ŠTO SLUŠAMO?

Srušen mit o Hrvatima i istočnjačkom melosu, barem što se Youtubea tiče

26.01.2018 u 11:14

Bionic
Reading

Nerijetko možemo čuti kako glazbeni izričaj kakav preferiraju Hrvati nije toliko popularan niti u nama susjednim zemljama iz kojih ta glazba dolazi. Situacija je prema podacima o broju pregleda na Youtubeu potpuno drugačija

Stranica specijalizirana za vizualne eseje The Pudding pratila je proteklih mjesec dana u tri tisuće gradova svijeta koje su pjesme najslušanije na Youtubeu. Prema dobivenim podacima ispada da nismo toliko slični našim istočnim susjedima te da smo po glazbenom ukusu sličniji našim sjevernim susjedima Mađarima.

Naime, u Hrvatskoj je u proteklih mjesec dana na Youtubeu najviše puta poslušana, ili pregledana, Camila Cabello i njezin hit 'Havana'. Camila nije osvojila samo Hrvate i Mađare, u rekordnom je roku njezin album prvijenac zasjeo na prvo mjesto Billboardove ljestvice 200 najboljih albuma.

Autor: Youtube

Zanimljivo, 'Havana' je najslušanija samo u Slavonskom Brodu, dok je u Osijeku, Rijeci, Splitu, Varaždinu, Zadru i Zagrebu na prvom mjestu 'Perfect' Eda Sheerana.

Cabello je u Hrvatskoj tijesno pobijedila Sheerana čija je pjesma najslušanija kod naših zapadnih susjeda.

Ed Sheeran - Perfect Autor: Youtube

Što se tiče istočnih susjeda, na Youtubeu najviše vole poslušati 'domaće' izvođače i apsolutni hit u Srbiji, Crnoj Gori i sva tri BiH entiteta je duet Cece i Saše Matića 'Lažov notorni'.

Iznimka su Bihać i Zenica u BiH gdje ipak preferiraju Dejana Matića i njegov hit 'Deficit', kao i Šabac i Novi Sad u Srbiji te Nikšić u Crnoj Gori gdje radije vole poslušati samog Sašu Matića i njegovu pjesmu 'Sve bi ja i ti'.

  • +27
Camila Cabello Izvor: Profimedia / Autor: N.N.
  • +4
Ed Sheeran Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia