'NISMO ROBOTI'

Princ William otvorio dušu i progovorio o najbolnijem trenutku u životu

19.05.2019 u 10:54

Bionic
Reading

Princ William u najnovijem BBC-jevom dokumentarnom filmu o mentalnom zdravlju, otvoreno je progovorio o najbolnijem trenutku u svom životu – gubitku majke, priznavši da je nakon njezine pogibije u automobilskoj nesreći u Parizu 1997., osjetio bol poput nijedne druge

Vojvoda od Cambridgea, kroz kampanju 'Heads Together' osvješćuje javnost o mentalnom zdravlju, a ovom je prigodom rekao kako Britanci, a osobito muškarci, trebaju otvorenije razgovarati o pitanjima mentalnog zdravlja.

'Mnogo sam razmišljao o tome i pokušavam shvatiti zašto se osjećam tako. Mislim da kada ste ožalošćeni u vrlo mladoj dobi, zapravo bilo kada, ali posebno u mladoj dobi, s čime se mogu poistovjetiti, osjećate bol kao nijednu drugu bol, znate da se u vašem životu teško može dogoditi nešto bolnije od toga. Mi Britanci smo nervozni kad su emocije u pitanju. Ponekad se osjećamo postiđeno. Znate da nas smatraju ukočenima, i to je ok, moramo i takvi nekad biti, ali moramo se znati i malo opustiti i biti spremni razgovarati o svojim osjećajima, jer nismo roboti', rekao je William, koji je imao 15 godina kad je njegova majka, Diana, princeza od Walesa, poginula u prometnoj nesreći u Parizu, dok je njezin vozač pokušavao pobjeći od nasrtljivih paparazza.

'To te približi drugima koji su osjetili takav gubitak. Ljudima u očima vidiš da su izgubili voljenu osobu, oni žele razgovarati o tome, ali žele da ti započneš razgovor. Žele znati da je u redu razgovarati o tome. Bio sam jako depresivan, bilo je puno negativnih osjećaja. Teško je kad znaš da je smrt iza svakih vrata, to je bio velik teret', priznao je.

Tijekom BBC-jeve emisije 'Royal Team Talk' o mentalnom zdravlju, u kojoj je razgovarao s nogometašima Peterom Crouchem, Dannyjem Roseom, Thierryjem Henryjem, Jermaineom Jenasom i engleskim izbornikom Garethom Southgateom, princ William pozvao je na veću otvorenost kad je mentalno zdravlje u pitanju.

Prince William u BBC-jevu dokumentarcu Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

Posljednih je godina s bratom Harryjem, radio upravo na podizanju svjesnosti o važnosti brige o mentalnom zdravlju. U rujnu prošle godine pokrenuo je web stranicu usmjerenu na poboljšanje mentalnog zdravlja na radnom mjestu, a u veljači ove godine William, koji obnaša ulogu predsjednika Engleskog nogometnog saveza, kritizirao je nogometne klubove u Engleskoj, optuživši ih da ne shvaćaju ozbiljno probleme s mentalnim zdravljem svojih igrača.

  • +16
Kate Middleton, Meghan Markle, princ Harry i William na prvom su zajedničkom pojavljivanju prošle godine govorili o projektima koji su im posebno dragi, Heads Together i Invictus Games Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia