prednastavak bridgertona

Što znamo o junakinji hit serije? 'Kraljica Charlotte je problematična povijesna ličnost'

18.05.2023 u 06:39

Bionic
Reading

Jedna od najomiljenijih Netflixovih serija, 'Bridgerton', u 'Kraljici Charlotte' dobila je svoj prednastavak od šest epizoda, a mnogi se pitaju tko je u stvarnosti bila ova povijesna ličnost

Serija 'Bridgerton' na Netflixu je mjesecima držala vrh ljestvice popularnosti, a to sada čini i njen prednastavak 'Kraljica Charlotte: Priča o Bridgertonovima'.

Producentica Shonda Rhimes ovim je prednastavkom odlučila obogatiti priču glavnim likom o kojem je javnost prethodno malo toga znala, no koji je u dvije sezone 'Bridgertona' iznimno zavoljela.

Kraljica Charlotte, u 'Bridgertonu' prikazana kao žena profinjenog ukusa i odlučnog stava (u izvedbi Golde Rosheuvel), sada je dobila svojih šest epizoda i u mladosti je glumi India Amarteifio.

Radnja se zbiva u trenucima u kojima mlada Charlotte započinje uzlet prema moći, uz često burna zbivanja u bračnom životu s kraljem Georgeom III. i njihovom nestašnom djecom, a sve s ciljem dubljeg razumijevanja njezine unutrašnje motivacije i osjećaja usamljenosti.

'Ljubav kraljice Charlotte i kralja Georgea ujedinila je naciju i baš zato smo željeli ispričati njihovu priču', rekla je Shonda Rhimes za The New York Times.

  • +6
'Kraljica Charlotte' Izvor: Profimedia / Autor: Supplied by LMK / Landmark / Profimedia

Tko je bila kraljica Charlotte?

No mnoge zanima tko je bila prava kraljica Charlotte. Neki tvrde da je bila mulatkinja, iako njena rasa nije povijesno utvrđena. Zna se da je rođena u današnjoj Njemačkoj 1744. godine te da se udala za kralja Georgea III. sa 17 godina i to svega šest sati nakon što je stigla u London!

Prvo dijete, Georgea IV., dobili su 1762. godine, a poslije još 14-ero djece. Prema svemu sudeći, prvih 25 godina braka bilo je iznimno uspješno, a par je čak angažirao mladog Mozarta da nastupi za njih na privatnom koncertu 1764. godine.

Kralj George III. mentalno obolio i umro u samoći

No 1788. godine kralj George je mentalno obolio te se njegovo manično i agresivno ponašanje s vremenom pogoršavalo. George IV. zbog toga je preuzeo prijestolje 1811. godine.

Kralj George od tada je živio u izolaciji te je kraljica Charlotte bila odvojena od njega. Umro je dvije godine kasnije, a ona 1818. godine.

Kraljica Charlotte i kralj George III. obogatili su se na trgovini robovima

Rhimes je u ovim detaljima ostala dosljedna povijesti, a tvrdi i kako je nemoguće osporiti teoriju da je kraljica bila crne boje kože zbog svog portugalskog podrijetla. Upravo je ovaj detalj naišao na brojne rasprave, u kojima je autorica serije odlučno tvrdila da to ipak nije povijesna lekcija, već TV serija.

Osim toga, mnogi su joj zamjerili to što je propustila naglasiti da je kralj George III. upravo tada bio na čelu brojnih robovlasničkih kolonija te je izravno sudjelovao u transatlantskoj trgovini ljudima. Povjesničari upozoravaju da stvarna kraljica Charlotte nije bila onakva kakvom je se prikazuje u seriji te da je zapravo problematična povijesna ličnost.

'Kraljica Charlotte obogatila se na robovima pa mislim da je vrlo problematično raditi od nje povijesno privlačnu ličnost', rekla je uvažena povjesničarka Brooke Newman.

'Željela sam prikazati snažnu crnu ženu koja osvaja moći i elegancijom, baš kao i njene tamnopute dvorjanke', zaključila je Rhimes te nam servirala još jednu seriju koja plijeni radnjom, likovima i glamuroznim modnim kreacijama.