BEZ KRALJA I SVOJE KATE

Prvi put u javnosti: Princ William vratio se kraljevskim dužnostima

07.02.2024 u 17:16

Bionic
Reading

Princ William, koji je u ovom trenutku najistaknutija osoba britanske monarhije, vratio se svojim kraljevskim dužnostima uručivši više od 50 vrijednih priznanja u ime kralja Charlesa III, uključujući i poznatu bivšu članicu ženske engleske reprezentacije, nezaustavljivu Ellen White (34)

Nakon što je vijest kako je njegovom ocu dijagnosticiran rak uznemirila britansku javnost, prijestolonasljednik se vratio svojim dužnostima.

Njegov prvi zadatak dolazi u trenutku kad je procurila vijest kako se ne planira susresti sa svojim bratom, princom Harryjem s kojim je u lošim odnosima, a koji je iz SAD-a došao posjetiti bolesnog oca.

Princ od Walesa, koji je u dvorcu Windsor na dodjeli nagrada u ime kralja Charlesa III, nosio uniformu RAF-a, srdačno je razgovarao s nazočnima tijekom kratke ceremonije, iako je doživio i malu nezgodu jer mu je medalja ispala na pod dok ju je predavao Suzanne Hutchinson iz dobrotvorne organizacije Little Hearts Matter.

Princ je podijelio vrijedna odličja, titulama MBE (Member of the Most Excellent Order of the British Empire) koje kralj dodjeljuje osobama koje su se istaknule svojim radom u određenim područjima.

Ovoga puta uz njega nije bila ni supruga Kate Middleton koja se još oporavlja od operacije abdodmena, dok je kralj Charles III u Sandringhamu nakon što mu je dijagnosticiran rak.

Ellen White je izjavila da je Williamu uputila 'najbolje želje' za kralja i princezu od Walesa. Upitana kako je reagirao, rekla je: 'Stvarno je to cijenio. Željela sam poslati svoje želje za brz oporavak'.

Charles je, kako se pisalo, odgodio sve dužnosti u javnosti, ali nastavlja sa svojim obvezama iz svojeg doma.

  • +6
Kralj Charles III Izvor: EPA / Autor: ANDY RAIN

Danas je Downing Street poduzeo neobičan korak potvrđujući pojedinosti o tjednoj audijenciji premijera Rishija Sunaka kod kralja, nakon dogovora s Buckinghamskom palačom, te su objavili kako će se to održati telefonski. Inače, William je posljednji put viđen ispred londonske klinike 18. siječnja nakon što je posjetio svoju suprugu, koja se u ponedjeljak vratila u Adelaide Cottage u Windsoru i trebala bi biti izvan očiju javnosti barem do Uskrsa.

Princ Harry jučer je stigao u London i imao 'kratak sastanak' s Charlesom u Clarence Houseu, no izvori bliski Williamu jasno su dali do znanja da 'ne planira' vidjeti svog mlađeg brata.

William će se večeras pojaviti na dobrotvornoj gala svečanosti, gdje bi trebao prvi put progovoriti o očevoj dijagnozi. No, prijestolonasljednik neće govoriti o svom bratu Harryju, a jedan kraljevski stručnjak njihov je odnos nazvao 'potpuno prekinutim'.

Kraljevo liječenje raka započelo je ranije ovog tjedna, a on se jučer s kraljicom vratio u svoj dom u Sandringhamu u Norfolku nakon što je vidio svog sina, vojvodu od Sussexa, koji se iz Kalifornije vratio u Ujedinjeno Kraljevstvo.

Meghan Markle i princ Harry Izvor: Profimedia / Autor: MEGA / The Mega Agency / Profimedia

William bi mogao zastupati svog oca na bilo kojem javnom događaju, ali trenutačno nema zakazanih angažmana i kraljevska palača će se pobrinuti za to ako bude potrebe. Premda je Harryjev prekooceanski izlet pobudio nadu da će nastaviti liječiti rane sa svojom obitelji, nije bilo 'nikakvih znakova' ponovnog susreta između dva kraljevska brata.

Kraljevska dopisnica BBC-ja Daniela Relph rekla je da su izgledi za pomirenje između Williama i Harryja malo vjerojatni s obzirom na njihovu trenutnu 'ljubav'. Vojvoda od Sussexa bio je jedan od prvih članova obitelji koji su vidjeli Charlesa nakon što je njegova dijagnoza objavljena u javnosti.

Još jedan Harryjev posjet ocu nije isključen, piše The Telegraph, no posve je jasno kako vojvoda neće posjetiti svog starijeg brata dok boravi u Londonu.

Nakon današnjeg dana, William nema daljnjih obaveza planiranih ovaj tjedan i ponovno će biti s Kate i djecom sljedeći tjedan tijekom njihovog polusemestra. Princeza Anne također će se danas vratiti u akciju nakon što je jučer obavila četiri angažmana, a tri su danas zakazana u Berkshireu, Londonu i Oxfordshireu.