SUSRET S PAPOM

Princ Albert i princeza Charlene stigli u Vatikan, a jedan detalj nije prošao nezamijećeno

20.07.2022 u 16:57

Bionic
Reading

Nakon pojave na 73. izdanju gala večere Crvenog križa u Monte Carlu, princ Albert i princeza Charlene zaputili su se do prijestolnice Katoličke crkve gdje su se susreli s njezinim poglavarom

Dolazak poznatog para iz kneževine Monako u Vatikan očekivano je izazvao veliku pozornost javnosti, ali i fotoreportera koji su ih snimili u dvorištu ispred Apostolske palače.

Za susret s papom Franjom, 64- godišnji princ odabrao je klasično crno odijelo, a crna boja podjednako je dominirala i izdanjem njegove supruge, princeze Charlene, koja sve rjeđe propušta javna pojavljivanja nakon napisa o narušenom zdravstvenom stanju.

  • +4
Princ Albert i princeza Charlene u Vatikanu Izvor: Profimedia / Autor: ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ipak, njezina odluka nošenja crnine za susret s papom Franjom brojne je zaintrigirala jer, u odnosu na brojne druge dame, ona ju ne treba nositi.

Princeza Charlene jedna je od sedam žena na svijetu koje ispred Pape ne trebaju nositi crninu te im je dopušteno da se pred njim pojave u bijeloj odjeći. Takva povlastica zove se 'il privilegio del bianco', a koriste je katoličke kraljice i princeze.

Uz monegašku princezu, 'privilegiju bijelog' mogu koristiti vojvotkinja Luksemburga Marija Tereza, belgijska kraljica Matilda, koja je supruga kralja Filipa, i Paola, njegova majka, španjolske kraljice Letizia i Sofia te Marina, princeza od Napulja.

  • +8
Zoran Milanović s papom Franjom Izvor: EPA / Autor: VATICAN MEDIA HANDOUT