DJELUJMO SADA!

Princ William u novoj seriji s Davidom Attenboroughom poziva na rješavanje klimatskih problema

03.10.2021 u 23:19

Bionic
Reading

Vojvoda od Cambridgea s Davidom Attenboroughom vodi BBC-jevu emisiju u kojoj upozorava da smo na 'račvanju puta' i da moramo 'djelovati sada' kako bismo riješili klimatske probleme

Serija 'The Earthshot Prize: Repairing Our Planet' predstavlja će pionire koji su prepoznati po pronalasku inovativnih rješenja za najhitnija klimatska pitanja, a princ William će u petodijelnoj seriji razgovarati s dobitnicima nagrade Earthshot Prize, globalnog natjecanja koje je pokrenuo zajedno s Kraljevskom zakladom u listopadu prošle godine.

Princ William je skupljajući smeće u nedjelju, uoči emitiranja prve epizode na BBC-u, pozvao ljude, tvrtke i čelnike da odrade svoj dio posla kako bi pomogli u očuvanju planeta.

'Moramo djelovati sada kako bismo našoj djeci i unucima stvorili drugačiju budućnost. Nalazimo se na račvanju ceste. Nastavimo li svojim putem, prirodni svijet i sve što uzimamo zdravo za gotovo bit će upropašteno', poručio je princ i završio s porukom nade, inzistzirajući na tome da još uvijek nije kasno za rješavanje gorućih pitanja klimatskih promjena.

Rješenje je nadohvat ruke, kaže princ William, ako se promjene uskoro dogode.

Princ William u najavi serije kaže kako je ovo trenutak za nadu, a ne za strah.

'Upravo iz tog razloga pokrenuo sam nagradu Earthshot, najambiciozniju ekološku nagradu u povijesti. Desetljeće akcija za popravak našeg planeta', kaže princ William.

Pronalazeći nadahnunće u 'Moonshot' projektu Johna F. Kennedyja princ je prošlog mjeseca imenovao 15 finalista iz cijelog svijeta.

  • +2
Princ William i Kate Middleton Izvor: Profimedia / Autor: i-Images / Eyevine / Profimedia

Svaka epizoda BBC-jeve serije fokusirat će se na različito ekološko pitanje – zaštitu i obnovu prirode, popravljenje klime, borbu protiv zagađenja zraka, oživljevanje oceana i rješavanje otpada.

Epizode će se emitirati kao nadogradnja na klimatski summit Ujedinjenih naroda Cop26 koji se održava u Glasgowu od 1. studenog.

Svečana dodjela nagrada za prvu nagradu Earthshot održat će se 17. listopada u londonskoj palači Alexandra.

U seriji će također nastupiti pjevačica Shakira, bivša šefica UN -a za klimu Christiana Figueres i nogometna zvijezda Dani Alves.