umjetnička legenda

Rade Šerbedžija: 'Odmarati se nisam naučio pa nikada i neću postati penzioner. Već odavno sam odlučio živjeti do posljednjeg daha'

01.06.2022 u 13:28

Bionic
Reading

Glumac, glazbenik, šansonijer otkrio je kako najradije provodi slobodno vrijeme, što je za njega odmor i kada nađe vremena za njega, čime 'dosađuje' svojoj obitelji, a pričao je i o savjetima te uspjesima i neuspjesima

Izgradio je zavidnu svjetsku karijeru a na pitanje što smatrate svojim najvećim uspjehom Rade Šerbedžija je ispričao da ima mnogo divnih prijatelja, najdivniju ženu na svijetu te pametnu, lijepu i zdravu djecu. 'Imam i petero unuka sa kojima svakoga dana pravim urote protiv kućnih autoriteta. To jest protiv Lenke, Danila i Lucije. Zaista sam bogat čovjek. Zahvalan sam Bogu ili prirodi na tim darovima', rekao je za Azru.

Kazao je da je od onih glumaca koji su 'nekako posebno sretni u svojoj profesiji'. 'Već dugo godina nemam redovne predstave u kazalištima. To znači da imam mnogo vremena za sebe i ljude s kojima živim svoj život. Familijaran sam čovjek i bavim se svojom obitelji. Ponekad im i dosađujem svojom prekomjernom pažnjom. A kao što sam rekao, imam mnogo prijatelja. S njima provodim vrijeme na teniskim terenima ili u kafanama. A odmarati se nisam naučio. Zato, vjerovatno, nikada i neću postati penzioner. Ja sam već odavno odlučio živjeti do posljednjeg daha', poručio je.

  • +3
Rade Šerbedžija Izvor: Pixsell / Autor: Srecko Niketic/PIXSELL

Prisjetio se početka svoje karijere i otkrio postoji li neki savjet koji je dobio, a koji danas može prenijeti na mlađe generacije. 'Kao što nisam želio primati savjete, tako ih ne volim ni davati. To ne znači da nisam želio učiti od starijih i pametnijih. Ali uči se i od mlađih od sebe. Naprimjer, od svojih studenata učim kako da bolji budem u kazalištu i u filmu. Osluškujem njihov ritam srca i njihove ukuse vremena koje živimo. Od Damira Urbana učim kako se s lakoćom savladava vrijeme i prostor…. Najviše se, zapravo, uči od samoga života. A vrlo često čovjek više nauči od padova negoli od pobjeda', istaknuo je.

Izjavio je da ne pamti svoje uspjehe i zaboravlja svoje neuspjehe, ne sakuplja svoje slike i nema svoje nagrade uokvirene i razmještene po kućnim ormarima. Ne gleda svoje filmove i ne sluša svoje pjesme, ali pamti ljude koji su prošli kroz njegov život i na neki način ga obogatili, a njih je mnogo. Na pitanje s kim mu je bilo najteže, a s kim najlakše raditi od holivudskih zvijezda i zašto priznao je da o tome ne želi govoriti.

'Umjetnički život, naročito u kazalištu i filmu, nosi sa sobom i nemile scene. Njih se trudim izbrisati iz sjećanja. Osim toga, svako tko je povrijeđen u nekom zajedničkom poslu, kakav recimo može biti rad na filmu ili u kazalištu, ima svoju priču i svoju istinu. Istina, uostalom, nikada nije jedna i jedina. Ona ima barem dva lica. A s kim je bilo najlakše glumiti? Najljepše sam u kazalištu igrao s Ingom Apelt, Miodragom Krivokapićem i Ivicom Vidovićem. A danas uživam igrati s svojom partnericom Katarinom Darvaš Bistrović, a na filmu sam uživao letjeti sa Sonjom Savić i Milenom Dravić', poručio je Rade Šerbedžija.