MICHELLE PFEIFFER

Radila je u supermarketu, školovala se za stenografkinju, no pobjeda na lokalnom izboru ljepote otvorila joj je vrata Hollywooda u kojem je već na samom početku postala članicom kulta

19.04.2021 u 06:44

Bionic
Reading

Da dobije ulogu, dugo je čekala, no Michelle Pfeiffer to se itekako isplatilo. Dapače, strpljenje joj se isplatilo više puta. Ovoga puta riječ je o crnoj komediji ‘French Exit’, u kojoj je omiljena holivudska plavuša ponovno pokazala sve svoje adute, ali i nevjerojatan glumački talent. Njezina ljepota itekako joj je otvorila vrata Hollywooda, no zahvaljujući inteligenciji, ali i nevjerojatnom smislu za humor, došla je do toga da može birati uloge koje joj odgovaraju i koje joj u konačnici donose nagrade, ali i milijune na račun

Nekada davno Michelle Pfeiffer bila je blagajnica u supermarketu, potom je položila tečaj za stenografkinju na sudu, no niti jedno od tih zanimanja za nju nije bilo pretjerano stimulirajuće. Razmišljajući o tome što želi raditi, shvatila je da je gluma nešto što je ispunjava.

‘Prije negoli sam postala majka moj život bio je moj posao i to mi je bilo normalno. Dok su djeca bila mlađa, mogla sam ih povesti na set, no kada su krenula u školu, sve se zakompliciralo, a ja nisam željela da napuštaju svoju rutinu, stoga sam većinom snimala ljeti, trudeći se da ne izbivam više od dva ili tri tjedna u komadu. Sve to dovelo je do toga da su me sve manje angažirali jer je to postalo previše komplicirano.’

Riječi su to Michelle Pfeiffer koje su najbolje opisale njezinu unutarnju borbu da uskladi posao i obitelj, ali i otkrile da se upravo zbog svojih najdražih na neko vrijeme povukla iz Hollywooda. Kada joj je kći Claudia upisala fakultet, shvatila je da je vrijeme da se na velika vrata vrati na filmska platna i u tome je uspjela - iako, kako je rekla, to nije bilo ni najmanje jednostavno i lako.

‘U filmskom svijetu nitko vam ne čuva mjesto i ne čeka na vas. Konkurencija je golema, a onda postoji i vrijeme tranzicije u kojem više nisi dovoljno mlada da glumiš atraktivne uloge, ali ni dovoljno stara da budeš nečija baka. Trenutno sam u godinama u kojima mi uloge ponovno postaju pravi izazov. Čini se da je moj povratak bio u pravo vrijeme i ne osjećam da sam puno toga propustila.’

Michelle Pfeiffer - 'Briljantin 2' Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Tome je zasigurno pripomoglo i to što u periodu bez snimanja nije bila ni najmanje besposlena. Dapače, pronašla je razne načine da pokaže svoju kreativnost, a jedna od njih bilo je lansiranje parfema i beauty proizvoda 2019. godine, pod nazivom Henry Rose.

Michelle Pfeiffer rođena je 29. travnja 1958. godine u Santa Ani, u Kaliforniji, kao najstarija od tri kćeri Dicka i Donne Pfeiffer. Osim Dedee i Lori, Michelle je imala starijeg brata Ricka. Njezin otac bio je majstor za klimatizaciju i grijanje dok je majka bila kućanica. Kao prava djevojka iz Kalifornije, Michelle je često markirala iz srednje škole Fountain Valley kako bi mogla provoditi sate na obližnjoj plaži.

  • +34
Michelle Pfeiffer Izvor: EPA / Autor: JOERG CARSTENSEN

Nakon što je maturirala, a potom radila u supermarketu i bila proglašena Miss Orange County, Michelle je odlučila potražiti svoju sreću u Los Angelesu i okušati se na filmu. Na sreću, njezina ljepota otvorila joj je vrata, a dobila je i prvi projekt 1979. godine u televizijskom sitcomu Delta House.

No kako je nedavno priznala, roditelji i nisu bili pretjerano oduševljeni njezinom odlukom da postane glumica. Dapače, otac ju je odgovarao od toga, strahujući zbog nje. ‘To je bilo toliko drugačije od bilo čega što smo znali. Zato sam se i prijavila na natjecanje ljepote, što mi je zapravo predložio prijatelj, znajući koliko želim postati glumica. Rekao mi je da je jedan od sudaca agent i samo zato sam pristala. I uspjelo je. Smiješno je to da sam u ladici svog oca, nakon njegove smrti, pronašla skrivenu krunu s tog natjecanja.’

Uloge su se potom samo nizale. Godine 1982. naslijedila je Oliviju Newton-John u ‘Briljantinu 2’. Iako je film bio fijasko, Michelle Pfeiffer zapela je mnogima za oko, a pozitivne kritike dobila je i od samog New York Timesa. Ipak, trebalo je vremena da redatelji shvate kako nije stvorena samo za uloge priglupih plavuša, već da itekako dobro radi svoj posao iako nije pohađala glumačku školu.

Zbog uloge u ‘Briljantinu 2’ redatelj Brian De Palma odbio ju je na audiciji za kultniLice s ožiljkom’, no nakon što je na njoj inzistirao producent Martin Bregman, dobila je priliku, objeručke je prihvatila i - briljirala.

Michelle Pfeiffer - 'Lice s ožiljkom' Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Nakon toga snimila je Vještice iz Eastwicka’, a za ulogu u ‘Opasnim vezama’ iz 1988. primila je i svoju prvu nominaciju za Oscara. Nominaciju je zaradila i godinu kasnije za ‘Fantastičnu braću Baker’, kao i 1992. za ‘Polje ljubavi’, nakon čega je, s punim pravom, postala holivudskom zvijezdom.

Neki od filmova koje je snimila su i 'Batman', 'Vuk', 'Opasne misli', 'Nešto posve osobno', 'Jednog lijepog dana', 'Ja sam Sam', 'Bijeli oleandar', 'Majka!', 'Ubojstvo u Orient Expressu', 'Gospodarica zla 2'...

Prije negoli je dobila prvu glavnu ulogu, onu u ‘Briljantinu 2’, Michelle se udala za glumca Petera Hortona. Brak je potrajao od 1981. do 1988. godine, no jednostavno nisu uspjeli. Isto tako nisu uspjele njezine ljubavne veze s Johnom Malkovichem, Fisherom Stevensom i Michaelom Keatonom, zbog čega se Pfeiffer odlučila na posvojenje djeteta, želeći biti samohrana majka.

S 33 godine shvatila je da više ne želi čekati savršenog muškarca kako bi imala djecu te je tada donijela odluku i započela proces posvajanja. Samo dva mjeseca prije negoli je Claudia Rose stigla u dom slavne holivudske glumice prijatelji su je odveli na ‘sastanak na slijepo’ s producentom Davidom E. Kelleyjem, smatrajući kako će si savršeno odgovarati, i nisu pogriješili.

Par se vjenčao 13. studenog 1993. godine i na taj isti dan krstili su posvojenu kćer Claudiju Rose. 'Silno sam željela obitelj, no nisam željela ne ostvariti san da postanem majka samo zato što nisam udana', izjavila je svojedobno i dodala:

'Bila sam jako nervozna zato što sam mu morala reći da sam u procesu posvajanja, no znala sam da ću samo tako napraviti rez između dečka i muškarca. Postupak je već bio pokrenut, stoga, kada je ona stigla, David i ja smo već bili dva mjeseca u vezi. Situacija u kojoj smo se zatekli, to da smo odmah dobili dijete, nešto je što se ne događa tako često. Nas dvoje prvo smo postali roditelji, a tek onda naša je veza ojačala. Na neki čudan način to je nekako maknulo fokus s naše veze na dijete. Sve je ipak na kraju savršeno ispalo i pokazalo da tradicionalni način nije uvijek najbolji.'

Točno devet mjeseci nakon vjenčanja rodio se i njihov zajednički sin John Henry. Upravo zbog djece sredinom 2000-ih povukla se iz Hollywooda i s obitelji započela život na ranču na krajnjem sjeveru Kalifornije. Kratko se vratila ulogom u filmu ‘Lak za kosu’ 2007. godine i potom se ponovno povukla.

'Biti majka pomoglo mi je da pronađem prijatelje u stvarnom svijetu koje inače nikada ne bih pronašla, a sve je to obogatilo moj život na razne načine’, rekla je Michelle Pfeiffer i dodala: ‘Jedna od najboljih strana majčinstva, osobito kada je u pitanju posao kojim se bavim, ta je da te natjera da ne budeš narcisoidan.'

Njihov brak traje već 28 godina i mnogima su uzor zbog toga. A koja je njihova tajna, opisala je sama, ustvrdivši da ona i suprug David E. Kelley nikada nisu otišli na medeni mjesec.

'Možda se upravo zbog toga svega još uvijek nismo zasitili jedno drugoga i dignuli ruke od nas, jer je naš fokus cijelo vrijeme bio usmjeren na nešto drugo. No to ne znači da uzimamo naš brak zdravo za gotovo. Još uvijek, barem jednom tjedno, imamo male, romantične izlaske na večere. Samo nas dvoje.'

Iako je, kako je rekla, javnost očekivala da njihova ljubav neće uspjeti, posebice jer je ona glumica, a on slavni producent, to se nije dogodilo. Michelle je svojedobno otkrila i čime ju je osvojio suprug:

'Ovo je istina: kada smo prvi put izašli, samo sam čekala na njegov pogrešan korak. No to se nije dogodilo. Jednostavno nisam mogla vjerovati da postoji takva osoba, a uz to, osvojio me njegov neobičan smisao za humor. Ipak, najvažnije je da poštujete svog partnera, jer ako toga nema, neuspjeh je zagarantiran.'

Još jedna posebno zanimljiva stvar vezana uz omiljenu holivudsku glumicu zasigurno je ona da je u mladosti bila pripadnica jednog kulta. Bilo je to na početku njezine glumačke karijere, kada je, kako je rekla, bila vrlo mlada i jako usamljena.

‘Nisam živjela s njima niti išta takvo, što vam govori da nisam bila skroz u tome. Tek kasnije istraživala sam o kultovima, pokušavajući shvatiti što mi se točno dogodilo, učeći kako oni rade na način da ‘uhvate’ ljude na vrlo inteligentnim i egzistencijalnim idejama.’ Na sreću po nju, zbog kulta je ostala samo bez većine zarađenog novca, no izvukla se iz njega na vrijeme i naučila životnu lekciju.