Godina kulture Hrvatska – Austrija 2017.

Svečani koncert Zagrebačke filharmonije u Beču

23.03.2017 u 11:36

Bionic
Reading

Zagrebačka filharmonija nastavlja širiti kulturne granice i njegovati prijateljske veze između Zagreba i Beča. Hrvatska i Austrija povijesno i kulturološki oduvijek su bile povezane, a projektom 'Godina kulture – Hrvatska i Austrija 2017.', kroz niz manifestacija, i u Austriji i u Hrvatskoj, slavit će se prijateljstvo i povezanost naših zemalja

Zagrebačka filharmonija od sezone 2016./2017. ima novog šefa dirigenta, a za tu časnu funkciju izabrala je izvrsnog, mladog i karizmatičnog austrijskog dirigenta Davida Danzmayra, rođenog i odgajanog u okruženju i 'školi' austrijske glazbene izvrsnosti, a koji je orkestru dao novi polet i usmjerenje.

Upravo vođeni ovim projektom, Zagrebačka filharmonija održat će koncert u ponedjeljak, 27. 3. 2017. godine  u bečkom Konzerthausu (Grosser Saal), pod ravnanjem proslavljenog kineskog dirigenta Muhai Tanga, dok će kao solisticanastupiti austrijsko-ruska pijanistica Lisa Smirnova, oboje dobri znanci Zagrebačke filharmonije.

Muhai Tang, sin uglednog kineskog filmskog redatelja,  ima veliku međunarodnu reputaciju, a karijeru je počeo još godine 1983. kada je na poziv velikog Herberta von Karajana nastupio u sezoni Berlinske filharmonije. To mu je otvorilo put do dirigentskog pulta ponajboljih europskih i svjetskih orkestara i opernih kuća.  Njegov bogati repertoar obuhvaća djela od baroka pa sve do djela suvremenih skladatelja.  Odnedavno je umjetnički ravnatelj Šangajske filharmonije, a nekoliko sezona bio je šef-dirigent Beogradske filharmonije s kojom je nastupao i u sezoni Zagrebačke filharmonije u sklopu njezina Regionalnog ciklusa.

Lisa Smirnova je globalno priznata pijanistica koja očarava slušatelje svojim izvedbama glazbe klasike i baroka. Redovito nastupa u najvećim svjetskim dvorana kao što su Wigmore Hall u Londonu, Musikverein u Beču te Carnegie Hall, a surađuje s ponajboljim dirigentima današnjice poput Manfreda Honecka, Carlosa Kalmara, Andreya Boreyka i drugih.

Zagrebačka filharmonija će u Beču izvesti veoma zanimljiv i zahtjevan program, Schumannov Konzertstuck i i Berliozovu veličanstvenu Fantastičnu simfoniju, a uz to,  na programu će se, kao i prilikom svakog gostovanja, naći i jedna skladba hrvatskog skladatelja; ovoga puta to je Simfonijsko kolo Jakova Gotovca čime će naši filharmoničari prenijeti dašak hrvatske kulture Beču.

Ovakva suradnja između Austrije i Hrvatske odlična je prilika da promoviramo naše kulturno bogatstvo, a nastupom Zagrebačke filharmonije moći ćemo pokazati svu našu raskoš i vrijednost u neponovljivom glazbenom doživljaju.

'Godina kulture Hrvatska – Austrija 2017.' projekt je u organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Veleposlanstva RH u Austriji, Austrijskog kulturnog foruma te Saveznog ministarstva za Europu, integraciju i vanjske poslove Republike Austrije.