MORALI SU POPUSTITI

Pritisak javnosti bio je prejak: Nakon medijskih napisa stigle su promjene, a malena Lilibet ipak je stavljena na popis za nasljeđivanje trona

27.07.2021 u 09:11

Bionic
Reading

Samo dva dana nakon što su se svi svjetski mediji raspisali o propustu na službenoj stranici britanske kraljevske obitelji dogodio se preokret. Sedam tjedana nakon njezina rođenja u bolnici Santa Barbara Cottage Hospital u Kaliforniji, malena Lilibet Diana stavljena je na službeni popis za nasljeđivanje trona

Na službenoj stranici britanske kraljevske obitelji, Royal.uk, napokon su napravljene izmjene, a kojima je malena Lilibet Diana Mountbatten-Windsor napokon stavljena na popis nasljednika britanskog trona. Kći princa Harryja i Meghan Markle stavljena je na osmo mjesto, odmah iza starijeg brata, dvogodišnjeg Archieja, koji je na sedmom, i svog oca na šestom mjestu.

Sve to odvilo se samo dva dana nakon što su se svi svjetski mediji raspisali o činjenici da malena Lilibet, iako je rođena prije čak sedam tjedana, još uvijek nije stavljena na popis, a to se do sada odvijalo po bržem postupku. Tako je njezin brat Archie upisan 15 dana nakon rođenja, a bratić, princ Louis sa samo 12 dana.

Na listi se, kako i nalažu njihova pravila i zakoni, ne nalazi Meghan Markle, kao ni Kate Middleton i ostale kraljevske 'pridošlice'. Inače, popis za nasljedstvo trona seže čak do 17. stoljeća, u vrijeme Williama III, znanog i kao Vilim III. Oranski, a 2013. napravljene su izmjene kako bi se ukinuo sustav kojim se automatizmom postavljalo muške nasljednike iznad njihovih sestara.

  • +25
Princ Harry i Meghan Markle Izvor: Profimedia / Autor: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Tada je promijenjeno i pravilo po kojim član kraljevske obitelji nije mogao zadržati svoju poziciju na popisu ako se vjenčao s osobom rimokatoličke vjere. Promjene su stupile na snagu u ožujku 2015., no apliciralo se tek na kraljevsku djecu rođenu nakon 28. listopada 2011. godine.