SAZNAJTE

Što je HTV pripremio za Božić i božićne blagdane

12.12.2013 u 17:57

Bionic
Reading

HTV je za Božić i božićne blagdane pripremio program koji će uz male ekrane privući cijele obitelji. Na Prvom i Drugom programu, očekuju vas posebna izdanja popularnih serija i emisija, filmovi i izravni prijenosi

Na Badnjak i Božić s početkom u 21 sat, HTV1 će prikazati dvodijelnu talijansku mini seriju 'Marija iz Nazareta'. U ovom prikazu života Djevice Marije punom poštovanja, film omogućuje gledatelju da svjedoči otajstvima i doživljajima mlade djevojke kojoj je iznenada povjerena velika uloga. Od Navještenja do Uskrsa prikazane su sve postaje Marijina života, sva radost i sva tuga. Serija je postignula rekordnu gledanost na talijanskom programu RAI Uno.

Nakon serije na Badnjak, slijedi Božićni koncert ansambla LADO koji će praizvesti pet božićnih molitvi i pjesama iz Bosne pod nazivom 'Pivčići pivaše', autora Joška Ćalete i vijenac najpopularnijih hrvatskih božićnih pjesama koje je za Orkestar Lada priredio Siniša Leopold. Ansambl će predstaviti i obnovljene božićne kolende iz Pražnica na otoku Braču, a povodom ovogodišnjeg ulaska Hrvatske u Europsku uniju, LADO će koncert zaključiti božićnim pjesama naroda Europske unije.

Slijedi prijenos svečane mise iz katedrale u Zadru. Misu polnoćku od 23,55 iz sv. Stošije u Zadru predvodit će nadbiskup zadarski i predsjednik HBK mons. Želimir Puljić. Urednik i komentator prijenosa je Dragutin Siladi

Na Božić, u 10 sati, na HTV1 prenosi misu iz Zagrebačke katedrale. Predvodit će je kardinal Josip Bozanić, urednik i komentator Neno Kužina. Kao i svake godine, već tradicionalno u 11 sati i 55 minuta slijedi izravan prijenos božićne čestitke iz Vatikana Urbi et orbi koju papa upućuje vjernicima u cijelom svijetu. Kako nas u božićno vrijeme na svakom uglu dočekuje zvuk zvončića i veselih blagdanskih pjesmica, Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a, priredio je u 12,35 Koncert iz Osijeka. Na rasporedu koncerta je 'Magnificat Johanna Sebastiana Bacha, veličanstveno uglazbljenje Marijina hvalospjeva Svevišnjem zbog namijenjene joj uloge Bogorodice. Orkestralna suita 'Ptice Ottorina Respighija, unijet će u božićnu sliku i onaj nezaobilazni pastoralni ugođaj. Izvedbom će ravnati maestro Tonči Bilić, a solisti u Magnificatu su: Ivana Lazar, Monika Cerovčec, Stephanie Atanasov, Krešimir Špicer i Luciano Batinić

HTV1 u 20,10 sati, na Božić začinit će božićni specijal rado gledane serije 'Odmori se, zaslužio si', kao i filmska komedija Danijela Marušića 'Servantes iz Malog Mista' rađena prema scenariju Miljenka Smoje, s Ivicom Vidovićem i Borisom Dvornikom u glavnim ulogama. Tu je i 'Ja, Don Giovanni' koji na rasporedu u 23 sata na Prvom programu. Film temeljen na životu talijanskog pjesnika Lorenza da Pontea koji je surađivao s Mozartom na operi 'Don Giovanni'. Redatelj propituje porijeklo inspiracije za Mozartov rad i to povezuje s događanjima iza scene punim drame i neumjerenosti kao i sama opera.

Prvi program HTV-a u 14,45 sati, 26. prosinca, premijerno će prikazat operu Gioacchina Rossinija: 'Pepeljuga ( La cenerentola)'. 'La Cenerentola' je najnovija filmska adaptacija Rossinijeve opere pod producentskom palicom Andree Andermann, koji svake godine iznenadi talijansku televiziju i svijet s ambicioznim live izvedbom popularne opere. Izvodi je nacionalni simfonijski orkestar RAIa, a dirigira Gianluigi Gelnetti

Naći će se tu i 'Tri muškarca Melite Žganjer u 17,15 sati na Prvom programu. Glavna junakinja, Melita Žganjer, prodavačica u slastičarnici, koja dijeli stan s još dvije prijateljice, čezne da upozna muškarca svog života. Njezine prijateljice Eva i Višnja također su neudate. Melitin muški ideal je Juan, junak iz španjolske serije 'Robinja ljubavi', koju svakodnevno gleda na televiziji. Istodobno joj se sviđa i mladić iz susjedstva, dostavljač kolača Janko. 'Tri muškarca Melite Žganjer' scenaristice i redateljice Snježane Tribuson donosi nam obične male ljude čiji se životi miješaju sa sanjarijama isprepletenim oko fiktivnih lica TV sapunica.

Gledateljima Hrvatske televizije zabavni program HTV-a pripremio je posebno božićno izdanje emisije Večer na 8. katu'. Tako je nazvana emisija popularnog showa u kojoj nam '8. kat' ulazi u blagdansko raspoloženje s kolendarima. Nekoć je ovih dana u godini bio običaj čestitanja u kojima bi skupine mladih obilazili kuće i kolendom nazdravljali kao dobri duhovi blagdana. Kad nas je 2013. toliko iscrpila da veliki broj kućanstava nema za raskošne darove, stare običaje u novom ruhu obnovit će Danielini gosti na 8. katu. Uostalom, ima li ljepšeg i intimnijeg dara od pjesme. Pjesmom će vam čestitati neki od najljepših glasova naše scene - Marko Tolja, Natali Dizdar, Mario Huljev, Jelena Radan i obiteljski bend Ivana Plechinger i Kovačići

Ništa manje neće uživati djeca filmoljupci jer je 26. prosinca u 12,37 sati na Prvom programu, na rasporedu 'Vuk samotnjak' . Ovaj popularni film Obrada Gluščevića ('Lito vilovito', 'Čovik od svita', 'Goli čovik') osvojio je Srebrnu arenu i Jelena na pulskom festivalu 1972., a iste godine osvojio je i nagrade na više međunarodnih festivala: nagradu kinematografskih pisaca u Gijonu, prvu nagradu dječjeg žirija u Teheranu, nagradu španjolskog dječjeg centra Jovellanos '72, nagradu za najbolji igrani film u Damasku i nagradu Chauette u Bruxellesu.

Hrvatska televizija, već tradicionalno, za najljepše blagdane pripremila je bogat filmski i zabavni program za sve generacije. Na Badnjak na Drugom programu u 11 sati sve obožavatelje 'Doktora Whoa' čeka posebno izdanje serije koja je postala globalni hit i očarala gledatelje diljem planeta. Tajanstveni vanzemaljac poznatiji kao Doktor, koji putuje kroz vrijeme i prostor noseći se s najrazličitijim opasnostima, u ovom će specijalu još jednom spasiti svijet, ali i božićne blagdane.

Nakon fantastičnih zapleta i vrhunske zabave uz neustrašivog 'Doktora Whoa', u 13 sati i 15 minuta ne propustite mjuzikl 'Christmas Carol' snimljen prema romanu Charlesa Dickensa. Ovaj roman do danas je ostao jedna od najpopularnijih božićnih priča, ekraniziran je petnaestak puta te doživio bezbroj različitih adaptacija. Ebenezer Scrooge postao je uvriježen naziv za osobu koji mrzi Božić, a kojeg na kraju čudo Božića spasi i pretvori u dobrog čovjeka.Ova glazbena verzija priče o Scroogeu osvojila je niz uglednih nagrada, među njima i Emmy za glazbu, a izvrsni Kelsey Grammar bio je nominiran za nagradu Grace kao najinspirativniji glumac u nekom TV programu.

Na Badnju večer u 20 satimini serija 'Sveta Barbara' vratit će vas u doba progona kršćana u sentimentalnoj priči o djevojci koju su njezina vjera i ljubav stajale života. Ova mini-serija snimljena je u studijima 'Empire' u kojima je rekonstruiran Stari Rim te uvjerljivo dočarava mističnu atmosferu i pruža nevjerojatno realističan doživljaj toga vremena, ispreplećući sudbine povijesnih i izmišljenih likova. Na Božić na Drugom programu u 17 sati pogledajte 'Koka i duhove', film snimljen prema istoimenom romanu Ivana Kušana. Priča o Koku i njegovim pustolovinama postigla je velik uspjeh u hrvatskim kinima, stoga predlažemo da pogledate kakve zgode i nezgode čekaju nestašnog i znatiželjnog Koka, njegovu dražesnu sestru Maricu, psa Cara i zabrinute roditelje. Film 'Koko i duhovi' sudjelovao je na brojnim međunarodnim festivalima, a na Puli 2011. osvojio je: nagradu publike Zlatna vrata Pule, Vjesnikovu nagradu Breza za najboljeg debitanta, Zlatnu arenu za glazbu, Zlatnu arena za montažu, Nagradu mladih filmofila za najbolji film te T-Comovu nagradu SMS HIT.

Foršpan filma 'Koko i duhovi'

Božićnu večer na Drugom provedite uz Leonarda DiCaprija i Kate Winslet u filmskom spektaklu 'Titanic'. U ovoj nezaboravnoj melodrami scenarist i redatelj James Cameron donosi bezvremenu priču o ljubavi i tragediji te, kako naglašava filmska kritika, 'likovima većim od života'. 'Titanic' je postao najkomercijalniji i jedan od najpoznatijih filmova svih vremena, a ujedno se okitio sa čak 11 Oscara. Obiteljsku dramu 'Unajmljena srca' pogledajte 26. prosinca u 13 sati i 10 minuta također na Drugom programu. Ovaj odličan, zabavan i topao film priča je o mladoj majci i njezinoj kćeri koje prihvaćaju ponudu da glume obitelj bogatom poslovnom čovjeku za vrijeme božićnih blagdana. 'Unajmljena srca' bila su nominirana za nagradu 'Gemini' kao najbolji TV film, za režiju i za glazbu, a Hector Elizondo osvojio je nagradu 'Alma' za iznimno glumačko ostvarenje.

Foršpan filma 'Titanic'

Iste večeri, u 21 sat i 45 minutačeka vas nezaboravan hit 'Beskrajan dan' sa slavnim Billom Murrayjem i Andie McDowell u glavnim ulogama. 'Beskrajan dan' izvrsna je komedija s elementima fantastike koja je osvojila kritiku i mnoge nagrade te bila veliki hit u kinima. Originalna je to priča o egocentričnoj televizijskoj zvijezdi koja scenarijem, duhovitim dijalozima i odličnom glumom plijeni pažnju i dvadeset godina nakon nastanka.

Foršpan filma 'Beskrajan dan'