kultni film

Prošlo je 35 godina od filma 'Boja purpura', a Oprah Winfrey prisjetila se kako je došlo do toga da dobije ulogu Sofije

22.12.2020 u 21:12

Bionic
Reading

U prosincu 1985. godine, premijerno je prikazan film Stevena Spielberga koji rijetko koga ostavi ravnodušnim, a debitantska uloga u 'Boji purpura' Oprah Winfrey donijela je nominaciju za Oscara. Premda je fim bio nominiran za 11 čak Oskara i nije osvojio niti jedan, jedna od najutjecajnijih svjetskih ličnosti rado se sjeća uloge Sofije

Prije nego što je 1985. godine snimila film 'Boja purpura', Oprah Winfrey je nekoliko puta pročitala istoimeni roman prema kojem je napisan scenarij za film. Ispričala je kako je kad je čula znala da će Steven Spielberg snimiti film prema romanu, osjećala da će biti dio njega.

'Ništa nisam htjela toliko kao da sudjelujem u tom filmu. Kad sam prvi put pročitala knjigu, kupila sam više primjeraka i poklanjala ih ljudima. Svima sam govorila da želim glumiti u tom filmu. Jednog sudbonosnog jutra srela sam se s Quincyjem Jonesom, a on mi je kazao da bih trebala otići na audiciju. Ostalo je povijest', napisala je Oprah uz isječak iz filma.

Premda Spielberg s filmom (koji je nastao prema romanu 'Boja purpura' iz 1982., autorice Alice Walker koja je za njega dobila i Pulitzerovu nagradu) nije bio uspješan na dodjeli Oskara, financijski je ovo ostvarenje iznimno dobro uspjelo zaradivši 142 milijuna dolara.

Uz Oprah Winfrey u filmu su glumili Whoopi Goldberg, Danny Glover, Margaret Avery, Rae Dawn Chong, Willard Pugh i Adolph Caesar, a u njemu je trebala biti i Tini Turner. Ponuđena joj je da uloga Shug Avery, jazz-pjevačice, koja je, između ostaloga, jedna od ljubavnica Gospodina, no rock baka se zahvalila na ponudi i rekla da nema potrebe još jednom glumiti i biti u takvom paklu od života, kakav joj je u stvarnom životu priuštio njezin suprug, Ike Turner.