intervju

Saša Lozar o 'Masked singeru' i novom albumu: 'Emocionalni sam rollercoaster, ali prevladavaju vedrina i pozitiva'

10.03.2023 u 06:49

Bionic
Reading

Jedan od naših najpopularnijih izvođača drugi put će nastupiti na Zagrebačkom festivalu nakon što se predstavio na njemu 2017. godine. Radijski voditelj uz to je postao član panela detektiva u RTL-ovom showu koji kreće ovog vikenda

Ranoranilac Saša Lozar svima je poznat s radija Antena Zagreb, na kojem ga se može čuti kao DJ-ja, ali na različitim postajama i medijskim kanalima zna ga se kao 'slavuja iz Laduča' još od davne 2003. godine. U razgovoru za tportal govorio je o svom singlu koji je nedavno izbacio i novom angažmanu u popularnom showu 'Masked singer', za što kaže da mu je jedna od najzabavnijih uloga u karijeri. Dotakli smo se i novog albuma, nastanka hitova, a i nekih osobnih tema.

Skupili ste puno iskustva u natjecateljskim showovima i kako vam je stoga leži uloga člana žirija u 'Masked singeru'?

Još sam pravi početnik. S vremenskim odmakom znat ću više. Ovaj tjedan je vatreno krštenje.

Jeste li pratili taj show i što vas je privuklo njemu?

Iskreno, privukla me zabava, a i ta neka neizvjesnost koju ima. To je velika igra koja će u novoj sezoni postati još veća.

Kako ćete uskladiti show s radijskim i ostalim obavezama?

Bit će izazovno uskladiti sve te poslovne obaveze s obiteljskim, ali računam da mi još uvijek godine idu u prilog pa će biti OK. Bolje da ima posla nego da nema. Imao sam to iskustvo i uvijek izdržao. Uživam u svemu tome tako da se neću žaliti. Moja mantra je lagano na vrijeme...

Jeste li se tijekom godina naviknuli na rano ustajanje?

Čovjek se na sve navikne, pa tako i na rano buđenje. Ima puno gorih stvari od toga, a kad ti dan započne smijehom, sve je lakše. Vratim se s posla, dovoljan mi je jedan sat da 'nadođem' i ostane mi velik dio dana.

Nedavno ste objavili novi singl, a kada planirate objaviti album?

Novi singl 'Lagano na vrijeme' mi je baš osvježenje, a vidim i slušateljima. U kratkom vremenu digao se visoko na top listama, što je super. Kažu mi da je #feelgood stvar. Album je u procesu. Pjesme se skupljaju i vjerujem da će tokom godine biti završen. Veseli me period koji dolazi i pjesme koje ćete čuti. Ipak, uspjeh albuma 'San' je visoko podigao ljestvicu i očekivanja.

Hitovi obično ne nastaju preko noći. Nerijetko moraju 'odstajati' godinama, desetljećima da bi se najednom prepoznali. Vjerujete li da postoji univerzalna formula za hit – ili da je nekoć postojala?

Iskreno, da postoji, 'zakemijao' bih megahit poput '365'. Gotovo da sam siguran da formula ne postoji. Puno je tu detalja koji se moraju spojiti.

Izvor: Društvene mreže

Mora li se glazba nužno razumjeti da bi se osjećala? Je li između razumjeti i osjećati znak jednakosti?

Glazba je univerzalni jezik i razumijevanje je samo hipotetski pojam. Ne govorim o jezičnom razumijevanju, nego isključivo o feelingu i melodiji. Čarolija je u detaljima i u tome kako svatko interpretira glazbu na svoj jedinstven način. Kroz svoju priču.

Koliko danas dobar spot doprinosi uspjehu same pjesme? Mislite li da je on nužan za njen uspjeh?

Mislim da je pjesma ipak najbitnija, no kad se poklopi s vizualnim zapisom, to je onda pun pogodak. Danas je dobar spot važan, ali ne i presudan za uspjeh pjesme. Fotografije i cijeli vizualni identitet također su jako bitni.

  • +3
Saša Lozar Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elvedji/PIXSELL

Koji je po vama najveći izazov u kojem se nalazi hrvatska glazbena industrija u 2023. godini?

Dosta je tu promjena. Na prvu izgleda kao da je isto, a ništa nije isto. Nove generacije donose neke nove trendove, tako i drugačiju glazbu. Primijetio sam da su kvaliteta i minuli rad itekako bitni. Tome svjedoče mnogobrojni koncerti u velikim dvoranama. Ipak su se dvorane napunile i pune se, a bilo bi lijepo da se tako i nastavi. Što se tiče glazbe i hitova, velika je borba nametnuti to nepretencioznoj publici i slušateljima. Pjesme imaju kraći vijek trajanja u eteru, i to ne zbog kvalitete, nego se jednostavno sve na tržištu brzo odvija. Digitalija radi čuda, a i kaos na koji se moramo naviknuti.

Vjerujemo da vam je vrijeme pandemije donijelo neka nova iskustva i saznanja u životu. Čemu vas je ono naučilo? Što više ne uzimate zdravo za gotovo'?

Pandemija nas je sve dobro potresla i naučila da ništa nije sigurno, da je trud jedini recept za uspjeh. Moj tim i ja smo naporno radili i ulagali u projekt ne znajući što nas čeka. To se pokazalo kao dobra ideja. Ostali smo zdrave glave. Svakodnevno sam bio prisutan kroz svoj show na Anteni Zagreb i to mi je puno značilo. Danas se svakodnevno podsjećam na taj period jer je ljudski posrnuti i vratiti se na staro.

Često se doima da imate suptilnu i mirnu energiju koja probija ispod vedrine i strastvenosti. Koje unutrašnje stanje prevladava u vama većinu vremena u svakodnevnom životu?

Emocionalni sam rollercoaster, ali ipak prevladavaju vedrina i pozitiva. Nije normalno da stalno budeš high raspoloženja. Imam super suradnike, prijatelje i obitelj. Ostvario sam neke ciljeve pa sam mirniji.

S obitelji ste često na putovanjima. Na koje sljedeće vodite svoje cure?

Jedva čekam da malo odemo na Jadran. Toliko mi nedostaje našeg sunca i mora kroz ovaj sivi period da to nije normalno. Planiramo opet neko robinzonsko ljeto na Jadranu i to me jako veseli.