NE PITA ZA CIJENU

Princ Charles svojim rastrošnim ponašanjem razljutio porezne obveznike

29.06.2018 u 06:53

Bionic
Reading

Bogatstvo britanske kraljevske obitelji iz godine u godinu raste, pa su razumljivo i prvi na listi najbogatijih i najmoćnijih europskih kraljevskih obitelji s kraljicom Elizabetom II. na čelu, čije se bogatstvo procjenjuje na preko 300 milijuna funti. Sukladno tome rastu i troškovi kraljevstva, a kao najrastrošniji član pokazao se princ Charles

O financiranju i prihodima britanske kraljevske obitelji pisalo se već mnogo puta, no što je s njihovim troškovima i na što najviše odlazi? Britanski portal Daily Mail razotkriva kako je kraljičin sin, princ Charles koji će naslijediti svoju majku na tronu i postati budući engleski kralj, itekako rastrošan, pogotovo kada su u pitanju putovanja. Bila ona službene ili privatne prirode, 70-godišnji Charles ne pita za cijenu.

Princ Charles je navodno razljutio građane velike Britanije, ujedno i porezne obveznike koji plaćaju dio troškova kraljevske obitelji, svojim neodgovornim ponašanjem. Istovremeno se iz palače brane kako je to standardna procedura i uobičajen rezultat koji slijedi pripremu princa za njegovu buduću važnu ulogu i titulu.

  • +8
Princ Charles i vojvotkinja Camilla Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Glavni problem nastao je nakon što se doznalo da je putovanje princa Charlesa i vojvotkinje Camille na Daleki istok izdvojeno čak 362,000 funti (preko tri milijuna kuna) i to iz državne blagajne. Stvar se dodatno zakomplicirala kada se trošak usporedio s onim njegova sina princa Williama i njegove supruge Kate Middleton. Oni su za gotovo isto putovanje izdvojili manje od 100,000 funti (835 tisuća kuna).

Razlika u cijeni tolika je jer je princ Charles letio privatnim zrakoplovom Voyager A330 dok su William i Kate letjeli komercijalnim zrakoplovima te tek po dolasku na destinaciju unajmili private zrakoplove koji su ih naknadno vozili do obližnjih lokacija. Putovanje princa Charlesa i njegove supruge Camille na Daleki istok tako je i službeno postalo najskuplje u prošloj godini na kojem je sudjelovao jedan od članova kraljevstva.

Usporedbe radi, kad je Charlesov brat, princ Edward sa suprugom Sophie odlazio na Bruneje, jednu od lokacija koja je uključena u najskuplje Charlesovo putovanje, on je svoj izlet platio 21,000 funti (175 tisuća kuna).

Iz palače javljaju kako članovi kraljevske obitelji ne biraju sami lokacije službenih angažmana na koje odlaze, kao ni oblike transporta i smještaj u kojem odsjedaju. O svemu brine kraljičin ured za putovanja i protokole ‘Royal Travel Office’.

‘Princ Charles već neko vrijeme predstavlja njezino veličanstvo kraljicu Elizabetu, stoga se pomno pazi koji će oblik prijevoza koristiti jer on mora biti prikladan njegovu položaju’, naglasili su iz palače te dodali: ‘Postoje oni koji bi mogli reći da je ispravno da u posjetima ove vrste trebaju pomoći avioni Royal Air Force. Mi ne mislimo da je ovdje riječ o veličini već se radi o sigurnosti, učinkovitosti.’

Objavljeni su i cjelokupni troškovi svih kraljevskih putovanja za 2017. i dio 2018. godine,a iznos se popeo na 4,7 milijuna funti što je 200 tisuća funti više u odnosu na prošlu godinu. Najskuplji oblik kraljevskog prijevoza je i dalje kraljevski vlak koji košta oko 20 tisuća funti po putovanju, a kojim je nedavno putovala kraljica u društvu Meghan Markle. Vlak sadrži spavaonice, kupaonice, kuhinju i blagovaonice. Princ Charles je u prošloj godini njime putovao čak sedam puta.

  • +13
Kraljica Elizebeta i Meghan Markle Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

No, nije to jedini trošak koji ionako omraženom princu Charlesu zamjeraju porezni obveznici. Na zub su ga uzeli i kada je iz čistoga hira poletio privatnim kraljevskim čarterom od Londona od Birkhalla, svog posjeda u Škotskoj. Pomoćnici nisu htjeli objasniti razlog, ali su priznali da nije bilo službenog angažmana u ovom putovanju, rekavši tek da je članovima monarhije dopušteno da putuju od prebivališta do prebivališta. Ovaj je izlet porezne obveznike stajao nešto više od 15 tisuća funti.

Javnost je isto tako zbunjena i dvostrukim troškovima putovanja u Belgiju prilikom prošle godine kada su u istom danu ali s dva različita zrakoplova tamo odletjeli princ Charles i princ William. Palača je ovaj slučaj obrazložila time što prinčevi nisu išli na iste angažmane.

  • +7
Princ Charles sa sinovim Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Budući da prihodi kraljevske obitelji iz godine u godinu sve više rastu, a na popularnosti moćne monarhije rade njihovi mlađi članovi, supružnici Kate i William sa svojom dječicom kao i novopečeni supružnici Harry i Meghan, očekuje se kako će troškovi isto tako sve više rasti.

  • +30
Meghan Markle prvi put s kraljevskom obitelji na balkonu Buckinghamske palače Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia