'VAX LIVE'

Princ Harry, papa Franjo, brojne zvijezde i državnici, među njima i Plenković, koncertom u Los Angelesu pozvali na više cjepiva za svijet

03.05.2021 u 12:41

Bionic
Reading

Prinčevi, državnici, vjerski poglavari, glazbenici i glumci na koncertu snimljenom u nedjelju u Los Angelesu zatražili su brže i rasprostranjenije cijepljenje protiv koronavirusa

'Vax Live: Koncert za ujedinjenje svijeta', bit će prikazan na YouTubeu 8. svibnja, a snimljen je u nedjelju na kalifornijskom stadionu pred tisućama cijepljenih posjetitelja, prenosi agencija France Presse.

Na njemu su prikazane videoporuke pape Franje, američkog predsjednika Joea Bidena, niza premijera, među kojima i Andreja Plenkovića, dok su na stadion fizički stigle holivudske zvijezde poput Bena Afflecka i Seana Penna.

Na pozornici se pojavio britanski princ Harry koji je izrazio solidarnost 's milijunima obitelji diljem Indije koje se bore s teškim drugim valom' koronavirusa.

'Virus ne poštuje granice, a pristup cjepivu ne može biti određen zemljopisom', dodao je Harry na svom prvom javnom nastupu otkako je prošle godine 'razvlašten' iz kraljevske obitelji i sa svojom se preselio u Sjedinjene Države.

  • +16
Jennifer Lopez Izvor: Profimedia / Autor: KEVIN WINTER / Getty images / Profimedia

Iza koncerta stoji međunarodna organizacija Global Citizen koja se bori protiv dezinformacija oko cijepljenja i poziva svjetske čelnike i korporacije da ga doniraju.

Na nedavno dovršen stadion SoFi u Los Angelesu stigle su tisuće posjetitelja, većinom zdravstvenih radnika. Velik dio njih bio je odjeven u medicinsku odjeću.

U snimljenoj poruci Biden je kazao kako 'surađuje s čelnicima diljem svijeta kako bi se dijelilo više cjepiva i ubrzala njihova proizvodnja'.

Papa Franjo je pozvao da se 'ne zaborave najranjiviji'.

Videoporukama su se obratili i francuski predsjednik Emmanuel Macron i kanadski premijer Justin Trudeau, a inicijativu Global Citizen pozdravio je i hrvatski premijer Andrej Plenković koji je istaknuo da ćemo „pandemiju pobijediti jedino onda kada većina svjetske populacije bude u poziciji da može primiti cjepivo“.

Večer je vodila Selena Gomez, pozivajući na 'doze i dolare' za najsiromašnije svjetske države, dok Kalifornija i drugi dijelovi zapadnih država izlaze iz dugih općih karantena zahvaljujući masovnim kampanjama cijepljenja. 

Jennifer Lopez publici je pričala kako je zbog pandemije koronavirusa po prvi put u životu morala provesti Božić daleko od svoje majke. Potom je njena majka stigla na pozornicu i sudjelovala u zajedničkoj izvedbi pjesme 'Sweet Caroline'. 

Foo Fightersima se tijekom izvedbe pjesme 'Back in Black' AC/DC-ja nenajavljeno pridružio pjevač te australske grupe Brian Johnson

Cijeli koncert i cjelovite poruke će se prikazati na YouTubeu i američkim televizijskim postajama ABC i CBS 9. svibnja u 1 ujutro po hrvatskom vremenu. Prenosit će ga i televizije u drugim dijelovima svijeta, poput brazilskog Globa, kolumbijskog Caracola i južnoafričkog SABC-a.