BRUCE SPRINGSTEEN

Smrt prijatelja potaknula ga je da ponovno počne pisati pjesme: 'Jednom kad napuniš 70 smanjuje se broj godina koje imaš pred sobom, stoga ako izgubiš jednu ili dvije, to baš i nije dobro'

23.10.2020 u 06:23

Bionic
Reading

U petak 23. listopada obožavatelji legendarnog američkog rokera napokon će doći na svoje jer će upravo tada svjetlo dana ugledati njegov 20. studijski album i to pod nazivom 'Letter To You', a koji uključuje njegov prepoznatljiv rock zvuk, kao i dvanaest sasvim novih pjesama

Jednog snježnog dana u studenom prošle godine u glazbenom studiju koji dijeli sa suprugom Patti Scialfom, 71-godišnji Bruce Springsteen okupio je članove svog E Street Banda i na punih pet dana s njima se zatvorio kako bi snimili nove pjesme. U tako kratkom roku legendarni roker uspio je snimiti cijeli novi album, nazvan 'Letter To You', koji će svjetlo dana ugledati u petak 23. listopada.

'Snimali smo novu pjesmu svaka tri sata. Doslovce smo složili album u četiri dana, iako smo bukirali studio na pet dana. No peti dan nismo više imali što raditi, osim slušati snimljeno', rekao je Steve Van Zandt u intervjuu za Rolling Stone.

'Nalazim se na točki svog glazbenog i umjetničkog života na kojoj nikada nisam bio, osjećam se nevjerojatno vitalnim. Moj bend je u naponu snage i svi imamo toliko dobrog znanja i svega da sam došao do prekretnice te odlučio iskoristiti i uzeti od života što više mogu', otkrio je 71-godišnji Bruce Springsteen, kojem je ovo prvi album s bendom nakon punih šest godina.

A kako se doista osjeća, priznao je u velikom intervjuu koji je povodom izlaska novog albuma dao za Rolling Stone. 'Guram nekako, baš poput svih. Što se tiče mojih planova, mislim da su svi zabrinuti hoćemo li ikada više zasvirati. Ovaj virus donio nam je svima nesigurnosti s kojima moramo naučiti živjeti. No, generalno gledajući, OK sam', rekao je Bruce Springsteen i potom se još jednom dotakao svojih borbi s depresijom, o kojima je javno uvijek govorio:

'Trenutno sam na terapiji, stoga je moje raspoloženje dobro!'

Bruce Springsteen - Letter To You (Official Video) Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Pandemija koronavirusa doista je sve promijenila, pa tako i u njegovom životu, zbog čega je morao otkazati i najavljenu turneju s E Street Bandom, koju je bio zakazao za proljeće 2021. Kako je rekao, ako bude sreće, turneju će održati u 2022. godini. 'Smatrat ću se pravim sretnikom ako izgubim samo jednu godinu do nove turneje. Jednom kad napuniš 70 smanjuje se broj godina koje imaš pred sobom, stoga ako izgubiš jednu ili dvije, to baš i nije dobro, posebice jer osjećam da je bend itekako sposoban odraditi to najbolje u životu.'

Upravo jer se osjećaju tako dobro, ovo je prvi album od onog 'Born in the U.S.A.' koji su snimili uživo i vjerojatno najčišći njihov album dosad snimljen. Kako su rekli i ostali članovi benda, sve je bilo kao u danima najveće slave: 'Samo čista glazbena energija s teško stečenom glazbenom i profesionalnom mudrošću momaka u 70-ima ili blizu 70-e', priznaje bubnjar Max Weinberg.

Da počne ponovno pisati pjesme, trebalo mu je nekoliko godina, a na sve ga je potaknula smrt bliskog prijatelja iz djetinjstva Georgea Theissa. Upravo je on, na neki način, bio zaslužan za Springsteenovu karijeru. Naime Theiss je bio taj koji je pozvao Brucea da se pridruži njegovom bendu Castiles kao gitarist. No zvijezde su se tako poklopile da su se na kraju dvojica prijatelja borila za mjesto pjevača i glavne zvijezde benda. Kako je već poznato, glavnim vokalom u bendu postao je Bruce Springsteen, a George Theiss povukao se iz glazbenog svijeta, oženio se s 20 godina, postao stolar te nastavio svirati za svoj gušt u klubovima na obali New Jerseyja.

Činjenica da mu je prijatelj postao toliko slavan uvijek je kopkala Theissa, a njegova je supruga Diana nakon njegove smrti priznala kako se često pitao je li on mogao biti na njegovom mjestu. Iako ih je sve to donekle razdvojilo, dvojica prijatelja nikada nisu u potpunosti prekinula kontakt, a dodatno su intenzivirali odnos u posljednjih nekoliko godina. Kada je u srpnju 2018. doznao da je Theiss u terminalnoj fazi karcinoma pluća, Bruce Springsteen unajmio je avion i odletio u Sjevernu Karolinu kako bi bio uz njegovu smrtnu postelju.

  • +8
Bruce Springsteen Izvor: EPA / Autor: J.P.GANDUL

Kako je kasnije otkrila Diana Theiss, rock legenda cijelo je vrijeme bio tih, izgubljen u vlastitim mislima, a tada je shvatio i da je sada jedini živući član Castilesa. Sve do 2019. Springsteen nije imao snage ni inspiracije napisati pravu pjesmu koju bi snimio sa svojim bendom.

No nije samo smrt Theissa oblikovala mu život u posljednjih nekoliko godina. Slično se dogodilo i kada je 2011. preminuo jedan od njegovih najbližih prijatelja, saksofonist E Street Banda Clarence Clemons, a tri godine ranije i Danny Federici. Sve to itekako je utjecalo na njegov stvaralački zanos i kao da je netko bacio prokletstvo na njega, zbog čega je ostao bez inspiracije, a sve se promijenilo Theissovim odlaskom, ali i još jednim događajem.

Naime netom prije njegove smrti Springsteenov obožavatelj iz Italije poklonio mu je akustičnu gitaru nakon nastupa na Broadwayu. Gitaru je odnio kući i ona je mjesecima bila zaboravljena. Tek u travnju prošle godine primio ju je u ruke i nekako spontano pjesme su same krenule. 'Sve pjesme s novog albuma nastale su na njoj i to u manje od deset dana. Lutao sam kućom po sobama i svaki dan napisao jednu pjesmu.

Smrt Clarencea i Dannyja i dalje mi je svaki dan u glavi. Još uvijek ne mogu vjerovati u to da ih nema. Često se pitam zar zbilja više nikada neću vidjeti Clarencea, jer to zvuči tako suludo i nevjerojatno. Živim s mrtvacima svaki dan svoga života, bilo da je riječ o mom ocu, Clarenceu ili Dannyju ili nekim ljudima koji su prošli kroz moj život. Njihov duh, energija, njihova jeka ostaju u fizičkom životu... Prekrasan dio življenja je ono što su nam ostavili mrtvi', rekao je Bruce Springsteen, dodavši kako doista u svojim snovima susreće svoje prijatelje. Jedan od njih je i dugogodišnji asistent Terry Magovern, koji je preminuo 2007., a koji mu dolazi u snove nekoliko puta godišnje.

Springsteen je tek sada, nakon što je ušao u osmo desetljeće, došao do faze da se ne brine previše o drugim stvarima: 'Jednostavno postaneš manje obuzet samim sobom. Dopustiš si neke stvari, dopustiš si kreativnost. Prestaneš razmišljati o tome hoće li se fanovima svidjeti ono što radiš. Napokon postavljaš neka svoja pravila.'

A unatoč činjenici da je izlazak albuma najavljen netom prije novih američkih predsjedničkih izbora, koji su zakazani za 2. studenog, Springsteen tvrdi da 'Letter To You' nije antitrampovska himna. Jedini osvrt na aktualnu situaciju može se naći u pjesmi 'House of a Thousand Guitars', u kojoj se obraća 'kriminalcu i klaunu' koji je 'ukrao tron'.

Iako politika nije fokus njegovih pjesama, on je se ipak bez ustručavanja dotiče javno ističući svoju sklonost demokratima. A što misli o republikancima? 'Užasni su. Truju nas stalno lažima i totalno iskrivljuju američke ideje. To slama srca. Grozno je. Prvo što se mora napraviti je izbaciti Trumpovu administraciju iz ureda i početi sve ispočetka.'