OD 1992. DO DANAS BEZ PRESTANKA

Približili su televiziju gledateljima: Omiljena HTV-ova emisija proslavila 29. rođendan

27.04.2021 u 17:13

Bionic
Reading

U svečanom ozračju, uz tortu, balone, zanimljive goste, posebna javljanja iz dopisničkih centara i prisjećanje na tri desetljeća uspjeha s gledateljima, jedna od najpopularnijih i najdugovječnijih televizijskih emisija obilježila je danas rođendan. Naime, točno prije 29 godina emitirano je prvo izdanje emisije 'Dobro jutro, Hrvatska' - i to u sklopu programa 'Za slobodu' koji je počeo u vrijeme Domovinskog rata 1992. godine

Mnogima dan ne može početi bez kultne emisije koja je svih 29. godina stvarana po 'mjeri gledatelja'. Propitkuju, aktualiziraju, informiraju, ali i zabavljaju, obrazuju, razgibavaju. Od jesenske sheme 2020. traju tri i pol sata, a zadnjih godinu dana prilagodili su se novonastalim, pandemijskim uvjetima i aktualnim temama te s istim entuzijazmom i strašću kao i na svojim počecima svakodnevno donose bogat. Brojne su se emisije na HRT-u prestale emitirati, ali 'Dobro jutro, Hrvatska' je neprestano u programu. Čast da vode slavljeničku emisiju pripala je Doris Pinčić i Ognjenu Golubiću.

'Godišnjicu emisije obilježili su nemili događaji, borba s koronom i potresi. No usprkos tomu ova je emisija u potpunosti opravdala svoje postojanje emitirajući se svakodnevno i dajući odgovore koje su od nas očekivali gledatelji. Gotovo svakodnevno smo izvještavali o širenju i suzbijanju zaraze, posljedicama potresa i sanaciji posljedica potresa. U situaciji u kojoj je većina novinara bila prisiljena na rad od kuće, mnogobrojna dnevna ekipa bila je svakodnevno na poslu na HRT-u i na terenu. Kao urednica ovog projekta ponosna sam na svakog djelatnika i iako je ovo bila teška godina mi ćemo je pamtiti po izvrsnoj ljudskoj i profesionalnoj povezanosti i nevjerojatnoj sinergiji svakog člana ove ekipe', rekla nam je Ana Milić, voditeljica projekta 'Dobro jutro, Hrvatska' i urednice Mozaičkog programa HRT-a.

'Kad sam kao studentica četvrte godine novinarstva na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu došla na praksu u sklopu medijskog praktikuma profesorice Marije Nemčić u redakciju emisije 'Dobro jutro, Hrvatska', nisam ni slutila da ću kao dio tima ostati 27 godina. Počela sam kao novinarka i na terenu provela 20 godina svog radnog vijeka, a u posljednjih sedam radim poslove dnevne urednice emisije. Kad smo počinjali 90-ih godina prošloga stoljeća, tekstove smo pisali električnim pisaćim strojevima, a kamere su snimale na analognim kasetama. U redakciji je bilo dvadesetak novinara, a u posljednjih godinu dana radimo u pandemijskim uvjetima – većinom od kuće pa više nema svakodnevnih redakcijskih sastanaka i uobičajene gužve', ispričala je urednica emisije Monika Bradarić.

Osim voditelja i drugih kolega koji se vide ispred kamera, iza njih dobro uigrani tim nevidljivih djelatnika koji stvaraju emisiju svakoga dana – urednici, novinari, snimatelji, kamermani, producenti, montažeri, majstori tona i rasvjete, kostimografi, šminkeri, realizatori, scenografi, lektori, asistenti… Tijekom gotovo tri desetljeća kroz emisiju je prošlo nebrojeno mnogo ljudi, a neki su se i zadržali godinama od samih početaka poput omiljenih lica - Davora Meštrovića i Vesne Mimice zahvaljujući kojoj su se mnogi gledatelji odvažili na zdrav život i vježbanje.

'Od trenutka kada je Marija Nemčić najavila u prvoj emisiji da ćemo od sada svako jutro vježbati, mi smo vježbali. To znači svih svaki dan u tjednu, cijelu godinu i tako 29 godina. Obišli smo gotovo sve gradove i mjesta, vježbali na moru na vrhu Velebita, na tržnici s kumicama, s vojskom, policijom, karate majstorima, boksačima, plesačima, djecom, starijima, osobama s posebnim potrebama, pjevačima, bendovima. Predstavljali smo i to još uvijek činimo trenere i instruktore iz cijele Hrvatske, jer doista ima sjajnih metoda i ljudi i stvarno želim da ih se sve upozna i pohvali. Emisiju čine ljudi, ekipa koja doista može sve. Mlađi možda neće razumjeti, ali velika je čast i prednost biti dijelom ovog projekta. Pogotovo zadnju godinu koja je bila, recimo to tako, izazovna i još jest, ali nema sumnje da će ovaj tim i to savladati', kaže Vesna Mimica.