tko je euan Blair?

Sin bivšeg premijera Tonyja Blaira sad je bogatiji od oca

17.05.2024 u 19:05

Bionic
Reading

Euan Blair 337. je najbogatija osoba u Velikoj Britaniji. Sin bivšeg premijera Tonyja Blaira, za kojeg su svi čuli kada je uhićen zbog pijanstva nakon završetka srednje škole sada je 'težak' 375 milijuna funti (oko 438 milijuna eura)

Poznato da je Euan Blair uhićen zbog pijanstva kada je slavio stečenu GCSE diplomu (akademska kvalifikacija koja se odnosi na opće uvjerenje o stečenom srednjoškolskom obrazovanju u Velikoj Britaniji). Tada je noć proveo u policijskoj ćeliji i poprilično osramotio svog oca, tadašnjeg britanskog premijera.

Ali 24 godine kasnije, Euana Blaira doživio je potpunu transformaciju, a njegovo bogatstvo doseglo je vrtoglavih 375 milijuna funti (oko 438 milijuna eura) zahvaljujući njegovoj tvrtki Multiverse koja se bavi stažiranjem.

Euan je prvi put ušao na listu bogataša Sunday Timesa, a njegova pozicija na 337. mjestu znači da je njegovo procijenjeno bogatstvo čak veće od bogatstva njegova oca Tonyja Blaira.

Multiverse, tvrtka koju je Euan osnovao sa svojom prijateljicom Sophie Adelman prije osam godina, koristi softver za spajanje pripravnika s korporativnim divovima kao što su Facebook, Google, Microsoft, Pfizer i Net-a-Porter gdje mogu učiti uz plaću.

  • +2
Euan Blair Izvor: Profimedia / Autor: Tim Rooke / Shutterstock Editorial / Profimedia

Tvrtka je jedna od najbrže rastućih tehnoloških tvrtki na svijetu nakon što je 2022. procijenjena na 1,4 milijarde funti – što Euanovih procijenjenih 25 posto udjela čini 350 milijuna funti. Danas 40-godišnjak, Euan živi sa svojom suprugom Suzanne Ashman, mešetarkom rizičnog kapitala i njihovo dvoje djece u peterokatnoj kući u Londonu kupljenoj za 22 milijuna funti 2022. godine.

Inače, Euan se školovao u katoličkoj školi za dječake London Oratory koju je financirala država, gdje je postao pomoćnik ravnatelja. Ali njegove su tinejdžerske godine najpoznatije po tome što je uhićen sa 16 godina zbog pijanstva na londonskom Leicester Squareu u srpnju 2000. godine.

Tada su ga pronašli policajci kako povraća na pločniku i pozvali su hitnu pomoć, no bolničari su odlučili da ne mora ići u bolnicu. Umjesto toga, Euan je odveden u policijsku postaju gdje je rekao da se zove Euan John, dao staru adresu i rekao policajcima da ima 18 godina.

Zadržan je u ćeliji policijske postaje Charing Cross, ali je kasnije pušten bez podizanja optužnice u ranim jutarnjim satima sljedećeg jutra i odvezen kući.

Tony je u govoru kasnije tog dana rekao da je biti otac teže nego biti premijer i da 'ponekad ne uspijete uvijek'.

Euan je nakon toga nastavio studirati antičku povijest na Sveučilištu u Bristolu, a nakon toga završio magisterij iz međunarodnih odnosa na Yaleu u SAD-u. Potom je upisao diplomski studij u investicijskoj banci Morgan Stanley, prije nego što je 2016. odlučio osnovati Multiverse.

Multiverse, tvrtka prethodno poznata kao White Hat, izvorno je osnovana kako bi pomogao mladima da uđu u korporativne poslove bez prolaska kroz tradicionalni sveučilišni put. Sada se tvrtka nastoji odmaknuti od stažiranja i usredotočiti na 'usavršavanje', koje obučava radnike u područjima kao što je kodiranje.

Od pokretanja, tvrtka je prikupila više od 300 milijuna funti u financiranju rizičnog kapitala. Unatoč svom privilegiranom odgoju i odrastanju, Euan je ranije rekao da ga visoko obrazovanje nije naučilo 'ničemu', kritizirajući 'sustav koji je bio opsjednut korištenjem akademika, sa svim latentnim predrasudama i problemima koji su tome svojstveni, za odabir ljudi.'

To je bilo u totalnoj suprotnosti s njegovim ocem, koji je – dok je bio premijer između 1997. i 2007. – postavio cilj da polovicu mladih odraslih upiše na sveučilište.

Prošlog studenog otkriveno je da je Euanova tvrtka utrostručila svoje godišnje gubitke i nije uspjela ostvariti dobit sedmu godinu zaredom. Ipak, osvojio je status 'jednoroga' – izraz za start-up vrijedan više od milijardu funti – 2022. kada je procijenjen na 1,4 milijarde funti. No, unatoč tom statusu, Euan je za Bloomberg TV u svibnju prošle godine rekao da još nije blizu uvrštavanje Multiversea na burzu.