ZLATNI KIPIĆ

Što sve možemo očekivati od ovogodišnje dodjele Oscara

07.02.2020 u 06:28

Bionic
Reading

Kako se bliži najprestižnija dodjela filmskih nagrada, po prvi puta u povijesti s ranijim datumom održavanja, tako raste i uzbuđenje uoči glamurozne noći u kojoj će svoje zlatne kipiće odnijeti najbolji od najboljih

U noći s nedjelje (9. veljače) na ponedjeljak održava se 92. po redu dodjela Oscara. Dodjela se inače održavala posljednjeg vikenda u veljači ili pak prvog u ožujku, a ove godine organizatori su odabrali raniji termin, sama će ceremonija, baš poput i prethodne proći bez voditelja. Lani je glumac i komičar Kevin Hart morao odustati od vođenja zbog starih homofobnih izjava na Twitteru pa su organizatori po prvi puta u 30 godina odlučili da će ta večer proteći bez voditelja. Taj im se potez isplatio jer su ceremoniju uspjeli ograničiti na prihvatljiva tri sata, a porastao je i broj gledatelja pa ne čudi što su se i ove godine odlučili na isti scenarij.

Evo još možemo očekivati od dodjele ovogodišnjih Oscara:

1. Scarlett Johansson pridružila se elitnom klubu

Glumica Scarlett Johansson tek je 12. osoba u povijesti Hollywooda koja je u istoj godini primila dvije nominacije za istu kategoriju. Naime, Johansson je nominirana za najbolju žensku ulogu u filmu 'Priča o braku' i 'Jojo Rabbit'. Ostali kojima je to prije nje pošlo za rukom su Sigourney Weaver davne 1989., Al Pacino 1993., Emma Thompson godinu kasnije, Jamie Foxx 2005. i Cate Blanchett 2008.

  • +7
Scarlett Johansson Izvor: Profimedia / Autor: AXELLE/BAUER-GRIFFIN / MEGA / Mega Agency / Profimedia

2. Prošlo je 15 godina otkako je glumica osvojila Oscara za ulogu u filmu koji je proglašen najboljim

Već punih 15 godina nije se dogodilo da je neka glumica osvojila Oscara za glavnu ulogu u filmu koji je proglašen najboljim. Posljednji put kada se to dogodilo bilo je u slučaju Hilary Swank za film 'Djevojka od milijun dolara' 2004. godine. Vrlo vjerojatno situacija se neće promijeniti ni ove godine kada je favorit za najbolju žensku ulogu Renee Zellweger, no film 'Judy' u kojem igra nije čak ni nominiran u kategoriji najboljih filmova.

3. Cynthia Erivo mogla bi oboriti rekord

Samo rijetkima pošlo je za rukom biti dobitnik EGOT-a (nagrade Emmy, Grammy, Oscar i Tony u istoj godini). Fantastičnoj Britanki Cynthiji Erivo nedostaje još samo zlatni kipić kako bi došla u prestižnu kategoriju ljudi koji su tako nešto uspjeli. Osim toga, bila bi najmlađa dobitnica EGOT-a u povijesti. Ima dvije prilike za to jer nominirana je u kategoriji za najbolju glumicu, ali i najbolju pjesmu u filmu 'Stand up'.

4. Za najbolji film natječu se supružnici

U kategoriji za najbolji film nominirani su uradci jednog bračnog para, redatelja Noaha Baumbacha i Grete Gerwig. Baumbach je nominiran za film 'Priča o braku', dok njegova supruga, s kojom je prošle godine dobio sina, očekuje Oscara za svoju redateljsko djelo 'Male žene'. No osim za najbolji film, nominirani su i u različitim potkategorijama, između ostalog za najbolji prilagođeni scenarij te najbolji originalni scenarij, iako se nisu našli u kategoriji za najboljeg redatelja. Slučajnost je da se u oba filma pojavljuje glumica Laura Dern, koja je s oba supružnika u sjajnim odnosima.

Foršpan za film 'Priča o braku' Izvor: Društvene mreže / Autor: Netflix

5. 'Priča o igračkama 4' mogla bi ponoviti uspjeh prethodnog nastavka

'Priča o igračkama 4' mogla bi ponoviti uspjeh svog prethodnika - 'Priče o igračkama 3'. Nagrada za najbolji animirani film predstavljena je 2001. godine i od tada je samo jedan nastavak animiranog filma osvojio nagradu, bila je to 'Priča o igračkama 3'. Osvoji li četvrti nastavak Oscara to će biti po prvi put u povijesti da je jedna franšiza osvojila dva Oscara u ovoj kategoriji.

6. Korejski film obara rekorde

'Parazit' je prvi korejski film koji je dobio nominaciju za najbolji film i šesti u povijesti koji je istovremeno nominiran za najbolji strani film.

Na popisu prethodnih dvostrukih nominacija nalaze se prošlogodišnji 'Roma', 'Amour' iz 2012. i 'Tiger i zmaj' iz 2000.

7. Fikcija prevladava u kategoriji najboljih glumaca

Glumac Jonathan Pryce u Netflixovu filmu 'Dvojica papa' utjelovio je papu Franju i to je jedina uloga u kategoriji za najboljeg glumca koja reflektira stvarni lik.

Ostali nominirani Leonardo DiCaprio, Antonio Banderas, Adam Driver i Joaquin Phoenix glume imaginarne likove. Situacija je nešto drugačija u ženskim redovima, gdje su nominirane Renée Zellweger za ulogu Judy Garland, Cynthia Erivo za Harriet Tubman i Charlize Theron koja igra voditeljicu, novinarku i urednicu Foy Newsa Megyn Kelly.

  • +20
Haljine s dodjela nagrada BAFTA Izvor: EPA / Autor: Neil Hall

8. Priče iz novina kao podloga za film

Izgleda da se kao formula za uspjeh pokazalo filmski obraditi neke novinske priče. Primjerice to je učinjeno u filmu 'A Beautiful Day in the Neighborhood'. Film je nastao na temelju članka iz Esquire magazina i to iz 1998. godine. Film 'Hustlers' temeljen je na novinarskoj priči Jessice Pressler iz 2015., a koja je objavljena u New York magazinu.

9. Stariji nominirani glumci

Za razliku od prethodne godine kada je kategoriju nominiranih za najbolje sporedne muške uloge činila nešto mlađa ekipa, ove godine čine ju nešto iskusniji glumci čiji je prosjek godina 71. To su 56-godišnju Brad Pitt, koji je ujedno najmlađi u ovoj kategoriji, 63-godišnji Tom Hanks, 76-godišnji Joe Pesci, 79-godišnji Al Pacino i najstariji 82-godišnji Sir Anthony Hopkins.

Brad Pitt Izvor: Profimedia / Autor: Billy Bennight / Zuma Press / Profimedia

10. 'Ford v Ferrari' prvi je automobilski film u nominacijama za Oscara

I dok filmska industrija bilježi velik broj filmova koji prikazuju povijesne automobilske događaje i utrke, ovogodišnji 'Ford v Ferrari' prvi je takav film koji je prema mišljenju struke zaslužio nominaciju za Oscara.

Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube

11. Netflix ima velike šanse da osvoji nekoliko kipića u najvažnijoj kategoriji

Za razliku od ostalih, streaming servis Netflix ima dvostruke šanse da postane dobitnik zlatnog kipića u najprestižnijoj kategoriji - onoj za najbolji film u kojoj su nominirani njihovi filmovi 'Irac' i 'Priča o braku'.

12. Judy Garland nikad nije osvojila Oscara, a hoće li to poći za rukom glumici koja ju je utjelovila

Davne 1955. Oscara za najbolju žensku ulogu u filmu 'The Country Girl' osvojila je Grace Kelly iako je struka ali i javnost opravdano očekivao da će kipić otići u ruke Judy Garland za glavnu ulogu u filmu 'Zvijezda je rođena'. Judy Garland u tom je trenutku bila u rodilištu jer je na svijet donijela kćer, a kako bi se javila kolegama uoči dodjele dovela je kamermane u svoju bolničku sobu i pripremila pobjednički govor. Na Oscara nije dobila, a mnogi su godinama smatrali da je to jedna od najvećih pogrešaka prestižne organizacije. Ove godine ta bi se nepravda mogla donekle ispraviti ako kući svoj zlatni kipići ponese Renee Zellweger za ulogu u biografskom filmu o Judy Garland.

  • +10
Renee Zellweger, Laura Dern i Jamie Lee Curtis Izvor: Profimedia / Autor: MediaPunch / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia