ZVIJEZDa 80-ih

Sjećate li se njega? Imao je nekoliko velikih hitova, no popularnost mu je kratko trajala. Danas mu je ime Sananda Maitreya

22.03.2023 u 06:24

Bionic
Reading

Hit singlovi 'Sign Your Name', 'Wishing Well' i 'If You Let Me Stay' lansirali su ga uz bok najvećih zvijezda tog vremena. Žene su ga obožavale zbog egzotičnog izgleda i baršunastog glasa, a danas s nelagodom govori o razdoblju u kojem je živio kao Terence Trent D'Arby

Terence Trent D’Arby rodio se 15. ožujka 1962. godine u New Yorku. Majka mu je bila pjevačica u gospel zboru, a odgajao ga je i očuh, koji je bio biskup, te je pop glazba bila zabranjena u njihovom domu. Često se svađao i tukao s drugim učenicima, a bavio se i boksom.

Glazbenu karijeru pokrenuo je u njemačkom funk bendu dok je bio u vojsci u Frankfurtu, a potom je u Velikoj Britaniji dobio priliku snimiti debitantski album 'Introducing the Hardline According to Terence Trent D'Arby'. Kantautor i multiinstrumentalist odmah je privukao pažnju toplim vokalom i androginom ljepotom, a zbog njegove karizme žene nisu skidale pogled s njega.

Izvor: Društvene mreže

Tim albumom je 1987. osvojio publiku i kritiku, a prodan je u milijun primjeraka u samo tri dana u Velikoj Britaniji. Hvalili su ga Miles Davis i Mick Jagger, a družio se s Jackom Nicholsonom i princezom Dianom. Svojedobno je izjavio da je češće imao seks nego što je prao kosu.

Predviđala mu se uspješna karijera, ali njegov drugi album 'Neither Fish Nor Flesh' iz 1989. nije postigao uspjeh kakav se očekivao. Nakon toga se povukao sa scene i preselio u Los Angeles. Priznao je također da je u tom razdoblju pušio travu, uzimao halucinogene gljive i ecstasy, no da ga nisu privlačili heroin ili kokain.

Tek se povremeno pojavljivao u medijima. Tako se obnažio za naslovnicu magazina Q 1993. godine. Sljedeći, treći album 'Symhphony Or Damn' imao je četiri singla koji su se našli na listi top 20 u Velikoj Britaniji, no ubrzo je pao u zaborav.

'Osjećao sam se kao da sam se pridružio 'klubu 27'', poručio je jednom prilikom, aludirajući na rock'n'roll zvijezde poput Jima Morrisona, Janis Joplin i Kurta Cobaina koji su preminuli u 27. godini. 'Psihološki i jesam, jer to su godine u kojima sam ubijen', rekao je. Nakon što je pretrpio živčani slom postao je Sananda Maitreya. Premda je riječ o budističkom imenu, nije proučavao tu religiju.

Danas ne voli da se spominje njegovo staro ime jer mu to donosi bol, niti da ga uspoređuju s Princeom. Za svoju propast krivio je bivšu izdavačku kuću, a kao svog najvećeg neprijatelja vidio je Michaela Jacksona. Također je držao da na glazbenoj sceni nije bilo mjesta za još jednog crnog pjevača - on, Prince ili Michael Jackson morali su napustiti scenu, uvjeren je. Tad je postao opsjednut teorijama zavjere i smatrao je da su razapeli baš njega.

Izvor: Društvene mreže

I dalje se bavi glazbom, a albume objavljuje za svoju nezavisnu izdavačku kuću Treehouse. Već nekoliko godina je u pregovorima za snimanje filma o svom životu. Kad je riječ o njegovom privatnom dijelu, oženio je talijansku arhitekticu i bivšu voditeljicu Francescu Francone, s kojom ima dva sina. Otac je i odrasle kćerke iz prethodne veze.

  • +3
Terence Trent D’Arby Izvor: Profimedia / Autor: BERTRAND GUAY / AFP / Profimedia