocence', u sklopu koje su prošloga tjedna nastupali u Manchesteru. Na tom je koncertu, koliko je poznato najokorjelijim obožavateljima U2-a, pjesma 'Pride (In The Name of Love)' koncertno izvedena tisućiti put

A tim obožavateljima, prema pisanju Rolling Stonea, nije poznato baš sve, jer su Bono i ekipa osamdesetih godina svirali puno koncerata koji nisu dokumentirani snimkama ili suvremenijim recenzijama, koje su obožavatelji pomno analizirali.

Vjeruje se da postoji barem devet nedokumentiranih izvedbi pjesme 'Pride', pa je ta tisućita izvedba odsvirana i nešto ranije.

Prva zabilježena izvedba ove pjesme seže u daleku 1984. godinu, kad je pjesma i nastala. Svirana je 31. kolovoza u Wellingtonu na Novom Zelandu, na drugom koncertu turneje 'Unforgettable Fire', mjesec dana prije izlaska albuma i samo dan prije objavljivanja singla 'Pride'.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Turneja je započela dva dana ranije u Christchurchu na Novom Zelandu, i velike su šanse da je 'Pride' premijerno izveden te večeri.

'Pride (In the Name of Love)' posvećena je Martinu Lutheru Kingu Jr.-u, i djelomično je inspirirana knjigom 'Let the Trumpet Sound: A Life of Martin Luther King' koju je Bonu dao bivši urednik časopisa Rolling Stone Jim Henke.

Pjesma je prvi singl U2-a koja je ušla na Top 40 u SAD-u, i odigrala je veliku ulogu u izlasku U2 iz dvorana na stadione. Postala je otada ključnom pjesmom na svim njihovim nastupima, a preskočili su je samo tijekom pola turneje '360' koja se održavala od 2009. do 2011. godine, i na četvrtini turneje 'Elevation' iz 2001. godine.

Na trenutnoj turneji 'Experience + Innocence' vrlo je malo pjesama iz 80-ih godina, ali 'Pride' sviraju na svakom koncertu.

Niti jedna pjesma U2-a nema više dokumentiranih izvedbi od 'Pridea', ali vjeruje se da su pjesmu 'I Will Follow' izveli na koncertima puno više puta. Na koncertima u ranim osamdesetim godinama često su je svirali i dvaput tijekom večeri, ali mnogi od tih koncerata nisu dokumentirani.

  • +23
U2 Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia