UPUĆENI TVRDE

Sukob princa Harryja i Williama seže mnogo dalje nego što mislimo i puno je ozbiljniji

02.10.2020 u 13:19

Bionic
Reading

Tko je zapravo kriv? Zašto nitko ne poduzima ništa po tom pitanju i zašto se svi ponašaju kao da je sve kako treba, kad nije? Pita se biograf Robert Lacey koji već dugih 40 godina sustavno surađuje s kraljevskom obitelji. Sada izdaje novu knjigu u čijem je fokusu sukob kraljevske braće, princa Williama i Harryja, a javnosti daje uvid u cijelu zamršenu situaciju, koja je po njegovu mišljenju otišla predaleko

Biograf Robert Lacey, koji je nekoć radio kao istraživački novinar, a koji već punih 40 godina dobro surađuje s britanskom kraljevskom obitelji, za Daily Mail je govorio otvoreno o svojoj novoj knjizi koja će uskoro ugledati svjetlo dana. U fokusu joj je sukob princa Williama i Harryja, nekoć nerazdvojne braće koja danas jedva da komuniciraju.

Ono što autor ističe kao ključno je previše opušteno ponašanje palače. Lacey je naime naišao na zid koji u dugih 40 godina nije vidio. Njegova praksa bila je da prije izdavanja svake knjige koja tumači privatni život nekog člana kraljevske obitelji privatno porazgovara s njime ili bilo kime iz kraljevskog tima.

'Znate, na taj način ipak knjiga dobiva na važnosti, jer postoje sigurno dijelovi koji im se ne sviđaju i za koje ne žele da ih čita cijeli svijet, ali to otvara mogućnost rasprave. Sve se možemo dogovoriti i pronaći bolje rješenje, ali uvijek istinito’, objasnio je autor te potom istaknuo kako je i ovoga puta poslao primjerak svoje knjige na kraljevsku adresu, ali pošiljka mu je brzo vraćena neotvorena.

Sve to, navodi Lacey, samo potvrđuje težinu ovog slučaja, koji itekako brine naciju. A trebao bi, prema njegovu mišljenju, brinuti i monarhiju kojoj prijeti raspad ako nešto ne poduzme na vrijeme.

Iako u članku ne otkriva puno o detaljima svoje knjige, biograf ističe da je sukob Dianinih sinova ozbiljniji no što se misli. Isto tako, autor govori da je on počeo mnogo ranije nego što mediji nagađaju.

Najveću odgovornost stavlja na leđa kraljevske obitelji jer nije poduzela mnogo da zaustavi odlazak princa Harryja i njegove supruge Meghan Markle, po njegovu mišljenju, vrlo ključne osobe za razvoj kraljevstva u budućnosti.

‘Sve je ovo jako važno. Pitanje je vrijednosti, čak i nacionalnog morala. Ideja naše moderne kraljevske obitelji izgrađena je na ideji ova dva brata. Ono što morate shvatiti jest da se cijela strategija monarhije temeljila na tome da se oni drže zajedno. Meghan je sve to promijenila. Ona je teška. Ima nevjerojatnu i opasnu razinu samopouzdanja. Ali palača je to krivo shvatila te, kao i uvijek s drugorođenim, učinila pogreške. S drugorođenom se uvijek ponašaju loše, da ne kažem okrutno. Dogodilo se to s princezom Margaret, a onda i s princem Andrewom. Jednostavno ne znaju što bi s rezervnim nasljednikom te su uvijek fokusirani samo na onog prvog. Onda tek nisu znali što učiniti sa suprugom rezervnog, u ovom slučaju Meghan.’

Meghan Markle Izvor: Profimedia / Autor: Girl Up/The Duchess of Sussex / Ferrari / Profimedia

Međutim, biograf tvrdi kako je pustiti Meghan, čija je majka Afroamerikanka, a otac bijelac, bila kobna pogreška. Napominje kako bi se zemlje članice Commonwealtha mogle itekako zainatiti zbog takvog poteza. Primjerice Jamajka ili Barbados, gdje prevladava tamnoputo stanovništvo, mogle bi zbog ovoga u skoroj budućnosti okrenuti leđa kraljici Elizabeti II.

Dobro upućeni izvori za sukob ne krive nikoga posebno, već sve zajedno. Svatko je djelomično kriv za ovu tešku situaciju. Princ William navodno ima jako tešku narav, koju čak i kraljica ponekad kritizira. S druge strane princ Harry je jako osjetljiv pa je u ljubavi s Meghan pronašao svoj izlaz iz svega.

'Harry je jednostavno pronašao svoju novu sudbinu. Shvatio je da u srcu kraljevstva postoji nešto trulo što nije za njega. Osim toga, u svojoj supruzi vidi brojne sličnosti s majkom koja mu neizmjerno nedostaje. Meghan je, možemo to tako slobodno reći, zapravo Diana novog doba. Ona u figurativnom smislu također hrabro korača minskim poljima kao što je to radila princeza Diana.’

Onaj koji bi trenutno trebao igrati ključnu ulogu je princ Charles, koji se kao i uvijek drži po strani i ne zauzima svoj stav.

'Ne bi li se on kao otac dvoje djece trebao malo trgnuti?' pita se Lacey.

Biograf stoga smatra da će sve ovo pasti na leđa princa Williama, kojeg će javnost jako osuditi dođe li na tron, a da pritom nije u dobrim odnosima s ostatkom svoje najbliže obitelji.