VOJVODE OD SUSSEXA

Prošle su dvije godine od zaruka princa Harryja i Meghan Markle: Evo što su sve zajedno doživjeli i koliko je slavna Amerikanka promijenila kraljevsku obitelj

29.11.2019 u 06:25

Bionic
Reading

Prije dvije godine, 27. studenog, britanski princ Harry zaprosio je američku glumicu Meghan Markle. Preokrenuo je tada strogu britansku tradiciju i najavio vjenčanje s pučankom, podrijetlom Afroamerikankom, koja je iza sebe već imala propali brak. Iza njih su dvije godine punih ljubavi, uspona i padova u odnosu s novinarima te rođenje sina Archieja, a pred njima još uvijek nepoznata i neizvjesna budućnost

Vojvode od Sussexa romantičnom su objavom na društvenim mrežama obilježili drugu godišnjicu svojih zaruka koje su se odvile krajem studenog u njihovom tadašnjem domu Nottingham Cottageu unutar posjeda Kensingtonske palače.

'Bilo je to početkom ovog mjeseca u našem domu. Sasvim standardna i uobičajena večer. Pokušavali smo ispeći pile i jednostavno je uslijedilo - neopisivo iznenađenje. Bilo je tako slatko i prirodno i vrlo romantično. Kleknuo je, a ja sam mu jedva dopustila da završi s pitanjem. Rekla sam mu - mogu li napokon reći da?' govorili su istovremeno u prvom televizijskom intervjuu Meghan Markle i princ Harry tog studenog 2017.

'Nije mi dopustila da završim. Govorila je: 'Mogu li reći da? Mogu li reći da?' I onda smo pali u zagrljaj, a ja sam u ruci držao prsten, pa sam ju upitao mogu li joj ga staviti, a ona je rekla: 'O, da, prsten.' Bio je to zaista trenutak za pamćenje. Bili smo sami i mislim da sam ju uspio iznenaditi svime', opisali su puni dojmova tek zaručeni Meghan i Harry.

Bio je to trenutak koji je obilježio ostatak njihova života, ali i promijenio tijek raznih događaja u britanskoj kraljevskoj obitelji. Drugi sin princeze Diane i princa Charlesa, ujedno šesti u redu za nasljeđe prestižne krune, nakon brojnih propalih ljubavnih izleta ovoga je puta pokazao svoju ozbiljnu stranu. Zaljubljeni princ Harry od tada je jasno dao do znanja da je Meghan posebna te da će se za nju, ako treba, boriti protiv ostatka svijeta. Baš kao i svaki vitez iz bajke za svoju princezu - u ovom slučaju američku glumicu koja je radi ljubavi ostavila obitelj, karijeru, siguran posao, ali i domovinu.

Udajom za britanskog princa pristala je promijeniti državljanstvo te dobila titulu vojvotkinje, ali i brojne nove kraljevske dužnosti. Za nju je tada počelo novo razdoblje adaptacije. Već tada par je imao nedefiniran odnos s medijima, ali i ostatkom obitelji.

Kako se njihova veza brzo odvijala, zaruke su došle nenadano nakon dugog skrivanja, a vjenčanje proteklo pretenciozno, novopečene vojvode stvorili su u javnosti dojam kako se ne mogu odlučiti bi li živjeli po strogim kraljevskim pravilima ili opuštenim lifestyleom izvan dužnosti.

Došlo je, prema svemu sudeći, do sudara svjetova. I nije dugo trebalo proći do prvih kritika, problema unutar palače, lošeg odnosa s mladenkinom stranom obitelji te osude javnosti zbog prevelike rastrošnosti.

Život pod povećalom stvara kod mladog para osjećaj tjeskobe

S novim titulama došli su i novi problemi. Počele su kraljevske turneje, odlasci na službena putovanja, uniformirano ponašanje pred predstavnicima sedme sile, pravila kojih se treba pridržavati član monarhije. Na sve to Meghan, rođena daleko od takvog svijeta, privikavala se u hodu, a javnost i mediji nisu imali strpljenja.

Također, Meghan je nekim svojim nepromišljenim potezima dodatno poradila na lošem imidžu. Neobuzdano trošenje na skupocjenu garderobu, želja za isticanjem u modnom smislu, putovanja diljem svijeta privatnim zrakoplovom, pozamašni troškovi preuređenja Frogmore Cottagea, njihova novog doma koji je bio vjenčani poklon kraljice Elizabete II, samo su davali dodatan prostor medijima za kritike.

Svaki korak i potez novopečenog kraljevskog para pomno se secirao, a dvojac nenaviknut na toliku pažnju u cijelom je procesu promijenio nekoliko savjetnika.

Sve to dovelo je do rasula unutar inače strogo posložene britanske kraljevske obitelji. S vremena na vrijeme iz palače bi procurile informacije o napetim odnosima između pojedinih članova obitelji.

Sukob kraljevske braće kao vrhunac krize

Uz sve probleme koji su im se nagomilavali, princ Harry i Meghan Markle dobili su još jedan, i to vrlo velik, a koji bi ih mogao koštati titula i statusa. Kako su rasle tenzije unutar kraljevstva, došlo je do sukoba kraljevske braće, princa Williama i Harryja. Britanski mediji naglašavali su da je pravi razlog sukoba neslaganje njihovih supruga.

Šogorice Kate Middleton i Meghan Markle zbog različitih stavova i pogleda na svijet jednostavno nisu našle zajedničku točku. Svim se silama i danas trude pokazati svijetu da su sve to samo glasine, ali nagađanja je u jednom trenutku potvrdio sam princ Harry.

  • +6
Meghan Markle i Kate Middleton Izvor: Profimedia / Autor: Victoria Jones / PA Images / Profimedia

Uvijek iskren, bez dlake na jeziku i vrlo emotivan, kazao je: 'Neizbježno je doživjeti sukobe kada ste dio ove uloge, ove obitelji i kada se nalazite pod pritiskom javnosti. Ali mi smo braća i uvijek ćemo biti. Trenutačno svaki od nas ima drugačiji put, ali ja ću uvijek biti tu za njega, kao što znam da će on biti za mene. Ne viđamo se toliko često kao što smo prije navikli, ali to je zbog novih obveza. Jako smo zauzeti, ali ja ga neizmjerno volim i zato moram naglasiti da je većina stvari napuhana u medijima. Sva braća imaju svoje dobre i loše dane.'

Ljepši dani za mladi bračni par, dolazak sina Archieja na svijet

Unatoč svim problemima koje im je donijela titula te život u kraljevstvu, princ Harry i Meghan Markle imali su tijekom dvije godine i brojne sretne trenutke. Jedan od takvih zasigurno je i rođenje njihova sina Archieja. Nakon što je palača potvrdila trudnoću tada 37-godišnje Meghan Markle uslijedila je histerija.

Baš kao i u vrijeme njihova vjenčanja, koje je nekoliko milijuna ljudi došlo gledati u Windsor, tako su i sada vojvode bili centar svijeta. Obožavatelji nisu mogli dočekati da na svijet dođe dijete kraljevskog para. A onda je netom prije prve godišnjice braka u dom princa Harryja i njegove supruge stigao najljepši mogući poklon.

Postali su roditelji i uslijedila je nova životna uloga. Maleni Archie Harrison Mountbatten-Windsor javnosti je predstavljen u dvorcu Windsor, a onda ga je publika imala prilike vidjeti svega nekoliko puta na službenim fotografijama.

Borba netipične vojvotkinje u kraljevstvu i neizvjesna budućnost slavnog para

Godinu i pol nakon što je i službeno postala članica kraljevske obitelji Meghan se odlučila hrabro suočiti sa svima koji su je kritizirali. U sklopu dokumentarca televizijske kuće ITV, vojvode od Sussexa prikazali su dijelove svoje turneje po Africi, ali i priznali što im je ovaj novi način život sve donio.

'Bilo koja žena kad je trudna je ranjiva. Bilo je jako zahtjevno. Pogotovo je teško kad tek dobijete bebu, posebno ženama. Kad dodamo taj pritisak na to što se trudite biti nova mama i tek ste se udali. Nije bilo puno onih koji su me pitali jesam li dobro. Ali to je vrlo stvarna stvar, posebice kad se s tim borite iza kulisa', govorila je kroz suze Meghan.

'Govorim Harryju već dugo da nije dovoljno samo preživjeti, da to nije svrha života. Morate napredovati, morate biti sretni. I stvarno sam se trudila prihvatiti tu britansku krutost i neosjetljivost, ali to je dugoročno vrlo štetno. Nikad nisam mislila da će biti lako, ali nikad nisam mislila da neće biti fer', zaključila je.

U njezinu je obranu kao i svaki put do tada stao suprug, princ Harry, koji je zbog supruge okrenuo leđa čak i vlastitom bratu.

Počela su šuškanja da mladi bračni par razmišlja i o preseljenju u SAD, u kojem bi stvorili svoju drugu bazu te se tako donekle maknuli od pritiska.

Gledajući povijesno, ljubav je u mnogim slučajevima bila okidač i razlog velikih kraljevskih skandala. Primjerice, kada je kralj Edward III (stric današnje kraljice Elizabete II) abdicirao i pobjegao sa suprugom koju kraljevstvo i javnost nisu prihvatili, u New York. Skandale je redala i sestra kraljice Elizabete II, princeza Margareth, zbog zabranjene ljubavi unutar palače.

Kakva je sudbina bračnog para Sussex, tek nam preostaje vidjeti, ali jedno je sigurno - njihove dvije godine ljubavi u Britaniji bile su vrlo trnovite.