EKSPLOZIVNI DETALJI

Šest stvari o Melaniji Trump koje smo saznali iz knjige njezine bivše suradnice, a nisu nimalo laskave

06.10.2021 u 14:45

Bionic
Reading

Obnašajući razne funkcije u Bijeloj kući, među kojima je bila glasnogovornica Donalda i Melanije Trump, Stephanie Grisham provela je pet godina pa joj tajne bivšeg predsjednika i njegove supruge nisu strane. U svojoj knjizi, koja je već podignula medijsku prašinu, otkrila je dosad nepoznate detalje o nekim događajima za vrijeme Trumpove vladavine, ali i dala uvid u život najtajanstvenije američke prve dame do sada

Stephanie Grisham radila je kao direktorica komunikacija i šefica osoblja za Melaniju Trump, što znači da je slavnu Slovenku imala priliku dobro upoznati. U knjizi stoga priča o svojim iskustvima iz tog razdoblja, od dešifriranja Trumpovog braka, preko odnosa Melanije Trump sa svojom pokćerkom, Ivankom Trump; do njezine blago rečeno nedostatne radne etike i pomalo bizarne ljubavi prema uređivanju foto albuma. Malo je reći da Trumpovi nisu oduševljeni novom knjigom a na bivšu suradnicu sasuli su proteklih dana, očekivano, drvlje i kamenje.

U izjavi za CNN glasnogovornica Melanije Trump rekla je: 'Autorica očajnički pokušava rehabilitirati svoju narušenu reputaciju manipulirajući i iskrivljujući istinu o gospođi Trump. Gospođa Grisham je lažna i problematična osoba koja ne zaslužuju ničije povjerenje.'

Melania Trump opsesivno je čitala sve članke o sebi

Kad bi se za vrijeme suprugova mandata Melania Trump pojavila u javnosti jedino se pisalo o njezinim modnim kombinacijama. Nosila je naluksuznije modne brendove i njenom modnom stilu zaista se nije imalo što prigovoriti, no za razliku od prijašnjih prvih dama koje su pokretale humanitarne inicijative i gorljivo ih zastupale, Melania Trump u javnosti je - šutjela.

Nije se znalo što misli i doista je izgledala, baš poput natpisa na famoznoj Zarinoj jakni koju je nosila, kao da je nije briga što američki mediji i javnost misle o njoj. No Grisham kaže da je to bila samo fasada. Melaniju Trump itekako je bila briga što se piše.

Obožavala je dosljedno i učestalo čitati sve sitnice napisane o sebi. 'Kao i njezin suprug i sva njegova djeca, gospođa Trump pomno je pregledala 'isječke iz novina poput stručnog arhitekta koji se fokusirao na nacrte. Nijedan detalj nije zanemaren, ništa joj nije promaknulo. Imala je uključena Googleova upozorenja za sebe i sve je vidjela', piše Grisham.

UVIJEK BESPRIJEKORNA

Ovo je dokaz da Melania Trump ne zna za modne pogreške

Pogledaj galeriju

Kao njezina glasnogovornica, Grisham je od prve dame dnevno primala više poruka, a mnoge su se odnosile na to kako odgovoriti ili u njezinom slučaju ne odgovoriti, na upite globalnih medija opsjednutih razumijevanjem tajanstvene Slovenke.

Melania Trump zvana 'Rapunzel' i njezina ljubav prema foto albumima

Grisham u knjizi također iznosi kako je sa šeficom provodila jako malo vremena u uredu. I to ne u smislu da nije bila jedan na jedan s Melanijom Trump u Istočnom krilu, već da Melania Trump zapravo uopće nije dolazila u svoje urede smještene u Istočnom krilu. Grisham kaže da se sjeća da je svoju šeficu u prostranom uredu namijenjenom prvoj dami vidjela samo nekoliko puta tijekom četiri godine koliko je radila u Bijeloj kući.

'Gospođa Trump radila je od kuće mnogo prije nego što je to postalo obavezno tijekom pandemije', kaže Grisham. 'Kad je to opravdano, imali bismo osobne sastanke, ali oni su se uglavnom odvijali u Sobi s kartama preko puta dizala pored rezidencije. Tamo bismo planirali rasporede, odgovarali na hitne upite i razgovarali o ciljevima. Vrijeme je uglavnom provodila u svojoj rezidenciji. '

Grisham kaže da je Melania Trump tako često bila zatvorena u svojoj rezidenciji da joj je Tajna služba dala nadimak Rapunzel ili Zlatokosa 'jer je ostala u svom tornju, nikada se ne spuštajući'.

Puno je vremena, piše Grisham, trošila na 'brigu o sebi', koja je uključivala mnogo sati sna. Grisham kaže da se osoblje Istočnog krila većinu dana rijetko čulo sa svojom šeficom prije 10 sati. 'Vjerovala je da je opuštanje ključni dio beauty rituala, kao što su, naravno, i spa tretmani i tretmani lica', piše Grisham.

  • +30
Melania Trump Izvor: Profimedia / Autor: Andrea Hanks/White House / Zuma Press / Profimedia

Grisham također kaže da je Melanijino glavno djelo ili drugo dijete kako ga je nazvala u svojoj knjizi, bili fotoalbumi. Naime, Melania je sate i sate provodila slažući fotografije u foto albumima. Pomno je, kaže Grisham, pregledala stotine, ako ne i tisuće fotografija tijekom vremena provedenog u Bijeloj kući, kategorizirala ih i stavila u albume.

Ivanku Trump nazvala je 'princezom'

Ono što smo svi naslućivali, Grisham je sad i potvrdila – između Ivanke i Melanije, dviju najvažnijih žena u životu Donalda Trumpa, nema puno ljubavi. Iako se ta činjenica uglavnom držala podalje od očiju javnosti, Grisham piše da je uvijek postojala napetost između njih dvije, često zbog Ivankine želje da bude u središtu pozornosti na javnim događajima i putovanjima u inozemstvo.

Grisham piše da joj je, nakon što je postala svjesna nježne veze oca i kćerke, Melania Trump dala nadimak, kojim ju je voljela zvati iza leđa - princeza.

  • +12
Ivanka Trump i Jared Kushner Izvor: Profimedia / Autor: MediaPunch / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Gnjev Melanije Trump prema svojoj pokćerki često bi se rasplamsao tijekom inozemnih putovanja, piše Grisham, ponajviše zato što se bivša prva dama strogo pridržavala protokola i tradicije, a koja je rezervirana samo za predsjednički par, ne i za predsjednikovu kći i njenog supruga.

Konkretno, kada je Ivanka Trump htjela sudjelovati u posjetu engleskoj kraljici u Buckinghamskoj palači, Melania je inzistirala da Ivanka i Jared ne budu u centru pažnje. Umjesto toga, njih su dvoje fotografirali kako gledaju s prozora u Buckinghamskoj palači, dok se za to vrijeme Melania družila s kraljicom i Camillom, vojvotkinjom od Cornwalla.

Bila je luda zbog Trumpovih navodnih afera

Iako je tada CNN to izvijestio, Bijela kuća nikada nije evidentirala da je Melania Trump došla posebnim automobilom na Trumpovo obraćanje naciji 2018. kao i u Zajedničku bazu Andrews kako bi otputovala na put jer je bila ljuta na njega kad su u javnost isplivale njegove afere s porno glumicom Stormy Daniels i bivšim Playboyevim modelom Karen MacDougal.

U svojoj knjizi, Grisham piše da je Melania doista bila uzrujana te da ju je bijes naveo da se na javni način distancira od svog supruga. Nije željela da je gledaju kao političku suprugu koja pokušava spasiti svog supruga od štetnih naslova, već upravo suprotno.

'Osjećala sam da je gospođi Trump neugodno i da želi da se i on osjeća neugodno. Je li on sposoban za to ili ne, ne znam', piše Grisham o epizodi Daniels, za koju kaže da je dovela do to toga da Melania postane hrabrija i asertivnija.

Primila sam njezin poziv u kojem mi javlja da se želi odvesti u Air Force One ispred svog supruga. Iznenadila me je rekavši 'Ne želim biti poput Hillary Clinton, razumiješ li što mislim? Ona je, nakon vijesti o Monici, hodala do helikoptera Marine One i držala za ruke sa svojim suprugom i to nije izgledalo dobro', misleći na Monicu Lewinsky. Nisam se svađala', piše Grisham, koja je pomogla u organizaciji logistike kako bi olakšala njezin zahtjev.

Osim toga, Grisham je išla u šoping u vojni ured Bijele kuće 'za zgodnog pomoćnika' koji je ispratio prvu damu u Kapitolu na Trumpovo obraćanje naciji, i to na zahtjev Melanije Trump.

'Gospođa Trump nazvala me kako bi me obavijestila da želi da je jedan od naših vojnih pomoćnika otprati do Kapitola jer su podovi tamo tako skliski', piše Grisham, koja smatra da je zahtjev bio lukavstvo da je vide sa zgodnim, uniformiranim mlađim muškarcem, čime sigurno neće biti oduševljen njen suprug. 'Nasmijala sam se jer sam vidjela tu ženu kako u štiklama hoda po zemljanim cestama.'

Melania Trump i famozna jakna

Grisham je čitavo poglavlje u svojoj knjizi posvetila famoznoj jakni, dešifrirajući incident sa zloglasnom zelenom Zarinom parkom ukrašenom na leđima riječima: 'Mene zaista nije briga. A vas?', koju je Melania Trump nosila kad je išla u posjet Centru za prihvat useljenika u Teksasu.

Ukratko, Grisham zapravo ne objašnjava zašto je bivša prva dama odlučila nositi jaknu na putovanju u Teksas, napisavši da kao i svi ostali ništa nije znala o toj njezinoj odluci. Međutim, Grisham kaže kako Melania nije shvatila ili joj zaista nije bilo stalo do silnih kritika koje je dobila jer je nosila jaknu s tako grubom i bezosjećajnom porukom u vrijeme kad je u zemlji gorući problem bilo razdvajanje djece imigranata od roditelja.

Grisham kaže da su, nakon što su slike jakne pojavile u javnosti, još bile u avionu te su se sastale u privatnoj kabini prve dame, pokušavajući pronaći način da odvrate pozornost medija. Grisham piše da je u jednom trenutku razgovora, Melania predložila stavljanje kruga s crtom preko dijela 'ne' na poruci na jakni - tobože pretvarajući ga u 'stvarno mi je stalo' - a zatim bi trebali tvrditi da su novinari to krivo pročitali. Grisham ju je odvratila od te ideje.

Kad su se prva dama i Grisham vratile u Bijelu kuću, to je već bila glavna vijest u svim medijima, a Trump očito nije bio sretan zbog toga. 'Šef je bio kiselo raspoložen', piše Grisham o pozivu u predsjednikovu privatnu blagovaonicu u Zapadnom krilu, gdje ih je čekao. 'Pogledao je svoju ženu, a zatim nas s izrazom dosađivanja. Prve riječi iz njegovih usta bile su: 'Što ste dovraga mislili?' Na moje iznenađenje, gospođa Trump je sjela na stolac pokraj njega s desne strane (usput rečeno, još uvijek je bila u toj prokletoj jakni) i nasmiješila se.

Djeci u Africi htjela je pokloniti - ogledala

Melania Trump željela je djeci u Africi poslati ogledala u punoj veličini kako bi se mogli vidjeti koliko su lijepi i snažni, tvrdi Grisham u svojoj knjizi. Dok je obilazila osnovnu školu Chipala u državi Malawi tijekom posjeta Africi 2018, Melanijina pratnja bila je iznenađena kad su djeca molila da ih fotografiju mobitelima jer su 'željeli vidjeti kako izgledaju'.

Iako je Melania inzistirala na fotografiranju, zahtjev je odbila Lindsay Reynolds, koja je u to vrijeme bila njezina šefica kabineta. 'Čim smo se vratili u SAD, htjela je da u školu pošaljemo ogledala u punoj veličini', piše Grisham, citirajući Melaniju: 'Moramo im poslati ogledala. Djeca moraju znati kako izgledaju i vidjeti da su vrlo snažna i lijepa.' Grisham je napisala da je, iako je Melania inzistirala na tome, zahtjev odbila Reynolds, koja je rekla da je ured savjetnika Bijele kuće odlučio da će to oni riješiti.

'Naravno, to je samo moje mišljenje, ali nikada nisam vjerovala da je to istina, jer mi je Lindsay u više navrata rekla kako misli da će to biti PR-ovska noćna mora - model koji šalje ogledala afričkoj djeci. Svi u toj Bijeloj kući mislili su da su stručnjaci za komunikacije; to je bila priča mog života', napisala je Grisham.