umjetnički velikan

Rade Šerbedžija o umjetnoj inteligenciji, ali i odnosu Plenkovića i Milanovića

31.08.2023 u 09:15

Bionic
Reading

Glumačka legenda, glazbenik i pjesnik otkrio je da još ne misli o umirovljenju i da njegov ozbiljan umjetnički angažman još nije završen. U zadnje vrijeme manje glumi, a više pjeva i kaže da ga najviše vesele prijatelji i obitelj

'Čas sam u Hrvatskoj, čas sam okolo negdje, u Americi, Londonu. To me još uvijek drži znatiželjnim, sretnim i zadovoljnim', kazao je Rade Šerbedžija gostujući u RTL Direktu. Upravo je završio još jednu uspješnu sezonu Ulysses teatra, a koji je osnovao prije 23 godine.

Rekao je da je zadovoljan onim što imaju u kazalištu koje je postalo dio nacionalnog parka. 'Teški su ovo uvjeti u kojima radimo, ali velika je ovo stvar. Otvoreni teatar na bilo kojem području, ne samo Hrvatske, nego bilo gdje, pati od okupacije bukom, galamom, užasnim tempom života i svime onim što nas okružuje. Jedna stara tvrđava, na malom otoku, koja je sama po sebi čarobna, ali teško ju je savladati, često nas prekinu i kiše. Istodobno je tamo teško održavati predstave, ali uspijevamo sve ove godine', ponosan je.

  • +3
Rade Šerbedžija Izvor: Pixsell / Autor: Zvonimir Barisin/PIXSELL

Mnogi ga pamte po ulogama Rusa, no priznaje da je već umoran od toga. 'Naravno da sam poznati Rus jer sam igrao u nekoliko svjetski poznatih filmova koji su bili među najboljima tih godina na svijetu. Tako da su se najviše vidjeli, ali više sam igrao drugih uloga u Americi, u svijetu. To nije bitno, uopće nije bitno', istaknuo je.

Otkrio je da ne gleda televiziju te da tek ponekad odgleda neki film koji mu preporuči sin Danilo. 'Bavim se životom, igram tenis, družim se s prijateljima, idem po kafanama, odgajam djecu i unuke, volim se sa ženom i živim sretan život', objasnio je.

Na pitanje boji li se umjetne inteligencije i kamo ide ovaj svijet rekao je: 'Pogledajte kakve sve imamo u svijetu političare, nema više velikih mislioca, političara, državnika. Svi su to neki činovnici postali, bezimeni ljudi. Nema ni filozofa koji bi objašnjavali svijet, kao da su se svi zavukli u mišje rupe. Umjetna inteligencija je prirodan slijed toga kamo ide ovaj svijet. Počeo se vrtjeti brže nego stari', smatra Šerbedžija.

Komentirao je odnos Andreja Plenkovića i Zorana Milanovića. Drži da ova zemlja zaslužuje bolje i normalnije odnose čak i kada su različiti svjetonazori u pitanju. 'Treba imati neku ljudskost, poštovanje tuđeg mišljenja, različitosti. Nisam zadovoljan time, iako sam na neki način dobar i s jednim i drugim. U pristojnim odnosima', iskren je. Dodao je da je politika 'opasna stvar' i da 'ne vjeruje u političare'.

legendarni umjetnik

Pogledajte kakva je atmosfera vladala na koncertu Rade Šerbedžije u Mostaru

Pogledaj galeriju

'Vjerujem samo onda kada dolazi revolucija i u teškim vremenima, kada se bore za narod, za zemlju. Onda su to ispravne stvari, ispravne emocije, sve drugo je neka, u današnjem smislu, trgovina i politika', izjavio je Šerbedžija te nakon kratkog predaha 13. rujna počinje snimati film s Dinom Mustapićem po tekstu Viktora Ivančića. Prisjetio se kako je imao sreću raditi s nekima od najvećih režisera i glumaca na svijetu. Za njih kaže: 'Što su veći, to su normalniji.'