počeo fašnik

Sraka, Princ Fašnik, Sudec i Štef Fiškal preuzeli ključeve Samobora, a najpopularnija je maska Jokera

14.02.2020 u 21:04

Bionic
Reading

Samoborski fašnik započeo je po 194. put danas, na Valentinovo i trajat će do 25. veljače, a održava se pod sloganom 'Od bedaka do superjunaka'.

Fašnički superjunaci princeza Sraka, Princ Fašnik, Sudec i Štef Fiškal ključeve grada preuzeli su od samoborskog gradonačelnika Krešimira Beljaka na ceremoniji održanoj na središnjoj pozornici na Trgu kralja Tomislava i proglasili Slobodnu Fašničku Republiku Samobor.

Na glavnoj fašničkoj pozornici svoje maske predstavili su samoborski srednjoškolci iz Ekonomske, trgovačke i ugostiteljske škole, Gimnazije Antuna Gustava Matoša i Centra Lug, a prisutne je pjesmom zabavio i Željko Bebek.

Samobor će, očekuje se , privući velik broj posjetitelja tijekom fašnika, osobito u dane vikenda.

Za maskirane posjetitelje Slobodne Fašničke Republike pripremljene su i bogate nagrade bilo kroz predstavljanja na glavnoj pozornici ili ispunjavanjem Fašničke putovnice, odnosno Stripovnice. Tu su i brojni popratni štandovski i ugostiteljski programi na više lokacija u centru grada, igraonice, luna park, dječje i kulinarske radionice, službena fašnička glasila Sraka i Ričet, a na predstavljena je i slikovnica 'Maska traži lice' autorice Maje Jerčić i ilustratorice Dore Ajduković, koja će od sutra biti besplatno dostupna.

  • +35
Samoborski fašnik Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Ako je suditi po prvim fotografijama, najpopularnija maska ove godine je ona Jokera. Čini se da je popularnost filmskog antijunaka ne jenjava.