BOŠKO PICULA

Sve je spremno za 94. dodjelu prestižnih Oscara, a evo što kaže naš ugledni filmski kritičar

21.03.2022 u 10:12

Bionic
Reading

I ove će se godine, na Hrvatskoj televiziji (HRT - HTV1), izravno prenositi svečana ceremonija najprestižnije američke i svjetske filmske nagrade, dodjele Oscara. Dodjela će se 94. put održati u Hollywoodu u Los Angelesu u noći s nedjelje 27. ožujka na ponedjeljak 28. ožujka, a prijenos uživo na Prvom programu HRT-a započet će u 01:50

I ove godine komentatori su već provjereni i uigrani trojac - filmski kritičar, sveučilišni profesor, politički komentator i analitičar te autor brojnih filmskih priloga Boško Picula, modni analitičar, glasnogovornik HZZO-a i filmski znalac Nenad Korkute te filmski kritičar i voditelj filmskih programa kina Kinoteka Mario Kozina.

Dodjela se ponovno održava u luksuznom zdanju hollywoodskog Dolby Theatrea arhitekta Davida Rockwella u Los Angelesu, ali s manjim brojem uzvanika, s njih oko 2.500, te s ponovno upriličenim dolaskom zvijezda na crveni tepih. A uoči same dodjele, osvrt na ovogodišnje nominacije za Oscara napisao je i Boško Picula, koji prenosimo u cijelosti.

'Izvanredni se uvjeti u filmskoj umjetnosti i industriji osjećaju i dalje, te se za aktualnog Oscara u kategoriji najboljeg filma natjecalo nešto manje naslova nego inače, njih 276, jer je i razdoblje njihovih premijera bilo skraćeno, od 1. ožujka do 31. prosinca 2021. Tijekom prošle, i dalje pandemijske godine, kinodvorane diljem SAD-a i svijeta postupno su vraćale broj gledatelja iz vremena prije pandemije, dok su servisi za streaming potvrdili da nisu samo stjecajem okolnosti izborili svoj status među publikom.

Tako i ove godine globalno gledani Netflix ima najviše nominacija u sve 23 natjecateljske kategorije, njih 27, a jedan Netflixov film ujedno je rad s najviše nominacija, dvanaest, te favorit u kategoriji najboljeg filma. To je spoj psihološke drame i neovesterna Šape pasje u režiji novozelandske filmašice Jane Campion koja je za svoje ostvarenje Piano iz 1993. osvojila Oscara za najbolji izvorni scenarij.

Isti je uspjeh u prigodi ponoviti ove godine jer je za nagradu Američke filmske akademije nominirana u kategoriji najboljeg scenarija prema predlošku s obzirom da je film Šape pasje ekranizacija istoimenog romana Thomasa Savagea o složenim međuljudskim odnosima na jednom ranču u Montani 1925. u čijem su središtu osorni zemljoposjednik i sin supruge njegova povučenog brata. Za svoj je rad Jane Campion nominirana i za najbolju režiju, a na dodjelu Oscara stiže s nizom već osvojenih priznanja, među ostalim, s nagradom za najbolju režiju na 78. festivalu filmske umjetnosti u Veneciji te sa Zlatnim globusom, također za najbolju režiju i najbolju dramu.

Prvi put nakon 83. dodjele Oscara, u kategoriji najboljeg filma predloženo je deset naslova. Znanstveno-fantastična pustolovna drama Dina kanadskog redatelja Denisa Villeneuvea ima ukupno deset nominacija, ali ne i za najbolju režiju što je bilo jedno od većih iznenađenja prigodom objave nominacija 8. veljače. No, lako se može dogoditi da ova prilagodba romana Franka Herberta u konačnici osvoji najviše Oscara ove godine jer je favorit u više kategorija, od najbolje glazbe do najboljih vizualnih efekata.

  • +8
Glumci koji nikada nisu osvojili Oscara Izvor: Profimedia / Autor: MLADEN ANTONOV / AFP / Profimedia

Sedam nominacija ima obiteljska drama Belfast čiji je redatelj Kenneth Branagh ovogodišnjim nominacijama za najbolji film i najbolji izvorni scenarij postao prvim filmašem u povijesti Oscara s nominacijama u čak sedam različitih kategorija. Isti broj nominacija – sedam – ima i nova filmska prilagodba broadwayskog mjuzikla Priča sa Zapadne strane (inačica iz 1961. trijumfirala je u ovoj kategoriji) čiji je redatelj Steven Spielberg postao rekorderom u kategoriji najboljeg filma s ukupno jedanest nominacija u karijeri.

Šest nominacija ima spoj sportske i obiteljske drame Kralj Richard u režiji Reinalda Marcusa Greena čiji je glavni glumac Will Smith favorit u svojoj kategoriji. Po četiri nominacije imaju neonoirovski kriminalistički triler Ulica noćnih mora Guillerma del Tora, zatim znanstveno-fantastična parodija Ne gledaj gore Adama McKaya te drama Drive My Car čiji je redatelj Japanac Ryusuke Hamaguchi također nominiran za Oscara, a sam je film favorit u kategoriji najboljeg međunarodnog dugometražnog filma te prvo ostvarenje japanske kinematografije u povijesti predloženo za Oscara za najbolji film.

  • +26
Belfast Izvor: Profimedia / Autor: Supplied by LMK / IPA / IPA / Profimedia

Popis deset naslova nominiranih za najbolji film zaključuju CODA redateljice Sian Heder kao američki prepravak francuske drame Obitelj Bélier i – humorna drama Licorice Pizza Paula Thomasa Andersona koji se uz Jane Campion, Kennetha Branaghu, Stevena Spielberga i Ryusukea Hamaguchija nada Oscaru za najbolju režiju.

Od ovih deset filmova samo Priča sa Zapadne strane i Ulica noćnih mora nemaju nominaciju u jednoj od dvije scenarističke kategorije (izvorni scenarij i scenarij prema predlošku), dok je to uspjelo norveškoj humornoj drami Najgora osoba na svijetu Joachima Triera za najbolji izvorni scenarij i drami Mračna kći za najbolji scenarij prema predlošku čija je scenaristica Maggie Gyllenhaal ujedno i redateljica.

Uz filmove Drive My Car i Najgora osoba na svijetu u kategoriji najboljeg međunarodnog dugometražnog filma natječu se i ostvarenja iz Italije Božja ruka, Butana Lunana: Jak u razredu te iz Danske Bijeg koji je postao prvim filmom istodobno predloženim u ovoj kategoriji te u kategorijama najboljeg dugometražnog animiranog i dugometražnog dokumentarnog filma s obzirom da je posrijedi hibridni rad. Ipak, u kategoriji najboljeg dugometražnog dokumentarca najviše se izgleda daje filmovima Summer of Soul (Or, When The Revolution Could Not Be Televised) i Attica, a u kategoriji cjelovečernjeg animiranog filma hitovima Encanto: Naš čarobni svijet i Obitelj Mitchell protiv strojeva.

  • +11
The Power of the Dog Izvor: Profimedia / Autor: Moviestore Collection Ltd / Alamy / Alamy / Profimedia

Najgledaniji film u svjetskim kinima prošle godine Spider-Man: Put bez povratka konkurira Dini u kategoriji najboljih vizualnih efekata. Aktualni nastavak serijala o Čovjeku-Pauku favorit je u novopokrenutom natjecanju Oscars Fan Favorite u kojem gledatelji preko društvene mreže Twitter sami biraju najbolji film prethodne godine.

Glede glumačkih kategorija, najviše neizvjesnosti vlada kada je riječ o najboljoj glavnoj ženskoj ulozi pri čemu za Oscara ravnopravno konkuriraju Jessica Chastain (Oči Tammy Faye), Kristen Stewart (Spencer), Nicole Kidman (Being the Ricardos), Olivia Colman (Mračna kći) i Penélope Cruz (Paralelne majke), dok su Willu Smithu suparnici Andrew Garfield (Tick, Tick… Boom!), Benedict Cumberbatch (Šape pasje), Javier Bardem (Being the Ricardos) i Denzel Washington (Tragedija Macbetha).

U kategorijama najboljih sporednih uloga najviše se izgleda daje Ariani DeBose u Priči sa Zapadne strane i Aunjanue Ellis u Kralju Richardu te Troyu Kotsuru u CODI, Kodiju Smit-McPheeju u Šapama pasjim i Ciaránu Hindsu u Belfastu. Kuriozitet je to što je svoju trinaestu nominaciju dočekala skladateljica Diane Warren za najbolju izvornu pjesmu Somehow You Do iz filma Četiri dobra dana pri čemu joj konkuriraju pop-zvijezde Billie Eilish s pjesmom No Time to Die iz filma o Jamesu Bondu Nema vremena za smrt i Beyoncé s pjesmom Be Alive iz Kralja Richarda.

I dok će gledatelji izravnog prijenosa dodjele Oscara vidjeti sve izvođače nominiranih pjesama, nominirane u kategoriji najbolje izvorne glazbe i još sedam kategorija (kratkometražni igrani, animirani i dokumentarni film, montaža, zvuk, scenografija te šminka i frizura) neće već će tijekom prijenosa doznati samo laureate s obzirom da će se nagrade uručiti uoči prijenosa. Ova je odluka Akademije naišla na niz osporavanja, a cilj joj je svečanost učiniti kraćom i dinamičnijom.

Nakon 2018. dodjela ponovno ima voditelje, i to tri voditeljice Reginu Hall, Amy Schumer i Wandu Sykes. Dva dana uoči dodjele, 25. ožujka počasna će priznanja dobiti glumac Samuel L. Jackson, scenaristica Elaine May i glumica Liv Ullmann, dok je ovogodišnja humanitarna nagrada Jean Hersholt pripala glumcu Dannyju Gloveru. Utemeljena 1927.