NAJTEŽI TRENUCI

Prošlo je 75 godina od tragedije koja je umalo razorila švedsku kraljevsku obitelj

28.01.2022 u 12:59

Bionic
Reading

Jučerašnji dan za švedsku kraljevsku obitelj imao je posebno značenje, budući da je na 26. siječnja obilježena 75. godišnjica smrti princa Gustafa Adolfa, najstarijeg sina nekadšanjeg švedskog kralja Gustafa VI. Adolfa

Princ, koji je u trenutku smrti bio drugi u naslijeđu švedskog trona, inače je otac aktualnog švedskog kralja Carla XVI. Gustafa i njegovih četiriju sestara.

Princ Gustaf Adolf život je izgubio 26. siječnja 1947. u avionskoj nesreći na aerodromu Kastrup u danskom Kopenhagenu. On se, zajedno s dvojicom prijatelja, vraćao u Švedsku iz lova, ali i iz posjeta nizozemskoj princezi Julijani i princu Bernhardu.

Nakon što je odgođen let avionske kompanije KLM iz Amsterdama sletio u Kopenhagen, gdje je imao rutinsko zaustavljanje prije nastavka leta prema Stockholmu, došlo je do nesreće. Ubrzo nakon što je zrakoplov Douglas DC-3 poletio i popeo se na visinu od oko 50 metara, odjednom se strmoglavio i udario nosom u tlo, a prilikom tog udarca je i eksplodirao.

  • +3
Švedska kraljevska obitelj Izvor: Profimedia / Autor: hbgbild / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Na letu su bile 22 osobe, među kojima i američka pjevačica i glumica Grace Moore te danka glumica Gerda Neumann, a nitko od putnika nije preživio. Istraga je otkrila da, u tom kratkom vremenu koje je imao na raspolaganju, kapetan nije izvršio posljednju provjeru prije leta te je poletio nesvjestan da je blokada dizala još uvijek na mjestu.

Budući da je princ Gustaf Adolf u trenutku smrti bio drugi u naslijeđu trona, odmah nakon oca, njegovo je mjesto naslijedio njegov jedini sin, princ Carl Gustaf, koji je u tom trenutku imao tek devet mjeseci.