tragične sudbine

Prokletstvo žena iz obitelji Grimaldi: Jedna je smrtno stradala, a drugu nazivaju najtužnijom princezom na svijetu

08.12.2021 u 06:39

Bionic
Reading

Princeze iz stvarnog života nemaju uvijek sretan kraj iz bajke. A u Monaku tragedija očito ima tendenciju da se ponovi. Zbog mnogo patnje i nesretnih okolnosti monegašku kraljevsku obitelj neki čak smatraju ukletom, a primjeri za to svakako su princeza Charlene i bivša holivudska diva Grace Kelly

Mnoge priča o Charlene, princezi koja je hospitalizirana početkom studenog, samo nekoliko dana nakon povratka iz Južne Afrike u Monako poslije višemjesečnog izbivanja, podsjeća na sudbinu njezine pokojne svekrve, bivše holivudske zvijezde, prelijepe i karizmatične Grace Kelly.

'Grace je patila od strašne depresije tijekom prvih godina njihova braka, slično onome što se danas događa s Charlene', rekao je za The Post Joel Stratte-McClure, bivši novinar koji je desetljećima pratio situaciju u Monaku. 'Bila je jako nesretna', dodao je. Obiteljski prijatelj koji poznaje vladajuću obitelj Grimaldi gotovo 30 godina rekao je pak kako se činilo da se Charlene nikada nije uklapala uz princa Alberta te njegovu braću i sestre.

  • +7
Princeza Charlene Izvor: Profimedia / Autor: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

'Ili je imala taj čudan dojam odvojenosti, kao da je nije bilo briga kako je netko percipira u Monaku, ili je djelovala očajno. Nije bila poput tipične trofejne supruge Monaka', rekao je obiteljski prijatelj.

Podsjetimo, Charlene se vratila u kneževinu početkom studenog nakon što je bila odvojena od obitelji - supruga, princa Alberta te 6-godišnjih blizanaca Jacquesa i Gabrielle - još od početka svibnja. Zadnji put viđena je u Monaku u siječnju 2020. Službeno je objašnjeno da je bila rodnoj Južnoj Africi zbog infekcije sinusa koja je zahtijevala više operacija i tretmana. No izvori iz Monaca rekli su za The Post da su problemi princeze Charlene kompliciraniji od bilo čega što se do sada izvještavalo u medijima. Mnogi nagađaju da je prisilno hospitalizirana kako bi se spriječio razvod. Kako god bilo, u obiteljsku idilu gotovo nitko više ne vjeruje.

'Znao sam da će uspoređivati s mojom majkom koga god oženio. I bio sam spreman na to. Ali Charlene ima svoje divne osobne kvalitete zbog kojih bi mogla zablistati', poručio je princ Albert od Monaka prije 10 godina, nakon vjenčanja s princezom koju su po ljepoti uspoređivali s njegovom majkom.

Povezanost između Charlene i Grace upečatljiva je: vežu ih neplemićko porijeklo, osobna pravila, bez okova i hijerarhije, te borba zbog strogo određene uloge supruge razmaženih europskih vladara državice u kojoj su lokalni stanovnici pomno pratili svaki njihov korak.

Charlene nema ljubav i podršku u Monacu kao Grace, čiji se utjecaj još uvijek osjeća. Donijela je eleganciju i ljepotu u kneževinu i po njoj su nazvani bulevari, zgrade, knjižnice i balovi. No njezini problemi bili su prešućeni i gotovo nepoznati javnosti. Izvori za The Post tvrde da se Grace borila sa životom u Monaku, baš kao i Charlene. Imala je i problem s debljanjem i navodno je posjećivala klinike u kasnim 40-ima nakon što je izgubila svoju nekad vitku figuru.

  • +10
Princ Albert s djecom Izvor: Profimedia / Autor: Olivier Huitel / Crystal Pictures / Crystal pictures / Profimedia

Dok je Grace bila kći bogatog poslovnog čovjeka iz Philadelphije, princeza Charlene ima skromnije korijene. Otac joj je bio prodavač fotokopirnih mašina, a majka trenerica plivanja.

Podsjetimo, u rujnu 1982. princeza Grace navodno je doživjela moždani udar vozeći se zavojitom cestom na putu od obiteljskog planinskog izletišta u Roc Agelu do Monaka. Auto se srušio niz liticu, a 52-godišnja Grace preminula je nekoliko dana kasnije u bolnici.