tužno sjećanje

Prošle su četiri godine od smrti koja je potresla svijet: Legendarni pop glazbenik preminuo je na božićno jutro

25.12.2020 u 21:15

Bionic
Reading

Malo tko može zamisliti Božić bez filmova 'Sam u kući' i 'Zapravo ljubav', a jednako tako i bez Mariah Carey i njezine 'All I want for Christmas is you' ali i bez kutlne pjesme 'Last Christmas' pop sastava Wham!. Jedan od članova dua i jedan od najvećih svjetskih glazbenika George Michael, preminuo je na Božić 2016. godine. Iza sebe je ostavio hitove koji su obilježili glazbenu scenu posljednjih desetljeća

Nekadašnji član zvjezdanog dua Wham! rođen je 25. lipnja 1963. u Londonu kao Georgios Kyriacos Panayiotou u grčko-ciparskoj obitelji. Dan njegova rođenja u obitelji je ostao zapamćen i po tome što mu je ujak, homoseksualac počinio samoubojstvo jer se nije mogao nositi s osudom društva. George je to godinama kasnije opisao u pjesmi 'My Mother Had a Brother', objavljenu na albumu 'Patience'.

Izvor: Društvene mreže

Godine 1975., na prvi dan školske godine u novoj školi u Busheyu, Hertfordshire, George je upoznao Andrewa Ridgeleyja s kojim kasnije osniva sastav Wham! te su počeli nastupati na školskim plesovima i ulicama Londona. Isprva su nastupali pod imenom The Executive, a osim Georgea i Andrewa, u sastavu je bilo još troje članova. Kad se grupa raspala George i Andrew su nastavili raditi te su 1981. godine postali Wham! prema internoj poštapalici 'Wham! Bam! I am a man!'.

Sredinom 1980-ih, Wham! bio na vrhuncu karijere s rasprodanim turnejama i albumima te brojnim nagradama, među kojima je i Brit Awards za najbolju skupinu, George Michael je želio krenuti samostalno te se 1986. godine duo razišao. Snimio je duet s Arethom Franklin, a prvi samostalni singl 'I Want Your Sex', (bio je dio službenog soundtracka filma 'Beverly Hills Cop II'), podigao je veliku prašinu zbog novonastale panike oko virusa AIDS-a.

Album 'Faith' objavljen 1987. godine odlično je prihvatila i struka i publika te je George dobio nagradu Grammy za album godine. Albumom 'Twenty Five' i turnejom 25Live, 2006. godine obilježio je 25 godina karijere, a njegov posljednji album 'Symphonica' objavljen je 2014. godine. Godine 2011. posjetio je Hrvatsku i održao koncert u rasprodanoj Areni Zagreb. Svojim svevremenskim hitovima osigurao je titulu ikone pop-glazbe.

Privatni život bio mu je turbulentan - borio se s depresijom, a nije krio ni da se drogira. Veliki životni udarac doživio je kad je preminuo njegov ljubavnik i partner Anselmo Feleppa o kojem je napisao pjesmu 'Jesus to a Child'. Nakon seksualnog skandala u javnom zahodu 1998. godine, svijetu je priznao da je homoseksualac i o čemu je objavio pjesmu 'Ladies & Gentlemen'. Istaknuo se i humanitarnim radom te je bio dio dobrotvornog Banda Aid i singla 'Do They Know It’s Christmas' koji je nastao 1984. godine u znak pomoći za Etiopiju.

  • +5
George Michael Izvor: Profimedia / Autor: Peter Stone / MirrorPix / Profimedia

Posebno se zalagao za borbu protiv AIDS-a pa je tako sudjelovao u brojnim humanitarnim projektima vezanima za AIDS. Među ostalim je osnovao organizaciju 'Trust' koja se bori za prava hendikepirane djece, a darovao je i milijune dolara servisu 'Childline' koji je na raspolaganju djeci Velike Britanije 24 sata dnevno. Volontirao je u skloništima za beskućnike i tražio od zaposlenih u tim ustanovama da njegov dobrovoljni rad ostane anoniman.

Patio je od niza zdravstvenih problema, pa je 2011. godine završio u privremenoj komi zbog upale pluća. U svibnju 2014. godine je kolabirao u svom domu te je hitno prevezen u bolnicu. Dvije godine kasnije, na Božić, njegov ljubavnik Fadi Fawaz pronašao ga je mrtvog u njegovoj vili u Oxfordshireu. Preminuo je prirodnom smrću, od kardiomiopatije s miokarditisom. Imovinu, koja je procijenjena na oko 96 milijuna funti, George Michael je ostavio svojoj sestri Melanie Panayiotou koja je također preminula na Božić, samo 2019. godine.