BelgijSKI DVOR

Skandali na dvoru: Izvanbračna kći, namješteni brak i trošenje iz državnog proračuna

23.11.2017 u 06:47

Bionic
Reading

Od 1965. godine tijekom ljetnih mjeseci na tisuće znatiželjnika dolazi u Kraljevsku palaču u Bruxellesu, službenu rezidenciju belgijskog kralja. Aktualni vladar je kralj Philippe, koji je na tron zasjeo 21. srpnja 2013. godine kao sedmi kralj Belgije, nakon što je njegov otac, kralj Albert II, abdicirao u sinovu korist

Inače, belgijska kraljevska obitelj rodbinski je povezana s engleskom kraljevskom obitelji. Tako je prvi kralj Belgije, Leopold I., bio ujedno ujak britanske kraljice Victorije te u braku s britanskom prijestolonasljednicom, princezom Charlotte, koja je preminula tijekom poroda.

  • +32
Belgijska kraljevska obitelj Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Nakon njezine smrti Leopoldu je 1831. godine ponuđeno da postane prvi belgijski kralj, no i dalje je ostao iznimno blizak s engleskim dvorom, pa je čak bio i savjetnik kraljici Victoriji nakon njezina ustoličenja.

Kada je na tron zasjeo kralj Philippe, Belgija je imala čak tri živuće kraljice - suprugu kraljevog brata, kraljicu Fabiolu, tada aktualnu kraljicu Paolu, kao i novu kraljicu Mathilde, ali i dva kralja - Alberta II i Philippea. Naime jedina je zemlja s kraljevskom obitelji čiji članovi, nakon odlaska s dužnosti, ne gube svoju titulu.

Ipak, ono po čemu je ova kraljevska obitelj uvelike nalik ostalima u Europi skandali su koji se vežu uz njih. Jedan od zasigurno zanimljivijih dogodio se 2012. godine, kada je svjetlost dana ugledala knjiga 'Royal Questions' belgijskog novinara Frederica Deborsua.

------16 december 2015----- The royal family attended the traditional Christmas concert🌎😍❤️

Objavu dijeli The royal family of Belgium (@royal_belgian_family)

Izlaskom knjige podigla se poprilična prašina, a kraljevski dvor nije dugo šutio te je tražio očitovanje etičkog povjerenstva zbog lažnih objava. Naime novinar je u knjizi otkrio poprilično zanimljive detalje o kralju Philippeu. Između ostaloga, napisao je kako je on zapravo natjeran na brak s groficom Mathilde d'Udekem d'Acoz 1999. godine, ali i da su njegova djeca začeta umjetnom oplodnjom. Cijelog njegovog života Belgijanci su ga smatrali pomalo čudakom te su bili uvjereni da će biti vječiti neženja.

The belgian Royal family in Pairi Daiza❤😍

Objavu dijeli The royal family of Belgium (@royal_belgian_family)

Ništa bolje nije prošao ni njegov otac, kralj Albert II, kojeg je belgijska umjetnica Delphine Boel javno prozvala govoreći kako je zapravo on njezin otac te kako je imao aferu s njezinom majkom Sybille de Selys Longchamps. Kada je to izašlo u javnost, isprva se špekuliralo da ona to radi zbog slave i novca, no njezin odvjetnik ubrzo je sve demantirao rekavši kako njoj nikakav novac nije potreban jer je nasljednica jedne od najbogatijih belgijskih obitelji, čiji se imetak procjenjuje na milijardu dolara.

The belgian Royal family in Pairi Daiza❤😍

Objavu dijeli The royal family of Belgium (@royal_belgian_family)

'Kada bi svi članovi kraljevske obitelji poginuli u avionskoj nesreći ili bi ih sve poubijao neki luđak, Delphine bi mogla postati nova kraljica. No njezine ambicije ne sežu toliko daleko. Ona samo želi riješiti se te stigme', izjavio je za medije njezin odvjetnik Alain De Jonge te dodao: 'Nada se kako ju se više neće etiketirati kao izvanbračnu kćer.'

Čovjek koji je većinu života proveo u uvjerenju da joj je on otac, Jacques Boel, podvrgnuo se DNK testu koji je pokazao da joj on zaista nije otac. Zbog sramote koju je doživio pred očima javnosti Boel je razbaštinio svoju kćer.

Osim toga, o kralju Albertu II pisalo se i kada se žalio, nakon što je abdicirao, da mu novac koji dobiva, a riječ je o gotovo milijun eura godišnje, nije dostatan za život, kao i da traži od poreznih obveznika da plaćaju gorivo za njegovu 27-metarsku jahtu imena ALPA kako bi njome mogao krstariti.

I Philippeov brat, princ Laurent, našao se u različitim skandalima vezanim uz poreze, ali i kazne za prebrzu vožnju. No najveća afera vezana uz njega bila je ona s belgijskom mornaricom. Naime 2007. godine princa su optužili da je koristio novac namijenjen za mornaricu kako bi renovirao svoju raskošnu vikendicu, vilu Clementine.

Princ je na kraju priznao kako je dobro znao odakle je uzimao novac, no nije mislio da je to neki veliki problem jer je vila, kao i sve ostale rezidencije, u vlasništvu države. Kako bi se iskupio, Laurent je obećao vratiti sve do posljednjeg posuđenog novčića.

Kralj Philippe je u braku s kraljicom Mathilde dobio četvero djece - Elisabeth, Gabriela, Emmanuela i Eleonore - a upravo je najstarija od njih, 16-godišnja Elisabeth, očeva nasljednica na kraljevskom tronu.