NOVI AI MODEL

Slavni filmaš zbog Sore na čekanje stavio posao vrijedan 740 milijuna eura: Ne vidim kako ćemo preživjeti!

29.02.2024 u 13:19

Bionic
Reading

Glumac, redatelj i vlasnik studija Tyler Perry ne krije strah zbog sve većeg utjecaja tehnologije, koji bi mogao uvelike naštetiti i filmskoj industriji

'Osjećam kao da svi u industriji trče sto milja na sat kako bi ih sustigli, kako bi pokušali postaviti zaštitne ograde', riječi su glumca Tylera Perryja koji ne krije zabrinutost zbog tehnološke industrije i njezinog utjecaja na filmsku industriju.

No, krenimo redom i ne stvarajmo paniku prije negoli se razjasnimo. Tijekom protekle četiri godine Tyler Perry pripremao je širenje svojih studija u Atlanti, te je na taj projekt trebao potrošiti 800 milijuna dolara, odnosno oko 740 milijuna eura.

Nakon što je vidio nevjerojatno brzi razvoj u području umjetne inteligencije, u koji spada i OpenAI-jev model Sora, koji je debitirao 15. veljače i zapanjio sve svojim snimkama, Perry je odlučio svoje ambicije staviti na čekanje.

'Jedno je to što su mi rekli da AI može napraviti sve te stvari, no kada vidite stvarne mogućnosti... to je nevjerojatno', rekao je u intervjuu za Hollywood Reporter Tyler Perry, dodajući kako za njegove produkcije neće biti potrebna pomoć tehnologije na lokacijama ili sastavljanju setova.

Tyler Perry Izvor: Profimedia / Autor: Paras Griffin / Getty images / Profimedia

Iako u svemu vidi priliku, s druge strane kao poslodavac, kolega glumac, ali i filmaš strahuje od svega što budućnost nosi. Njegova zabrinutost zbog utjecaja tehnologije je opravdana, a njegova je želja da se industrija ujedini kako bi se pozabavili umjetnom inteligencijom:

'Moraju postojati nekakvi propisi koji će nas zaštititi, ako ne, jednostavno ne vidim kako ćemo preživjeti', rekao je i dodao: 'Planirao sam proširiti studio, no sve je to trenutno na čekanju zbog Sore. Tijekom proteklih godinu dana slušali smo da se to sprema, ali nisam imao pojma, sve dok nedavno nisam vidio demonstracije, što sve zapravo ona može napraviti. Meni je to šokantno!'

Zbog svega viđenog strahuje zbog ljudi u filmskoj industriji, jer je svjestan od prvog trena kako će to utjecati na sve njih, uključujući i glumce, transport, zvuk, montažu...

Ipak, unatoč strahu, i sam je implementirao AI u dva svoja filma, zahvaljujući čemu, kaže, nije morao sate provoditi u šminki kako bi ga postarali.

Želja mu je da se svi sindikati ujedine, baš kao što je to bio slučaj za nedavnih pregovora oko povećanja plaća kada su nastupali zajedno, a sve kako bi ovoga puta kao jedno pomogli spasiti i zaštititi svakog individualca u industriji.