vraća se za volan

Niko Pulić zamalo završio na respiratoru: 'Nije se s koronom šaliti, a mnogi je ne shvaćaju ozbiljno'

02.05.2021 u 21:03

Bionic
Reading

Jednog od najboljih hrvatskih automobilista svih vremena, trostrukog europskog prvaka na brdskim stazama koronavirus je jako pogodio. No naš automobilistički as se oporavlja te je uspio pratiti Croatia Rally na kojem je trebao i nastupiti. I dalje je u bolničkom krevetu, a ispričao je svoje iskustvo s Covidom-19

Za Uskrs je osjetio temperaturu, a dva dana poslije otišao se testirati. 'Srijeda, četvrtak, petak - kod kuće. Međutim, vidio sam da ne štima s mojim tijelom, da ne mogu disati, iako se temperatura smanjivala, i nije me ništa boljelo. Ali, baš sam se osjećao loše, te sam pošao na hitnu. Napravio snimku pluća, i kad sam to napravio, liječnici su me pogledali i rekli: 'Kako ti uopće dišeš?'', prisjetio se Niko Pulić za Slobodnu Dalmaciju.

Proslavljenom hrvatskom vozaču lijevo plućno krilo bilo je zahvaćeno gotovo 90 posto, a desno 85 posto. 'Nisam se zarazio preko čovjeka, nego izgleda negdje na putu, na pumpi, u trgovini, kupujući cvijeće kad sam išao na groblje', otkrio je. 'Četiri dana nakon mene koronu je dobila Vikica (supruga), na kraju i kći Petra. Zatim je i Vikica došla u bolnicu, a Petra je bila deset dana doma u izolaciji. Vikica je, hvala Bogu, izašla iz bolnice, a ja ću, ako Bog da, za 15 - 20 dana. Sad sam na toplom kisiku. Bio sam gotovo na maksimumu. Polako se to smanjuje dok opet pluća ne prorade', objasnio je.

Malo je nedostajalo da ga ne stave na respirator. 'Toliko sam loše bio. Zatim doživiš da ljudi pokraj tebe umiru. Od kad sam tu, trojica su umrla, između 62 i 69 godina. Jedan je doživio moždani, drugi srčani udar... Ne znaš što nosi dan, a što noć. Slušam doktore, svaka im čast. Nije ni njima lako', ističe. Smatra da bi čak bi možda bilo bolje da je pušač, ili da pije nego što je sportaš.

'Možda me ne bi ovako zahvatilo. Liječnici kažu kako nema pravila. Jedem li normalno? Nikad mi apetit nije otišao, ali do prije četiri dana nisam mogao sjest na krevetu, te pojesti bilo što u komadu. Nakon svakog zalogaja sam morao odmoriti. Nisam mogao žvakat hranu, gutat i disat, morao sam prevariti disanje da bih mogao sažvakati... ako to nisam uspio, morao sam pljuvat hranu jer nisam imao zraka. Strašno. Ne mogu popiti dva gutljaja vode. Prvo jedan. Uhvatiti potom zraka. Odmorit, pa onda popit drugi gutljaj, i opet isto. Aparat te drži na životu', opisao je.

Napominje kako je tolike kontrole napravio, testirao se, pazio i svi oko njega su se pazili. 'S kime sam god bio, nitko nije bio zaražen, i nitko njihov. I na kraju se ja zarazim, pa zarazim Vikicu i Petru. Ne znam što reći ljudima, kako se paziti. Ne znam. Ja sam svugdje nosio masku. Ako bi netko na pumpama bio u WC-u, pričekao bih ispred vrata da izađe, pa bih tek tada ušao. Prao ruke, sve', naglašava. Nakon svega je uvjeren da ako se ne cijepi, teško se može izbjeći korona i probleme.

'Nije se s koronom šaliti, a mnogi je ne shvaćaju ozbiljno. Ima i onih koji misle kako ona ne postoji, kako je ona izmišljena. Zatim, mnogi misle, proći će, dan, dva, i to je to. Ljudi, nemojte čekati. Čim ste pozitivni i osjećate se slabo, isti tren u bolnicu. Da sam došao u bolnicu koji dan prije, kao što je bio slučaj s Vikicom, odmah bi vidjeli na rendgenu da su mi pluća zahvaćena, tada bi to bilo dosta manje nego što je bilo nekoliko dana poslije, te bi možda već bio izašao', poručio je Niko Pulić.