'PRVA DAMA' DOWNING STREETA

Supruga britanskog premijera bivša je modna dizajnerica, bogatija i od samog kralja, a muž za nju kaže: 'Ona je jako neuredna, bit ću potpuno iskren, nije baš na 'ti' s pospremanjem'

25.10.2022 u 16:20

Bionic
Reading

Londonska adresa Downing Street 10 bio je dom brojnim britanskim premijerima i njihovim obiteljima, a njegovi novi stanari, 42-godišnji supružnici Rishi Sunak i Akshata Murthy s kćerima Krishnom i Anoushkom, prva su hinduistička obitelj koja će se useliti u njega. Osim toga, par Sunak-Murthy najbogatiji je par kojega je Westminster ikad vidio, a zahvaljujući udjelu od 430 milijuna funti u očevom IT carstvu, gospođa Murthy navodno je bogatija i od samog kralja

Milijarderska nasljednica kći je indijskog informatičkog mogula Narayane Murthyja, osnivača i vlasnika tvrtke Infosys iz Bangalorea. Dok su Akshatini ambiciozni roditelji gradili karijere u inženjerstvu i znanosti, nju i brata Rohana uglavnom su odgajali baka i djed s očeve strane.

Iako je Murthy na Infosysu izgradio ogromno bogatstvo, Akshatinoj majci Sudhi, čini se, život bogate kućanice nije bio primamljiv pa je postala prva inženjerka koja je radila za najvećeg indijskog proizvođača automobila Telco.

Akshata je odmalena pokazivala strast prema modi, a njezinoj se majci nije sviđalo to što više pažnje pridaje glamuru nego učenju. Nakon završetka školovanja seli se u SAD te je diplomirala ekonomiju i francuski na Claremont McKenna Collegeu u Kaliforniji i studirala na Fashion Institute of Design and Merchandising u LA-u.

Preselivši se na Sveučilište Stanford zbog MBA studija, upoznaje supruga, koji je na vrhunskom koledžu studirao zahvaljujući Fulbrightovoj stipendiji.

Novi britanski premijer nedavno je priznao da je već prilikom prvog susreta s Akshatom bilo jasno da postoji 'ono nešto', što ga je kao velikog obožavatelja romantičnih komedija navelo na promjene nekih svojih predavanja kako bi mogao sjediti pored buduće žene.

Akshata je Rishiju postala suprugom četiri godine kasnije. Vjenčali su se 2009. godine na raskošnoj ceremoniji u indijskom Bangaloreu, u kojem su ostali živjeti sljedeće četiri godine.

  • +17
Akshata Murthy Izvor: Profimedia / Autor: James Veysey / Shutterstock Editorial / Profimedia

Tijekom prvih godina zajedničkog života Akshata je gradila karijeru modne dizajnerice, pokrenuvši 2007. godine tvrtku Akshata Designs. Temeljila ju je na slavljenju indijske kulture, otkrivala umjetnike u zabačenim selima i u radu s njima stvarala vlastiti dizajn.

'Govorim o priči koja stoji iza određenog odjevnog predmeta, to su autentičnost, umijeće i zaštita bogate baštine. Stalo mi je učiniti nešto u Indiji, jer je to dio DNK naše obitelji', rekla je za Vogue, ali njezin poslovni pothvat propao je nakon samo tri godine.

U Ujedinjeno Kraljevstvo Rishi i Akshata se sele 2013. godine, a Rishi samo dvije godine kasnije postaje zastupnik u Richmondu u Yorkshireu. Bivši kancelar doživio je meteorski uspon u sedam godina otkako je postao zastupnik.

Unatoč neuspjehu modnog carstva, Akshata i dalje ima udjele u raznim tvrtkama, poput obiteljskog carstva Infosys, projekta Catamaran Ventures UK, koji je pokrenula sa suprugom, a povezivana je i s pizzerijom Jamieja Olivera te modnom tvrtkom New & Lingwood. Prema listi najbogatijih koju je Sunday Times objavio u svibnju, bogatstvo Akshte i Rishija vrijedno je 730 milijuna funti.

Zadnja adresa na kojoj je obitelj novog britanskog premijera stanovala prije preseljenja u Downing Street 10 bio je Kensington, a sedam milijuna funti vrijedna kuća koju tamo posjeduju samo je jedna u nizu nekretnina u njihovom vlasništvu.

Osim gradske kuće, vlasnici su stana vrijednog milijun funti u Kensingtonu te dva milijuna funti vrijedne vile u Rishijevom izbornom okrugu Yorkshire, u kojem su mu dali nadimak 'Maharadža of the Dales'. Tijekom odmora koriste penthouse u Kaliforniji, s pogledom na pristanište Santa Monice, vrijedan 5,5 milijuna funti.

Iako za razliku od muža nije u politici i javna osoba, Akshata se više puta našla pod povećalom javnosti, uglavnom zbog svog bogatstva i modnih odabira.

Naime britanski superbogataši često koriste nedomicilni porezni status, legalan način izbjegavanja plaćanja poreza na inozemne prihode u Britaniji, zahvaljujući kojemu štede tisuće, pa čak i milijune funti.

Koristila ga je i Akshata, za koju se vjeruje da većinu bogatstva može zahvaliti Infosysu, kojemu je sjedište u Bangaloreu. Kad je to ove godine otkriveno, Akshata je završila na naslovnicama, a par se suočio s vrlo intenzivnom reakcijom javnosti.

Braneći svoj 'sasvim legalan' status, Akshata u izjavi navodi kako je postalo jasno da mnogi njezin porezni status ne smatraju podudarnim s ulogom njezinog supruga kancelara.

'Razumijem i cijenim britanski osjećaj za pravednost i ne želim da moj porezni status bude smetnja za mog muža ili da utječe na moju obitelj', navodi Akshata i objašnjava kako to znači da će plaćati porez u UK-u na sve svoje prihode, uključujući dividende i kapitalne dobitke, bez obzira gdje su u svijetu ti prihodi ostvareni, uz napomenu da ovo radi jer to želi, a ne zato što to od nje zahtijevaju pravila.

Možda bi i izlazak sa suprugom u otmjeni Mayfair u prosincu 2020. godine prošao u romantičnom tonu da Akshata nije privukla pažnju javnosti modnim odabirom, odnosno odjećom vrijednom nekoliko tisuća funti. Neprimijećeno nisu prošle nove Guccijeve tenisice vrijedne 445 funti, kaput REDValentino vrijedan 1630 funti i suknja vrijedna više od tisuću funti.

Čini se da je Akshata iz tog oblika pažnje javnosti ipak izvukla pouke pa se ovoga ljeta, tijekom suprugove prve kampanje u kojoj je izgubio od Liz Truss, pojavila u high-street odjeći, 165 funti vrijednoj haljini robne marke Club Monaco.

Tijekom spomenute kampanje i sam se Rishi u intervjuu za The Times osvrnuo na svoj brak i odnos sa suprugom, no ljubitelj romantičnih komedija situaciju je opisao više komičnom nego romantičnom.

'Cijela moja obitelj pije, moja žena definitivno pije. Jako je iritira što i ja to ne činim', rekao je Rishi i otkrio kako su ga uspjeli nagovoriti da popije nekoliko čašica uoči njihovog vjenčanja u Indiji, ali da mu se okus nije svidio.

I nije to jedino u čemu se razlikuje od supruge, a kao najveću razliku naveo je brigu o domaćinstvu.

'Nevjerojatno sam uredan, a ona je jako neuredna. Puno sam organiziraniji, ona je spontanija... Neće joj se svidjeti što ovo govorim, ali bit ću potpuno iskren, nije baš na 'ti' s pospremanjem. Ona je totalna noćna mora, odjeća posvuda... a tek cipele... o Bože, cipele', rekao je Rishi o britanskoj 'prvoj dami'.