ODLUKA JE KONAČNA

Sve što trebate znati o ovogodišnjoj dodjeli Zlatnih globusa: Nema crvenog tepiha, ali ni prijenosa uživo

05.01.2022 u 10:30

Bionic
Reading

U nedjelju, 9. siječnja, dodjela 79. po redu Zlatnih globusa održat će se u hotelu Beverly Hilton u Los Angelesu i uvelike će se razlikovati od svih dosadašnjih

Dodjela nagrada Zlatni globus neće se ove godine emitirati na NBC-ju, čime se privremeno okončava desetljećima duga veza između televizijske mreže i Udruženja holivudskih stranih novinara, neprofitne organizacije odgovorne za dodjelu nagrada. Holivudskom udruženju novinara, koje organizira dodjelu, zamjeraju nedostatak raznolikosti i neprovođenje reformi, kao i navodnu korupciju, a protiv njih glas su digli brojni glumci i glumice, ali i filmska studija te streaming servisi.

Upravo zbog toga, ali i pandemijskih mjera, ovogodišnja će se dodjela itekako razlikovati od svih dosadašnjih, iako će, u konačnici, 9. siječnja biti dodijeljene nagrade najboljima u filmskom i televizijskom svijetu. No, krenimo redom.

Iako je, osim nagrada, svima oduvijek bio najvažniji crveni tepih i kreacije u kojima će prošetati ispred fotografa i kamermana, ove će godine sav taj glamur izostati budući da crvenog tepiha - neće biti.

Isto tako, na 79. dodjeli po redu izostat će publika, ali i nominirani, i to sve zbog mjera koje zbog pandemije koronavirusa tako nalažu. U prostoriji, u trenutku proglašenja pobjednika u pojedinoj kategoriji, biti će tek 'odabrani', koji da bi tamo mogli doći moraju biti cijepljeni i to s booster dozom, ali i imati negativni PCR test uzet najkasnije 48 sati prije događanja. Neće izostati ni zaštitne maske, kao ni socijalno distanciranje, koje će biti obavezni.

Slavlje na beverly hillsu

Pogledajte kako je bilo na dodjeli Zlatnih globusa i tko je sve došao

Pogledaj galeriju

Ni pripadnici medija neće prisustvovati dodjeli, koja se neće prenositi uživo nakon skandala i izvještaja The Timesa u kojem je otkriveno da organizacija Udruženja holivudskih stranih novinara, nema članova crnaca, a postavljeno je i pitanje o pogodnostima koje su neki članovi dobili zahvaljujući milijunima što ih NBC plaća za pravo televizijskog emitiranja događaja, tradicionalno jednog od najbolje ocijenjenih u kalendaru dodjele nagrada.

Iako su u međuvremenu neke promjene uvedene, to nije promijenilo donesenu odluku o neemitiranju uživo, kao ni bojkot pojedinih holivudskih glumaca, poput Toma Cruisea, koji je svoja tri osvojena kipića Zlatnog globusa vratio.