glazbena legenda

Preminuo Aco Razbornik: S njim su radili Arsen Dedić, Josipa Lisac, EKV, Bijelo Dugme...

01.03.2024 u 19:30

Bionic
Reading

U Ljubljani je u 78. godini preminuo producent, ton majstor, inženjer zvuka i osnivač poznatog Studija Tivoli u kojem je snimio brojne kultne albume

Aco Razbornik rođen je 1946. godine. Kako je ranije opisao u jednom od svojih intervjua, bio je samouk i amater, a počeo je u elektroservisu na Mačkovoj ulici u Ljubljani, gdje je popravljao magnetofone i hi-fi opremu te drugu opremu za glazbenike.

'Otutovanja' slovenskog kantautora Tomaža Pengova bila je prva od više od pet stotina ploča koje je snimio, a taj album je smatrao vrhuncem svoje karijere. Osamdesetih godina u Ljubljani je osnovao Studio Tivoli.

'Studio nije bio ni vrhunski, ali je imao solidnu opremu za ono vrijeme. Ali bio je konkurentan državnim studijima jer sam imao pult za snimanje s 24 kanala. To je omogućilo više kreativne slobode i više imitacija', rekao je svojedobno za Delo.

Radio je s najvećim imenima slovenske glazbe kao što su Buldožer, Pankrti, Lačni Franc, Laibach, Siddharta i Big Foot Mama te s brojnim glazbenicima s područja bivše države poput Bijelog dugmeta, Ekatarine Velike, Olivera Dragojevića (s njim je snimio sedam albuma), Arsena Dedića, Josipe Lisac i Miše Kovača, a snimao je i s Andreom Bocellijem i Joseom Carrerasom. Studio Tivoli je početkom 90-ih izgorio u požaru, a posljedica tog nesretnog slučaja bio je video spot 'Svijet za nas' grupe Laufer u kojoj je pjevao Damir Urban.

Od Razbornika se na društvenim mrežama opraštaju mnogi glazbenici. Među ostalim i domaći producent Denis Mujadžić Denyken koji je i sam radio u Studiju Tivoli.