Imao je 83 godine

Preminuo Burt Young, kojeg pamtimo kao Rockyjevog pomoćnika, Stallone se oprostio od njega

19.10.2023 u 09:00

Bionic
Reading

Preminuo je Burt Young, gumac najpoznatiji po svojoj izvedbi nominiranoj za Oscara kao pomoćnik Sylvestera Stallonea u kultnom filmu 'Rocky'. Njegovu smrt potvrdila je u srijedu njegova kći Anne Morea Steingiese

'Rocky' je prije 47 godina postao fenomen i najveći kinohit 1976., a osvojio je i tri Oscara od ukupno deset nominacija, uključujući onaj za najbolji film. Burt Young je ondje utjelovio Paulieja Pennina, najboljeg prijatelja titularnog boksača i brata njegove ljubavi, supruge Adriane Balboe (Talia Shire).

'Bio sam jedini glumac koji nije bio na audiciji u prvom 'Rockyju''. I za to sam dobio najviše novca', izjavio je Young za The Rumpus 2017. 'Učinio sam od njega grubog tipa s emotivnošću', objasnio je. Uloga u Stalloneovom filmu iz 1976. donijela mu je nominaciju za Oscara za sporednu mušku ulogu.

'Za mog dragog prijatelja, Burt Young, bio si nevjerojatan čovjek i umjetnik, meni i svijetu jako ćeš nedostajati', napisao je Sylvester Stallone na Instagramu.

Rođen je Queensu, odrastao je u Coroni prije nego što ga je otac poslao na školovanje kako bi ga maknuo s ulice. U dobi od 16 godina prijavio se u marince. Kasnije je i sam je postao boksač, nastavivši kratku profesionalnu karijeru s približnim rekordom od 17-1, prema vlastitim računicama. Prezime Young je počeo koristiti kad je odlučio postati glumac, studirajući kod Leeja Strasberga dvije godine u svojim kasnim 20-ima.

Ostvario je 160 filmskih i televizijskih uloga, uključujući one u 'Kineskoj četvrti' i 'Bilo jednom u Americi'.

  • +2
Burt Young Izvor: EPA / Autor: RICCARDO CHIONI