objavili na twitteru

Vijest koja je mnoge šokirala: Nakon 27 godina braka razvode se Bill i Melinda Gates

  • Autor: M.D.
  • Zadnja izmjena 04.05.2021 08:53
  • Objavljeno 03.05.2021 u 23:30
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Ludovic MARIN

Bill i Melinda Gates razvode se nakon 27 godina braka, a kao razlog bračnog brodoloma navode nemogućnost da rastu i napreduju dalje kao par

'Nakon puno razmišljanja i puno rada na našoj vezi, donijeli smo odluku da okončamo naš brak. Tijekom 27 godina odgojili smo troje nevjerojatne djece te osnovali organizaciju koja djeluje u cijelome svijetu omogućavajući ljudima da vode zdrave, produktivne živote. Nastavljamo dijeliti vjeru u tu misiju i nastaviti ćemo sa zajedničkim radom u organizaciji, no ne vjerujemo da možemo nastaviti dalje rasti i napredovati kao par u ovom, narednom periodu naših života. Molimo za privatnost naše obitelji kao bismo se prilagodili ovom novom životu,' napisali su Bill i Melinda Gates na Twitteru i time odmah privukli pozornost i izazvali nevjericu brojnih korisnika popularne društvene mreže.

Par se upoznao krajem 80-ih kada se Melinda pridružila Billovoj tvrtki Microsoft. Par, nakon 27 godina braka, ima troje djece te zajednički vode zakladu Bill & Melinda Gates. Organizacija je potrošila milijarde dolara za ciljeve kao što su borba protiv zaraznih bolesti te poticanje cijepljenja djece.

Bill i Melinda Gates, zajedno s investitorom Warrenom Buffettom, stoje za kampanje ‘Giving Pledge' koja potiče izuzetno bogate ljude da većinu svog bogatstva daju u dobrotvorne svrhe. Prema Forbesu, Bill Gates je četvrta je najbogatija osoba na svijetu.

U svojim memoarima, pod nazivom 'The Moment of Lift: How Empowering Women Changes the World', Melinda Gates, jedna od najutjecajnijih žena svijeta i supruga Billa Gatesa, prije nekoliko godina po prvi je puta s javnosti podijelila neke privatne detalje iz braka sa suosnivačem Microsofta.

'Dvije godine nakon što smo se Bill i ja vjenčali, planirali smo put u Kinu, kada sam ja doznala da sam trudna. Taj put u Kinu za nas je imao veliko značenje, Bill je bio okupiran Microsoftom, no uvijek smo pronalazili vrijeme da se družimo s prijateljima. Upravo zbog toga nisam željela da nam put u Kinu propadne, pa sam čak razmišljala da o trudnoći šutim dok se ne vratimo. Punih dan i pol držala me ta misao, no onda sam shvatila da mu ipak moram reći, jer što ako nešto pođe po zlu? No, prvenstveno jer je to i njegovo dijete, ne samo moje.'

Nakon povratka iz Kine još ga je jednom šokirala, ovoga puta odlukom da se nakon rođenja njihovog prvog djeteta više neće vraćati na posao, već će se posvetiti obitelji. On je, prema njezinim riječima, ostao bez riječi.

'Rekla sam mu, imamo sreće da nam novci nisu problem. Znala sam da on neće usporiti sa svojim poslom, a niti sam vidjela samu sebe da jednako dobro obavljam svoj posao i obiteljske obveze.'

Kako je i sama priznala, uz takav 'model' je odrasla - kada se obitelj proširi, muškarac nastavlja raditi, dok žena ostaje kod kuće i odgaja djecu. S vremenom je shvatila da to i nije tako idealno, a danas smatra kako je odlična stvar kada žena može biti kućanica, no samo kada je to njezin izbor, a ne nešto nametnuto. 'Ne žalim zbog svojih odluka i sve bih ponovila. No, u to vrijeme, radila sam ono što sam pretpostavila da žene rade.'

  • +5
  • +2

Bill i Melinda Gates

Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Melinda Gates u memoarima je opisala i trenutak kada su se upoznali, nedugo nakon što je ona 1987. godine došla raditi u Microsoft, tvrtku čiji je on suosnivač od 1975. godine.

'Poslovno smo s Microsoftom boravili u New Yorku, a cimerica u sobi, koju smo dijelile kako bi uštedile novac, rekla mi je da dođem na neku svečanu večeru o kojoj ja nisam imala pojma. Kasnila sam i kada sam stigla svi su stolovi bili popunjeni, osim jednog, gdje su ostale prazne točno dvije stolice, jedna do druge. Sjela sam, a nekoliko minuta kasnije stigao je i Bill i sjeo na drugu.

Tijekom večere započeli smo razgovor i znala sam da sam mu zanimljiva, no nakon toga nije se javio. Jedne subote, naletili smo jedno na drugoga na firminom parkiralištu. Ponovno smo se zapričali, kada me je pozvao na spoj - u petak za dva tjedna. Nasmijala sam se i rekla da mi to baš i nije spontano, da neka nađe bliži datum. Dala sam mu broj telefona i dva sata kasnije nazvao me i pozvao van te večeri.'

Tijekom tog prvog službenog izlaska shvatili su da su puno sličniji nego što su mislili, da oboje vole puzzle i razna natjecanja. Stoga su se dogovorili da odigraju nekoliko matematičkih igara, a oduševilo ga je što je ona pobjedila. On je ubrzo postao svjestan da je ona žena s kojom se želi vjenčati.

Baš kao i sve u životu, gdje im je matematika igrala važnu ulogu, isto je bilo i u privatnom dijelu. Od samog početka Bill i Melinda odlučili su da ništa neće prepustiti slučaju. Prva trudnoća 'dogodila' se tek nakon što je ona već deset godina radila za Microsoft, a djeca su se rađala s tri godine razlike. Sve je bilo pomno isplanirano, a kako se ništa ne bi dogodilo mimo toga, brinule su se kontracepcijske pilule. Iako im se na kraju nije sve odvilo po planu, a ona je sama, kako priznaje, imala krize identiteta zbog toga što je zapostavila karijeru i posvetila se obitelji, u braku su bili ravnopravni.

Svoju su privatnost svih ovih godina ljubomorno čuvali, a da imaju problema u braku javnost nije znala tako da je mnoge šokirala vijest da se razvode koju je Bill Gates objavio na svom profilu na Twitteru.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!