ZALAŽU SE ZA PROMJENE

Princ Harry priznao da mu je tek Meghan Markle otvorila oči i ukazala na brojne probleme u njegovoj domovini i svijetu

01.10.2020 u 15:18

Bionic
Reading

Da će od sada biti mnogo aktivniji po pitanju društvenih problema u svijetu, politike i veliki zagovaratelji pozitivnih promjena, princ Harry i Meghan Markle dali su već nekoliko puta do znanja. Sada su prilikom obilježavanja Black History Montha govorili o rasizmu i svemu s čime se susreće afroamerička zajednica

'Sve dok postoji strukturni rasizam, postojat će generacije mladih crnih ljudi koji svoj život ne započinju jednakim mogućnostima kao njihovi bijeli vršnjaci. I dok se to bude nastavljalo, neiskorišteni potencijal nikada se neće moći realizirati’, rekli su Harry i Meghan prilikom virtualnog javljanja iz svog luksuznog doma za Evening Standard.

Na temu rasizma, o kojem princ Harry nije prije previše govorio, sada se oglasio te objasnio da otkako je upoznao svoju suprugu Meghan Markle, koja potječe iz miješane obitelji, bolje razumije taj problem.

Naime, Meghanina majka je Afroamerikanka, a otac bijelac. Već kao osnovnoškolka, Meghan se susretala s raznim rasističkim ispadima, posebice prema svojoj majci, te je danas žestok zagovaratelj promjena u svijetu.

Princ Harry je mišljenja da Velika Britanija može biti bolja zemlja samo ako učini sve kako bi bolje razumjela probleme s kojima se susreću sve osobe drugačije boje kože.

'Budući da nisam bio svjestan količine ovog problema koji stvara rasizam, što u Velikoj Britaniji, a i globalno, sada imam potrebu govoriti. Mislio sam da jesam i da sve znam, ali očito je da nisam', kazao je Harry pa dodao primjer: 'Znate, kad uđete s djecom u trgovinu i vidite samo bijele lutke, promislite li uopće da je čudno što nema crne lutke? To je samo jedan u nizu primjera da mi bijelci zanemarujemo problem i uopće se ne stavljamo u kožu ostalih koji to proživljavaju i koje tako nešto pogađa.'

Princ Harry potom je naglasio da ni u koga ne upire prste niti traži krivca, već želi da svijet nauči, da se obrazuje i da takvi problemi zaista ostanu samo stvar prošlosti.

Osim toga, par se dotaknuo svog života u Kaliforniji te su kratko kazali kako im kao i svima karantena i pandemija teško padaju, a pogotovo odvojenost od ostatka obitelji.

Naglasili su da su sretni što imaju priliku u miru pratiti svog malenog kako odrasta te da im je on centar svijeta. Princ Harry objasnio je da je virtualno u kontaktu s bližnjima koji su u Velikoj Britaniji, prijateljima i obitelji.

U jednom trenutku u kadar je uletio Meghanin pas, sada zajednički kućni ljubimac, kojeg je princ Harry nježno prigrlio u krilo i nastavio javljanje uživo.