NOVA POP SENZACIJA

Kolegice su joj okrenule leđa, a danas Camila Cabello ruši rekorde o kakvima one mogu samo sanjati

24.01.2018 u 06:54

Bionic
Reading

Mlada pjevačica latinoameričkog podrijetla Camila Cabello sa svojom je ženskom vokalnom skupinom Fifth Harmony krčila put prema vrhu glazbenih ljestvica. Gonjena potrebom za malo slobodnijim izražavanjem svoje kreativnosti, Cabello je paralelno radila na solo projektima, zbog čega su joj djevojke iz benda okrenule leđa. Ovih je dana izašao njezin debitantski solo album jednostavno nazvan 'Camila' i zasjeo na prvo mjesto ljestvice Billboard 200

U glazbene vode tada 15-godišnja Camila otisnula se 2012. godine kao sudionica pjevačkog natjecanja 'The X Factor' u Sjedinjenim Američkim Državama, nakon kojega je po uzoru na sastav One Direction nastala peteročlana ženska vokalna skupina koju su gledatelji iza malih ekrana nazvali Fifth Harmony.

Svoje roditelje, majku Sinuhe i oca Alejandra, Kubanku i Meksikanca, Camila je iznenadila željom da je za 15. rođendan odvezu na audiciju za drugu sezonu pjevačkog showa 'The X Factor'.

'Bila je vrlo, vrlo sramežljiva. S obiteljskih zabava na kojima je bila velika gužva i glasna glazba redovito je bježala u suzama. Nikad nismo pomislili da bi glazba mogla biti njezin izbor', rekla je majka Sinuhe koja je sa šestogodišnjom Camilom napustila Havanu i posao arhitektice te se s bliskim obiteljskim prijateljem preselila u Miami, u kojem se zaposlila u trgovini cipela.

Kasnije im se pridružio i otac Alejandro, koji je novac u Miamiju zarađivao pranjem automobila u trgovačkom centru. Marljivi Camilini roditelji uspjeli su skupiti dovoljno za pokretanje vlastite građevinske tvrtke. Priča njezinih roditelja, kako je otkrila Camila, pomogla joj je da rasvijetli što je važno u životu.

U sastavu Fifth Harmony Camila je živjela svoj san. Djevojke su snimile dva albuma za etiketu Syco, u vlasništvu Simona Cowella, člana žirija showa koji ih je lansirao, u partnerstvu s Epic Recordsom. U pet godina nastupale su na šest turneja, dvaput i u Bijeloj kući, a njihove pjesme poput 'Worth It' i 'Work From Home' pregledavane su na Youtubeu preko milijardu puta, stvarajući im vojsku vjernih obožavatelja.

Autor: Youtube

Iako službeno nikad nije bila liderica skupine, svojim najmoćnijim glasom i umiljatim pogledom Camila Cabello rijetko kome nije bila najomiljenija članica sastava.

Nije rijetkost to da se instant glazbene skupine razlete na komadiće, no u slučaju skupine Fifth Harmony bilo je to iznenadno i neočekivano žestoko. Djevojke su nastupile na završnoj postaji putujućeg glazbenog festivala Jingle Ball, ni s čime ne dajući naslutiti da nešto ne štima, a već idućeg dana uslijedio je niz svadljivih i proturječnih izjava nakon kojih su Ally Brooke, Dinah Jane, Lauren Jauregui i Normani Kordei ostale na jednoj, a usamljena Camila Cabello na drugoj strani.

Dogodilo se to sredinom prosinca 2016. godine, no napetost se stvorila još krajem 2015., kada je Camila u suradnji sa Shawnom Mendesom objavila pjesmu pod vlastitim imenom. Ostale su joj članice nakon toga odbile pomoć oko pisanja tekstova za nove pjesme Fifth Harmonyja.

Autor: Youtube

'Samo sam bila znatiželjna i gledajući sve te ljude oko sebe kako stvaraju glazbu i pišu pjesme potpuno slobodni poželjela to iskusiti', rekla je Camila, dodajući da radeći svoje solo materijale nije planirala napustiti grupu.

Stvari su se zakomplicirale kad je počela surađivati s producentima kao što su Diplo, Cashmere Cat i Benny Blanco te je naposljetku dobila ultimatum u kojem joj je jasno dano do znanja ne može raditi samostalne pjesme i istodobno biti u sastavu.

U nešto više od godinu dana Camila je pokušala odagnati ružne osjećaje stvarajući pjesme, ali nije bilo uvijek lako. Jedan od najtežih trenutaka bio joj je nastup njezinih bivših prijateljica na dodjeli MTV Video Music Awards u kolovozu prošle godine. Na početku izvedbe okrnjenog sastava Fifth Harmony u kadru se našla platforma sa siluetama pet žena, a onda je jedna dramatično odletjela s pozornice kao da ju je pogodio kamion.

'Naravno da me to povrijedilo. Nisam to očekivala niti bila spremna na to, tim više što sam se upravo u tom trenutku uspjela odmaknuti od svega. Pomislila sam - što? Zašto?', opisala je situaciju u kojoj se zatekla Camila gledajući taj prijenos u dnevnom boravku s majkom.

U tom razdoblju ostvarila je razne suradnje i snimila neke pjesme za koje se nije našlo mjesta na albumu, a i njegovo je ime iz početne ideje 'Hurting, Healing, The Loving' promijenila u jednostavno 'Camila'.

Prvi veći samostalni uspjeh postigla je pjesmom 'Havana', rađenom u suradnji s producentom Frankom Dukesom, koji je za razliku od ostalih potencijalnih suradnika, koji su nudili hitove na tragu Fifth Harmonyja, imao nešto ležerniji pristup.

Dukes je Camili odsvirao jednostavan, ali sugestivan instrumental s istaknutim klavirskim rifom salse koji ju je podsjetio na mjesto rođenja te je na licu mjesta napisala pripjev pjesme koja će kasnije postati 'Havana'.

Autor: Youtube

'Nijedan umjetnik na svijetu ne bi mogao stvoriti tu pjesmu - samo je ona posjeduje u sebi', rekao je Duke.

Mnoge pjesme s njezinog solo prvijenca, koje je producirao Dukes, a pisala Camila, tonski ili lirski referiraju se na njezino latinsko porijeklo. Zvukove svog djetinjstva, u nadi da će otkriti svoj izvorni recept, pomiješala je s pop izričajem umjetnika kao što su njezini prijatelji Taylor Swift i Ed Sheeran.

'Osjećala sam da je najbolji način da pronađem nešto novo i drugačije samo to da budem ono što jesam što je više moguće. Izvučete li to iz svih, i najmanjih dijelova sebe, nitko vas neće moći kopirati', rekla je Camila.

'Karijeru gospođe Cabello definirat će njezin senzibilitet za tekstove. Pjesmama 'Havana' i 'Bad Things' brzo se afirmirala kao jedan od najvažnijih mladih umjetnika u pop glazbi', izjavio je Tom Poleman iz iHeartMedia, koji je Camilu nedavno već rezervirao za svoj festival Jingle Ball.

  • +27
Camila Cabello Izvor: Profimedia / Autor: N.N.