u 89. godini

Preminuo je legendarni holivudski glumac Donald Sutherland

20.06.2024 u 19:33

Bionic
Reading

Legendarni holivudski glumac Donald Sutherland, čija je bogata karijera trajala od 1970-ih do 2020-ih, preminuo je u 89. godini života

Donald Sutherland, voljeni glumac koji je glumio u nizu filmova od 'Dvanaestorice žigosanih', 'MASH' i 'Klute' preko 'Zvjerinjaka', 'Običnih ljudi' do 'Ponosa i predrasuda', franšize 'Igre gladi', osvojio Emmyja za ulogu u filmu 'Citizen X' preminuo je u četvrtak u Miamiju nakon duge borbe s bolešću. Imao je 88. godina.

Sutherland se pojavio na sceni kasnih 1960-ih prije nego što je glumio u nekoliko klasika 70-ih kao što su 'Klute', 'MASH', 'Ne okreći se' i 'Zvjerinjak'.

U nekim od svojih najpoznatijih uloga usavršio je lakoničnu, surovu i smrtno ozbiljnu izvedbu likova kao što su hladnokrvni amaterski istražitelj ubojstava John Klute, nasuprot prestravljene djevojke Bree Daniels (Jane Fionda) u 'Kluteu'; kao Hawkeye Pierce u filmu 'MASH', gdje je glumio uz Elliotta Goulda koji je utjelovio Trappera Johna; i u filmu 'Ne okreći se' Nicolasa Reoga kao skeptični John Baxter, koji ne vjeruje tvrdnjama supruge Laure (Julie Christie) da se njihova nedavno umrla kći javlja s druge strane.

Rođen 17. srpnja 1935. u Saint Johnu, New Brunswick, Kanada, Donald Sutherland skupio je oko 200 filmskih i TV uloga u razdoblju od više od 60 godina, od gostovanja u epizodama serija iz 1960-ih, uključujući Suspense, Osvetnike, Vojni sud i The Odd Man do prošlogodišnje drame Bass Reeves. Njegov veliki proboj u filmskom svijetu dogodio se s dramom Roberta Aldricha iz 1967. o Drugom svjetskom ratu 'Dvanaestorica žigosanih', u kojoj je glumio Vernona Pinkleyja uz Leeja Marvina, Ernesta Borgninea, Charlesa Bronsona, Georgea Kennedyja, Tellyja Savalasa i druge. Film koji je bio hit u kinima, do danas ostaje temeljni američki ratni film, piše Deadline.

  • +11
Donald Sutherland Izvor: Profimedia / Autor: MediaPunch / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Tijekom više od pola stoljeća duge karijere igrao je raznolike likove, uključujući zlikovce, antiheroje, romantične likove i mentorske figure. Njegova popularnost porasla je u posljednjem desetljeću zahvaljujući ulozi zlog predsjednika Snowa u franšizi 'Igre gladi'.

Nedavno se pojavio kao sudac Parker u seriji 'Lawmen: Bass Reeves', jednom od spin offova Yellowstone TV franšize (SkyShowtime) i u seriji 'Swimming With Sharks' 2022. godine. Njegove druge nedavne uloge uključuju serije 'Undoing' i 'Trust'. u kojoj je glumio J. Paula Gettyja, te filmove 'Ad Astra' i 'The Burnt-Orange Heresy.'. Sutherland je osvojio Emmyja za sporednog glumca za HBO-ov 'Citizen X' 1995. godine, a bio je nominiran i 2006. za miniseriju 'Human Trafficking.'

Sutherlandova karijera započela je u niskobudžetnim hororima poput 'Castle of the Living Dead' iz 1963. i 'Die! Die! My Darling!' iz 1965. Godine 1967. dobio je ulogu u filmu 'The Dirty Dozen' koja je bila prekretnicom u njegovoj karijeri. Sutherland je ispričao kako je izvorno imao samo jednu rečenicu u filmu dok redatelj Robert Aldrich nije odlučio da odglumi scenu koju je Clint Walker odbio.

Njegov prepoznatljiv osmijeh i šarm privukli su pažnju producenta Inga Premingera, koji ga je angažirao kao kirurga kapetana 'Hawkeye' Piercea u komediji 'MASH' iz 1970. godine. Uloga u 'MASH-u' vinula je Sutherlanda i njegovog kolegu Elliotta Goulda u zvijezde.

U filmu 'Kelly's Heroes' iz 1970. glumio je sa Clintom Eastwoodom, a u filmu 'Klute'iz 1971. s Jane Fondom razvio je lik romantičnog glavnog glumca. Sutherland je bio uključen u antiratne aktivnosti zajedno s Fondom tijekom njihove veze.

U filmu 'Don't Look Now' iz 1973. njegova izvedba naglasila je performans Julie Christie. Sutherland je imao neobične karijerne odluke, odbijajući uloge u filmovima 'Deliverance' i 'Straw Dogs' u korist manje uspješnih projekata. Ipak, imao je nezaboravne uloge u filmovima kao što su 'Fellini's Casanova' i '1900'.

Unatoč tome što nikada nije bio nominiran za Oscara, njegov rad u filmovima poput 'Ordinary People' i 'Without Limits' često je hvaljen. Sutherland je glumio sa sinom Kieferom u filmu 'A Time to Kill' i seriji 'Forsaken'.

Jedna od njegovih najboljih TV uloga bila je u filmu 'Path to War' iz 2002., a 1995. osvojio je Emmyja za ulogu u filmu 'Citizen X'.

Smatrali su ga jednim od najvećih glumaca koji nikada nije bio nominiran za Oscara, no 2017. godine dobio je počasni kipić. Iza sebe je ostavio suprugu Francine Racette, sinove Roega, Rossifa, Angusa i Kiefera te kćer Rachel. Imao je i četvero unučadi, piše Variety.

Njegov agent potvrdio je novinskoj agenciji PA da će obitelj prirediti privatni oproštaj od voljenog glumca, supruga, oca i djeda.